OpenAI ve Anthropic'in yapay zeka yarışı: GPT-4 Turbo mu, Claude 2.1 mi önde?

Bağlam penceresi kapsamında Claude 2.1 öndeyken, geliştirici araçları ve kişiselleştirilebilir yapay zeka botları konusunda GPT-4 Turbo'nun öne çıktığını söylemek mümkün. 
OpenAI ve Anthropic'in yapay zeka yarışı: GPT-4 Turbo mu, Claude 2.1 mi önde?

Bir tarafta ChatGPT ürünüyle dikkatler üzerine toplayan OpenAI, diğer tarafta ise OpenAI'dan istifa eden Dario Amodei ve Daniela Amodei'nin kurduğu Anthropic. Hız kesmeyen yapay zeka yarışında GPT-4 Turbo mu yoksa Claude 2.1 mi önde? 

GPT-4 Turbo'nun güncel bilgi tabanı 

OpenAI paylaştığı blog gönderisinde performansı optimize ederek GPT-4 Turbo'da girdi token'ları için GPT-4 ile karşılaştırıldığında 3 kat daha ucuz fiyatlar sunmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Aynı şekilde şirket, çıktı token'ları için ise 2 kat daha ucuz fiyatlar sunmaya odaklandı. 

GPT-4 Turbo, sorulara yanıt verirken, GPT-4'e kıyasla daha yeni bir bilgi tabanından yararlanıyor. GPT-4 2021'in Eylül ayına kadar olan web verilerinden faydalanıyordu. GPT-4 Turbo ise 2023'ün Nisan ayına kadar olan verileri kapsıyor. 

Ayrıca GPT-4 Turbo, metnin anlamsal bağlamı da dahil olmak üzere paternlere dayalı olarak kelimelerin ortaya çıkma olasılığını da öğrenmiş durumda. Böylece model, bir metin yazarken, kullanılan kalıp ifadeleri tamamlamakta güçlük çekmiyor.

Claude ile Web'de arama 

Claude ise GPT Turbo ve ChatGPT'nin özelliklerine yetişmeye kararlı. Claude, özelleştirilebilir araçlar sayesinde web'de arama yapmak ya da hesap makinesi kullanmak gibi işleri yapabiliyor.. Ayrıca Claude, artık özel, kalıcı talimatları da destekliyor. 

GPT-4 Turbo'nun 128 bin token'lık bağlam penceresi

GPT-4 Turbo, geniş bağlam penceresiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu noktada bağlam penceresinin ne anlama geldiğini aktarmakta fayda var. Bağlam penceresi, modelin herhangi bir ek metin oluşturmadan önce dikkate aldığı metni temsil ediyor. Küçük bağlam pencerelerine sahip modeller, yeni gerçekleşen konuşmaların içeriğini hatırlamakta güçlük çeker. Bu nedenle bu modeller, konuşulan konunun dışına çıkabilir. 

Paylaşılan bilgilere göre GPT-4 Turbo, 128 bin token'lık bağlam penceresine sahip. Yani GPT-4 Turbo'nun bağlam penceresi GPT-4’ün bağlam penceresinin dört katına denk gelmekte. Aynı şekilde GPT-4 Turbo, Anthropic’in modeli Claude 2'nin 100 bin token'lık bağlam penceresini de geride bırakmış durumda.

128 bin token ise yaklaşık 100 bin kelimeye ya da 300 sayfaya denk geliyor. Yani GPT-4 Turbo, anlamlı konuşmalar geliştirmek için gerçekten geniş bir kapsama sahip.

Claude 2.1'in 200 bin token'lık bağlam penceresi

Claude 2.1'in 200 bin tokenlık bağlam penceresi, Claude'un önceki kapasitesini ikiye katlıyor. 200 bin token, 500 sayfalık bir dokümana denk gelmekte. GPT-4'ün en pahalı sürümünün 32 bin token tavanına sahip olduğunu düşündüğümüzde Claude'un dikkate değer bir biçimde daha yüksek bir limit sunduğunu söyleyebiliriz. 

Anthropic'in belirttiğine göre 200 bin token özelliği sektörde bir ilk. Claude'un artırılmış girdi kapasitesi sayesinde bir kod tabanını Claude'a yükleyebilir ya da "İlyada" gibi eserlerin özetlenmesini sağlayabilirsiniz. 

GPT-4 Turbo'nun JSON modu ve GPT Store

Bunlara ek olarak GPT-4 Turbo, geçtiğimiz günlerde yeni bir JSON moduna da sahip olduğunu duyurdu. Böylece model, kullanıcılara, açık standart dosya formatı ve veri değişim formatı olan JSON ile yanıt verebiliyor. JSON modunu özellikle veri iletimi gerçekleştiren web uygulamaları için önemli bir özellik olarak nitelemek mümkün. 

Ayrıca OpenAI'ın kişilerin kendi özel ChatGPT sürümlerini oluşturmasını sağladığını sizlere aktarmıştık. Bu kapsamda kullanıcılar, GPT'ler oluşturabiliyor ve bunları herkese açık olarak paylaşabiliyor. Kasım ayının ilerleyen günlerinde ise doğrulanmış içeriklerin yer aldığı bir GPT Store açılması planlanıyordu. Şimdiden pek çok şirket kendi GPT'sini yaparak bağlantılar üzerinden kullanıcıların ilgisine sunuyor. 

GPT'ler mağazaya girdikten sonra aranabilir hale gelecek ve liderlik tablolarında yükselebilecek. Ayrıca üretkenlik, eğitim ve eğlence gibi kategorilerde karşılaşılan en kullanışlı ve keyifli GPT'ler öne çıkarılacak. Önümüzdeki aylarda, oluşturulan GPT'yi kaç kişinin kullandığına bağlı olarak para kazanmak da mümkün olacak. 

Bir GPT üçüncü taraf API'leri kullanıyorsa, verilerin bu API'ye gönderilip gönderilemeyeceğini kişi seçecek. Oluşturucular kendi GPT'lerini eylemler veya bilgilerle özelleştirdiklerinde, oluşturucu bu GPT ile OpenAI'ın kullanıcı sohbetlerinin modellerini geliştirmek ve eğitmek için kullanılıp kullanılamayacağını seçebilecek. 

E-postalara eklenebilen veya alışveriş asistanı olabilen GPT'ler

Bir veya daha fazla API'ı GPT için kullanılabilir hale getirerek özel eylemler de tanımlayabilmek de mümkün. Eklentiler gibi eylemler, GPT'lerin harici verileri entegre etmesine veya gerçek dünya ile etkileşime girmesine olanak tanıyacak. GPT'ler veritabanlarına bağlanabilecek, e-postalara eklenebilecek veya alışveriş asistanı haline getirilebilecek.

Claude 2.1'de geliştirici konsolu için test penceresi ve API araçlarını bağlama

Anthropic ise geliştirici konsolunu güncelleyerek kullanıcıların yeni komutları deneyebilecekleri bir test penceresi ekledi. Bu sayede Claude'a özel ve istikrarlı talimatlar vermek mümkün oluyor. Tıpkı GPT-4'de gördüğümüz gibi, geliştiriciler, belli kişiliklere sahip ya da belli konularda uzmanlaşmış chatbotlar üretebilecek. 

Anthropic'in eklediği özellikler bununla sınırlı değil. ChatGPT ile rekabetinde öne geçmeye kararlı olan şirket, beta araç kullanımı özelliği ile Claude'u ChatGPT'deki özelliklerle donattı. Bu anlamda kullanıcılar artık Claude'a API araçlarını bağlayabiliyor. Bu adımın ardından Claude, talep edilen iş için en iyi olan API aracını seçebiliyor. Böylece Claude, internette arama yapabiliyor veya hesap makinesi kullanabiliyor. Üstelik kullanıcılar, doğal dil kullanarak spesifik API çağrılarını da talep edebiliyor. 

GPT-4 Turbo mu, Claude 2.1 mi önde?

Bağlam penceresi açısından Anthropic'in Claude'u GPT-4 Turbo'nun kapasitesinin neredeyse iki katına çıkardığını söyleyebiliriz. Ancak OpenAI GPT pazar yeri ile Anthropic'in bir adım önünde görünüyor. Yine de Anthropic, kendi pazar yerini oluşturmak konusunda önemli adımlar atıyor. Son olarak geliştirici araçları bakımından OpenAI'ın daha fazla imkan sunduğunu belirtmek mühim. Kısacası bağlam penceresi kapsamında Claude 2.1 öndeyken, geliştirici araçları ve kişiselleştirilebilir yapay zeka botları konusunda GPT-4 Turbo'nun öne çıktığını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.