Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI tarafından geliştirilen ChatGPT rakibi: Grok

Grok'un prototipi şu an için ABD'deki sınırlı sayıda kullanıcıya açıldı. Bekleme listesine X hesabınızla kaydolmanız mümkün.
Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI tarafından geliştirilen ChatGPT rakibi: Grok

Elon Musk'ın kendi yapay zeka şirketi xAI'ı tanıttığını sizlere aktarmıştık. Musk, ilk olarak 4 Kasım tarihinde ChatGPT rakibi Grok'un detaylarını paylaştı. Elon Musk'ın paylaştığı bilgilere göre Grok, X platformundaki bilgilere gerçek zamanlı olarak erişebiliyor. Bu da diğer modellere kıyasla bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. 

xAI’ın Grok sisteminin, erken aşama beta sürümünden çıkmasının ardından, X Premium+ abonelerine açılması planlanıyor. Kullanıcılar, aylık 16 dolar karşılığında Grok yapay zeka asistanının web sürümünden faydalanabilecek. Elon Musk'ın belirttiğine göre Grok, ChatGPT'den farklı olarak yanıtlarında mizahi ifadelere yer veriyor. 

Büyük / Geniş Dil Modeli Grok-1

Kurumun paylaştığı bilgilere göre; Grok-1'ın prototipi Grok-0, 33 milyar parametre ile eğtildi. Bu ilk model, standart dil modelleri ile kıyaslandığında Meta ve Microsoft iş birliği ile üretilen LLaMA 2'nin (70B) yeteneklerine yaklaşıyor. Ancak söz konusu model, eğitim için LLaMA 2'nin kullandığı kaynakların yalnızca yarısını kullanıyor. 

Paylaşılan bilgilere göre Grok-1, Python kod tamamlama görevi HumanEval'da yüzde 63,2 ve multidisipliner çoktan seçmeli sorular sunan MMLU'da yüzde 73 başarı sağladı. Ayrıca aşağıda paylaşılan tabloda da görüleceği üzere Grok-1, ChatGPT-3.5 ve Inflection-1 dahil olmak üzere kendi hesaplama sınıfındaki diğer modelleri geride bıraktı. Bu hesaplamalar arasında MATH ve GSM8k da yer almakta

Bu değerlendirmelere ek olarak xAI ekibi, hem Grok-1'ı hem de Claude-2 ve GPT-4'u 2023 Macaristan ulusal lise matematik finallerinde derecelendirdiğini aktarıyor. Grok sınavı yüzde 59 ile C alarak geçerken, Claude-2 aynı notu yüzde 55 ile elde etti. Bu esnada GPT-4 yüzde 68 ile B aldı. 

xAI'ın mühendislik yaklaşımı ve araştırmaları

Paylaşılan blog gönderisinde xAI'ın mühendislik yaklaşımına da yer veriliyor. Ekip, Grok'u ortaya çıkarmak için Kubernetes, Rust ve JAX tabanlı özel bir eğitim ve çıkarım yığını oluşturduğunu belirtiyor.

İlerleyen dönemde Grok'un multimodal yetenekler ile görme ve ses gibi diğer duyuları da kazanması planlanıyor. Bu noktada ChatGPT'nin görme, duyma ve konuşma yeteneklerine sahip olduğunu belirtelim. Bununla beraber, ekip araştırma çalışmaları kapsamında uzun bağlama sahip verileri anlama ve gerektiğinde bu verileri geri getirme özelliğine de odaklanıyor. 

Grok'un prototipi şu an için ABD'deki sınırlı sayıda kullanıcıya açıldı. Bekleme listesine X hesabınızla kaydolmanız mümkün. Grok prototipinden yararlanabilmek için X'te doğrulanmış hesaba sahip olmanız şart. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.