Epic Games ve Google davasının sonucu uygulama mağazalarını nasıl değiştirebilir?

Mahkeme kararından sadece Google'ı değil, başta Apple'ın App Store'u olmak üzere diğer uygulama mağazalarını da etkilenebilir.
Epic Games ve Google davasının sonucu uygulama mağazalarını nasıl değiştirebilir?

Epic Games ve Google davasında kaybeden tarafın Google olduğunu sizlere aktarmıştık. Epic ve Google davasında jüri, dün Google'ın Google Play uygulama mağazasını ve Google Play faturalama hizmetini yasa dışı bir tekele dönüştürdüğü kararını verdi. 

Epic Games açısından ortalıkta bir zafer havası esse de Epic'in gerçek kazanımları henüz açıklığa kavuşmuş değil. Bunun için Yargıç James Donato'nun kararı bekleniyor. Bu arada Epic'in hiçbir zaman maddi tazminat davası açmadığını belirtelim. 

Epic Games, mahkemenin Google'a her uygulama geliştiricisinin Android'de kendi uygulama mağazalarını ve kendi faturalandırma sistemlerini sunma özgürlüğüne sahip olduğunu söylemesini talep ediyor. 

Bu bağlamda yargıcın bu taleplerin hayata geçmesini sağlayacak bir karar verip vermeyeceği ise şu an için bilinmiyor. Google ve Epic Games'in olası çözüm yollarını görüşmek üzere Ocak ayının ikinci haftasında Yargıç Donato ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Taraflar Yargıç Donato ile bir araya gelmeden önce, Google'ın Play Store'da gönüllü olarak değişiklik yapması, süreci daha da karmaşık hale getirebilir. Bu nedenle Ocak ayının ortalarına kadar Google'ın herhangi bir değişiklik yapmayacağını söylemek mümkün. 

Google Play Store'u ne gibi değişiklikler bekliyor? 

Google Play Store'u ne gibi değişikliklerin beklediğini şu an için kesin olarak söyleyemiyoruz. Ancak ABD Bölge Yargıcı James Donato, Google'ı davada bahsi geçen Spotify ya da OEM anlaşmalarını iptal etmeye zorlayabilir. Bunun yanı sıra Google'ın gelecekte uygulama yayıncıları ve OEM'ler ile yapacağı anlaşmaların çerçevesini çizebilir.

Alternatif uygulama mağazaları veya üçüncü taraf ödeme sistemleriyle ilgili ayrıntılar da mercek altına alınabilir. Bu bağlamda Google'ın sunması gereken indirimler Yargıç Donato tarafından belirlenebilir. 

Hatırlarsanız, Google'ın kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Wilson White jüri kararının akabinde yaptığı açıklamada şirketin temyize başvurmayı planladığını söylemişti. Wilson White'ın ifadesine göre dava, Google'ın hem Apple ve App Store ile hem de Android cihazlar ve oyun konsollarındaki mağazalar ile kıyasıya rekabet ettiğini açıkça ortaya koydu. Google, Yargıç ile görüşmesinde de aynı yaklaşımı sürdürebilir. 

Mahkeme, Android uygulamalarının indirilmesi ve satın alınmasıyla ilgili seçenekleri genişletebilir

Tekelleşme odağındaki davaların tanınan ismi Holland & Hart hukuk firmasının ortaklarından Paul Swanson, mahkemenin rekabeti yeniden tesis etmek adına bir denge kurmaya çalışacağını ifade etti. Swanson'ın belirttiklerine göre; Google'ın da piyasadaki rekabetini sürdürebilmesi adına mahkeme duruma olabildiğince az müdahale etmeye çalışacak.

Bu bağlamda mahkeme çözüme ulaşmak için çok fazla uyarlamada bulunmayacak. Bunun yerine Android uygulamalarının indirilmesi ve satın alınmasıyla ilgili seçenekleri genişletmeye odaklanacağı anlamına geliyor. Bu kapsamda uygulama mağazası iş modelini çevreleyen yasallığın değişeceği ön görülüyor.

Tüm uygulama mağazaları etkilenebilir

Böyle bakıldığında durumdan sadece Google değil, başta Apple olmak üzere diğer uygulama mağazaları da etkilenebilir. Çıkabilecek karar kapsamında uygulama mağazaları, yüzde 30 komisyon alma gibi belirledikleri kuralları değiştirmek durumunda kalabilir. 

Öte yandan uygulama mağazaları söz konusu olduğunda; Epic ve Google davası ile Epic ve Apple davasında farklı sonuçlar elde edildi.

Apple, donanımını, iOS ve App Store ile entegre eden tek bir ürüne sahip olduğunu başarılı bir şekilde savundu. Google'ın davasında ise jüri farklı bir sonuca vardı. Jürinin vardığı sonuca göre; uygulama satın alma ve dağıtımı ayrı pazarlar olarak konumlanıyor. Her ne kadar Apple, Epic davasında bu konuda kendi lehine bir sonuç almış olsa da; Google ve Epic davasındaki jürinin kararı Apple'ı da etkileyebilir. Aynı şekilde uygulama mağazası modeline sahip şirketler de faaliyet süreçlerini yeniden gözden geçirmek durumunda kalabilir. 

Swanson'ın aktardıklarına göre, Google'a karşı verilen karar, başka uygulama geliştiricilerinin de toplu dava açmasına neden olabilir. 

Yüksek Mahkeme'nin Apple ile ilgili kararı Google davasından etkilenecek mi? 

Bunlara ek olarak Epic'in kurduğu, Spotify, Match, Tile, Deezer ve Basecamp markaların üye olduğu Coalition for App Fairness'ın yönetici direktörü Rick VanMeter'ın aktardıklarına göre; Epic Games ve Google davasında Google'ın kaybetmesi, Epic Games ve Apple davasında, Yüksek Mahkeme'nin davayı ele alma şeklini de değiştirebilir.

Buna karşılık Swanson ise Google ile Epic davası kararının, Apple'ın Epic ile devam eden davasını doğrudan etkilemeyebileceğini dile getirdi. Yine de Google ile Epic davasında, tüketicilerin davaya ilgisi, jürinin hızlı karar vermesine neden olmuştu. Swanson'a göre, aynı ilginin mevcudiyeti, Apple davasında bir fark yaratabilir. 

Bunun yanında Apple'ın Google gibi yan anlaşmalar yapmaması, geliştiricilere ürünlerini kendi uygulama mağazasında yayınlamaları için ödeme yapmaması ve son olarak; donanımını kendi ürettiği için OEM'lerle bir anlaşma sürecinin mevcut olmaması aynı kararın çıkmayacağının birer göstergesi. 

Tüm bu ihtimallere baktığımızda, mahkeme kararı şu an için kesinleşmemiş olsa da; önümüzdeki dönemde uygulama mağazası iş modelinde bir takım değişikler göreceğimiz aşikâr. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.