Google, Play Store anlaşması kapsamında 700 milyon dolar ödeyecek

Google, ABD eyaletleri ve tüketiciler ile antitröst anlaşmasının şartlarına göre 700 milyon dolar ödemeyi ve Play Store'da daha fazla rekabete izin vermeyi kabul etti.
Google, Play Store anlaşması kapsamında 700 milyon dolar ödeyecek

Google, San Francisco federal mahkemesinde açıklanan ABD eyaletleri ve tüketiciler ile antitröst anlaşmasının şartlarına göre 700 milyon dolar ödemeyi ve Play Store'da daha fazla rekabete izin vermeyi kabul etti.

Google, tüketiciler için bir uzlaşma fonuna 630 milyon dolar ve eyaletler tarafından kullanılacak bir fona 70 milyon dolar ödeyecek. Anlaşma, uygun tüketicilerin en az 2 dolar alacağını ve 16 Ağustos 2016 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında Google Play'de yaptıkları harcamalara bağlı olarak ek ödemeler de alabileceklerini söyledi. Bu arada belirtmeden geçmeyelim; anlaşmada hâlâ bir yargıcın nihai onayı gerekiyor.

Söz konusu anlaşmaya Anlaşmaya 50 eyaletin tamamı, Columbia Bölgesi, Porto Riko ve Virgin Adaları katıldı.

Google, Android cihazlarda uygulamaların dağıtımına getirilen hukuka aykırı kısıtlamalar ve uygulama içi işlemler için gereksiz ücretler yoluyla tüketicilerden fazla ücret almakla suçlanıyordu ve şirket bu konuda suçlamaları kabul etmemişti.

Google'ın devlet işleri ve kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Wilson White yaptığı açıklamada, anlaşmanın Android'in seçim ve esnekliğini geliştirdiğini, güçlü güvenlik korumalarını sürdürdüğünü ve Google'ın diğer işletim sistemi üreticileriyle rekabet etme ve kullanıcılar ve geliştiriciler için Android ekosistemine yatırım yapma kabiliyetini koruduğunu söyledi.

Şirket, uygulama ve oyun geliştiricilerinin tüketicilere Play Store'un faturalandırma sisteminin yanında uygulama içi satın alımlar için alternatif bir faturalandırma seçeneği sunma kabiliyetini genişlettiğini söyledi. Google, ABD'de bir yıldan uzun bir süredir seçenekli faturalandırma pilot uygulamasını yürüttüğünü belirtti ve anlaşmanın bir parçası olarak kullanıcıların uygulamaları doğrudan geliştiricilerden indirebilmelerini kolaylaştıracağının altını çizdi.

Son olarak, Google'ın Epic Games ile olan davasında kaybeden taraf olduğunu da hatırlatalım. Hatta bu davanın mahkeme kararından, sadece Google'ın değil, başta Apple'ın App Store'u olmak üzere diğer uygulama mağazalarının etkilenebileceği de belirtilmişti. Anlaşılan, Google'ın Play Store'u sadece 700 milyon dolarlık değil, başka davalarla da karşı karşıya olmaya devam edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.