Blockchain Talks'ta DevConnect İstanbul konuşuldu

DevConnect İstanbul hakkında merak edilenler, ETHGünü'nün ve Merkezsiz ile Paribu Hub'ın birlikte gerçekleştirdiği d:pact'in detayları konuşuldu.
Blockchain Talks'ta DevConnect İstanbul konuşuldu

Blockchain Talks'un yedinci bölümünde yılın en büyük Ethereum etkinliği olan DevConnect İstanbul etkinliğine odaklandık. 13 - 19 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan DevConnect İstanbul'u ve Paribu Hub'ın DevConnect haftasında gerçekleştireceği d:pact konferansını canlı yayınımızda derinlemesine konuştuk. 

Konuşmacıları arasında Paribu Ventures direktörü Utku Dördüncü ve Ethereum Foundation'da yazılım geliştirici olan Kaan Uzdoğan'ın yer aldığı serimizin yedinci canlı yayını Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. 

Kaan Uzdoğan, profesyonel geçmişini ve Ethereum Foundation’daki tecrübesini paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan Uzdoğan, yüksek lisansını Münih Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. Kaan Uzdoğan, şu anda Ethereum Foundation'ın Berlin ofisinde Sourcify projesinin liderliğini üstlenmiş durumda. Sourcify projesi, kontratların kaynak kodunu doğrulama işlevine odaklanıyor. 

Canlı yayında Ethereum ve Ethereum ile ilişkili teknolojileri destekleyen kâr amacı gütmeyen kuruluş Ethereum Foundation'ın yapısından da bahsedildi. Kaan Uzdoğan'ın aktardıklarına göre, adeta Ethereum'un Ar-Ge çalışmalarını üstlenen kurum, hibe dağıtımı ve etkinlik düzenleme gibi işlevleri yerine getiriyor. Ethereum Foundation, hiyerarşinin olmadığı projelerin özerk (otonom) olduğu bir organizasyon olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 200-250 kişilik bir ekibe sahip olan Ethereum Foundation, İsviçre, Berlin ve Singapur ofisleri üzerinden faaliyetlerini yürütüyor. Bununla birlikte kurum, uzaktan çalışmayı önceliklendiriyor. Ethereum Foundation çatısı altında protokol araştırmacılarını ve geliştiricilerini bulmak mümkün. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki; Ethereum'un varlığı Ethereum Foundation'a bağlı değil. Yani blok zincirde gördüğümüz merkeziyetsizlik anlayışının, yönetim ve organizasyon süreçlerine de aynı şekilde yansıdığını söylemek mümkün.

Ayrıca canlı yayında Ethereum Foundation'ın Ethereum Merge'deki rolü de konuşuldu. Uzdoğan, Ethereum Foundation'ın bu süreçte genel olarak koordinasyon rolü üstlendiğini dile getirdi. Uzdoğan, protokol geliştirme süreçlerinin detaylarını da paylaştı. 

Utku Dördüncü ise Ethereum Merge süreçlerinden bahsederken, milyarlarca dolarlık bir yapının uçak havadayken motoru değiştirdiğine dikkat çekti. Üstelik bu organizasyonun konsensüs modeliyle ilerlemesini de vurguladı. Kaan Uzdoğan, yazılım geliştirme açısından farklı bir paradigma değişimi yaşandığını ifade ederken, ayı veya boğa piyasalarının geliştirme süreçlerine etki etmediğini belirtti.

Paribu Ventures gündeminde 2 yeni yatırım

Utku Dördüncü, canlı yayınımızda Paribu Ventures'ın gündemini paylaştı. Dördüncü, piyasanın durumunun, kendisine güzel bir sene yaşattığını ifade etti. Dördüncü, Boğa piyasası dönemlerinde girişim arzının artığını ancak kalitenin de düştüğünü ifade etti. Dördüncü, Ayı piyasası döneminde ise çok daha az insanla çok daha kaliteli konuşmalar yaptıklarını aktardı. PoC'leri (kavram kanıtı) ya da ürünleri olan insanlarla daha uzun soluklu konuşmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Paribu Ventures'ın 2 yeni yatırım yaptığını dile getiren Utku Dördüncü, bu yatırımların henüz açıklanmadığını da sözlerine ekledi. 

Öncesinde katıldığı DevConnect Amsterdam izlenimlerini aktaran Utku Dördüncü, söz konusu etkinliği "sahipliğin olmadığı bir konferans" olarak tanımladı. Utku Dördüncü DevConnect İstanbul ile dünyanın her yerinden binlerce geliştiricinin geldiği bir hafta yaşayacağımızı ifade etti. Etkinliğin yine merkeziyetsiz bir yapı ile gerçekleşeceğini belirten Dördüncü, 5-10 senelik kariyer planlaması yapan, geleceğini düşünen profesyonellerini, yazılım mühendisliği öğrencilerinin yanı sıra felsefe, tasarım ve pazarlama öğrencilerini etkinliğe katılmaya davet etti. Dördüncü, bu önemli hareketin önümüzdeki 5-10 sene içerisinde hayatımıza derinden gireceğini bir kez daha hatırlattı. 

DevConnect İstanbul hakkında merak edilenler

Ethereum Foundation'ın DevCon ve DevConnect olmak üzere geliştirici etkinlikleri mevcut. DevCon, geçen yıl Bogota'da yaklaşık 6 ila 7 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Kaan Uzdoğan'ın aktardıklarına göre geliştirici topluluğunun bir sonraki DevCon'un Türkiye'de gerçekleşmesi yönündeki önerilerinin ardından kurum, bir sonraki DevConnect etkinliğini İstanbul'da gerçekleştirilme kararı aldı. DevCon ise 2024'te Güneydoğu Asya'da gerçekleşecek.

DevConnect'te DevCon'dan farklı olarak kurumlar, ortak çalışma alanları üzerinden kendi etkinliklerini düzenleyebiliyor. DevConnect İstanbul'da yaklaşık 40 ila 50 arasında geliştirici etkinliği olacak. Bunlara ek olarak yan etkinlikler de gerçekleşecek. 

ETHGünü'nün detayları 

Uzdoğan, DevConnect haftası içinde ilk gün Türkçe dilinde gerçekleşecek ETHGünü'nü ise bir nevi Ethereum ile tanışma olarak tanımladı. ETHGünü'nde Ethereum kurucusu Vitalik Buterin ve Ethereum Foundation Genel Müdürü Aya Miyaguchi de konuşmacı olarak yer alacak. Konuşmacıların teknik konseptleri açıklayabileceği bir etkinlik olacak. Etkinliğe öğrencilerin ve geliştiricilerin izleyici olarak katılması da planlanıyor. Kaan Uzdoğan'ın aktardıklarına göre, 2 bin kişinin katılımı hedeflenmekte. Etkinlik öğrenciler için ücretsiz olacak. Bunun için öğrencileri .edu uzantılı e-postalarıyla kayıt olması ya da öğrenci belgelerini ekibe iletmesi yeterli. 

d:pact'in detayları 

Merkezsiz ile Paribu Hub'ın birlikte gerçekleştirdiği d:pact ile toplumsal, kültürel ve ekolojik konuların Web3 ile çözümüne odaklanıyor. d:pact etkinliğinin konuşmacıları arasında Aave Companies kurucu ve CEO'su Stani Kulechov, Celo kurucu ortağı Marek Olszewski, Gitcoin kurucu ortakları Scott Moore ve Kevin Owocki yer alıyor. Konuşmalar kapsamında bağış kampanyası organizasyonundan karbon kredilerin zincire taşınmasına kadar pek çok farklı konu değerlendirilecek. 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşecek uluslararası tek günlük bir konferans olan d:pact'in programını incelemekte fayda var. 

Paribu Hub'ın faaliyetleri

2021'in başında yayına alınan Paribu Hub, Web3 bilinirliğini artırırken, ekosisteme daha farklı yerlerden daha fazla insan çekmeye odaklanıyor. Paribu Hub, üniversitelerde buluşmalar, hackathonlar düzenliyor, networking imkanları yaratırken, eğitim programlarıyla katılımcılarını da destekliyor. Paribu Hub şimdiye kadar 1600'e yakın Solidity eğitimi düzenledi. 

DevConnect İstanbul ve d:pact etkinliklerinin mercek altına alındığı canlı yayınımızın tamamına YouTube kanalımızdan erişebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.