Dijital Schengen vizesi başvurusu nasıl yapılır?

AB Komisyonu, Schengen vizesi için online başvuru yapılmasını sağlayan düzenlemeyi kabul etti. Dijital Schengen vizesi başvurusuna dair detaylar belli oldu.
Dijital Schengen vizesi başvurusu nasıl yapılır?

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmelerini sağlayan Schengen vizesinin dijitalleşeceğinden daha önce sizlere bahsetmiştik. Geçtiğimiz haziran ayında yapılan paylaşımda, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun Schengen vizesinin dijital bir hale getirilmesi için yeni yasa tasarısı üzerinde anlaşma sağladığı bilgisi mevcuttu. Şimdi ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti.

Dijital Schengen vizesi başvurusu nasıl yapılır?

Bu konuda gerekli altyapının hazırlamasıyla, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları, belirli koşullar dışında konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden, online vize başvurusu yapabilecek. 

Yeni düzenleme, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, AB Komisyonu tarafından bir vize başvuru platformu oluşturulacak. Bazı durumlar dışında Schengen vizesi başvuruları, tek bir web sitesi üzerinden yapılacak.

AB’ye ait olacak bu yeni site, başvuruyu ilgili birlik üyesinin ulusal vize sistemlerine iletilecek. Yani herhangi bir AB üyesi ülke için Schengen vizesi başvurusu, sadece, komisyon tarafından oluşturulan internet sitesine yapılacak. Sistem, eksiksiz başvuruları, seyahat planlanan ülkenin ulusal vize sistemine aktaracak. Vize başvurusu yapanlar, AB tarafından hazırlanan internet sitesine, seyahat ve destekleyici belgelerinin elektronik kopyalarını yükleyebilecek.

Vize için talep edilen tüm veriler, internet sitesine girilecek ve başvuru sahipleri, vize ücretlerini de bu site üzerinden ödeyecek. Vize başvuruları sonuçlanınca da yine bu site üzerinden sonuçlara erişilebilecek.

Vize başvurusu için konsolosluklara gidilmesi gereken durumlar

Schengen vizesi için konsolosluklara yapılacak kişisel başvurular, sadece ilk kez başvuru yapanlar; biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi (pasaport) olanlar için gerekli olacak. Vize talep eden kişi, birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek isterse platform, kalış süresine göre bu ülkelerden hangisinin başvuruyu incelemekle yükümlü olduğunu otomatik olarak belirleyecek.

Dijital Schengen vizesi güvenli mi?

Yeni düzenlemeye göre vizeler, kriptografik olarak imzalanmış 2 boyutlu barkod şeklinde dijital formatta verilecek. Bu da sahte ve çalıntı vize etiketleriyle ilgili güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracak.

Dijital Schengen vizesinin geçerli olmayacağı ülkeler

Dijital vize başvurusu, Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan ülkeler tarafından kullanılmaya başlanacak. İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ile İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre, Schengen müktesebatını tam olarak uygulamıyorlar, bu nedenle Schengen vizesi vermeyen ve vize bilgi sistemine erişimleri bulunmayan ülkeler, dijital başvuru kapsamında olmayacak.

Başvuruların 2026'dan itibaren yapılması bekleniyor

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformun geliştirilmesi 2024'te başlayacak. Başvuruların ise 2026'dan itibaren yapılması bekleniyor ve 5 yıllık geçiş döneminin ardından tüm üye ülkeler 2031'de dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.