Webrazzi Developer 2021'de Paribu Lab ve Paribu Hub'a dair detaylar paylaşıldı

Webrazzi Developer 2021'de Paribu CEO'su Yasin Oral ve Paribu Ürün Geliştirme & Proje Yöneticisi Levent Kaya, "Yarını Kodlamak" oturumu ile sahnedeydi.
Webrazzi Developer 2021'de Paribu Lab ve Paribu Hub'a dair detaylar paylaşıldı

Webrazzi Developer 2021, bugün online ve ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Yazılım geliştirme, programlama dilleri, teknoloji şirketlerinin altyapısal dönüşüm hikayeleri gibi geliştiricilerin gündemini oluşturan birçok başlığın önemli konuklarıyla gündemimizde olduğu ve olmaya devam edeceği konferansımızda Paribu CEO'su Yasin Oral ve Paribu Ürün Geliştirme & Proje Yöneticisi Levent Kaya, "Yarını Kodlamak" oturumu ile sahnedeydi.

Yasin Oral, Paribu'nun finans şirketi mi yoksa teknoloji şirketi mi olduğunun ayrımının yapılamadığını; kendilerinin finansı da kucaklayan bir teknoloji şirketi olduklarının altını çiziyor. Her ne kadar sınırlı bir projeden bahsediliyormuş gibi dursa da dışarıdan bakıldığında arka tarafın oldukça büyük olduğunu söylüyor. Özetle; Paribu'yu sadece alım-satım platformu olarak tanımlamak da doğru değil.

Ne kadar kripto para listelendiği arkadaki teknolojilere ve yazılım ekibine bağlı

Yasin Oral, ne kadar kripto para listelendiğinin arkadaki teknolojilere ve yazılım ekibine bağlı olduğunu belirtti. Paribu'nun yaptığı her çalışmada listelenen kripto parada da daimi olarak blockchain'e dokunma söz konusu. Arkada dönen sistemi pratikte de doğrudan test edebiliyorlar. Günün sonunda Paribu'nun öne çıkan iki alanı bulunuyor; Paribu Lab ve Paribu Hub.

Paribu Lab'da şirket, kendi blockchain projesini geliştiriyor

Lab kısmında şu anda "paribu chain" olarak tabir edilen (ancak bunun kesinleşmiş bir isim olmadığını da belirtelim) bir blockchain projesi geliştiriliyor. Yasin Oral, bunun alelade bir iş olmadığını ve birçok şeyi vadettiğini söylüyor. Yakın zamanda bu konuyla alakalı bilgilerin paylaşılacağının altını çizelim. Yasin Oral'ın söylediklerine göre öne çıkan bir başka hizmet de "saklama hizmeti". Bu spesifik bir alan ve şu anda sınırlı sayıda firma bunu yapıyor. Paribu'da listelenen her kripto para, Paribu ekibi tarafından geliştirilen saklama servisleri ile korunuyor; bu konuda üçüncü taraf uygulamalardan destek alınmıyor. Yasin Oral, Paribu'nun kendisi için geliştirdiği bu servislerin ileride tüm kamu ve özel kuruluşlar tarafından kullanılabileceğini belirtiyor.

Paribu'nun 4 milyona yakın kullanıcısı var

Blockchain sektörü, geleneksel finansal yapıların tamamını parça parça içine alarak belli bir seviyeye evirecek. Paribu da aslında şu an bunun üzerinde, kendi inhouse ekibiyle çalışıyor. 4 milyona yakın kullanıcısı bulunan Paribu'da geliştirilen her şey bu kullanıcılar tarafından doğrudan kullanılıyor. Yasin Oral, bu alanda kendini geliştirmek isteyen tüm yazılımcılara kapılarının açık olduğunu söylüyor.

Paribu Hub ile her sektörden insanı blockchain teknoloji ile tanıştırmak hedefleniyor

Levent Kaya ise Paribu Hub'a dair bilgiler aktardı. Paribu Hub, 2021'in başında yayına alındı ve 5 ay gibi bir sürede bu kapsamda çok önemli iş birlikleri yapıldı. Kadir Has Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nden önemli eğitimcilerin de yer aldığı programda yarışma düzenlendi ve girişimcilere yardım edildi. Zira Paribu, bu konuda bilgi havuzu oluşturmak istiyor. Yazılımda insan kaynağı eksikliği olduğunu belirten Kaya, blockchain bilgisinin de yetersiz olduğunu; Paribu Hub'ın bunu eksikliği kapatma misyonu ile çalıştığını açıkladı. 

Sadece yazılımcıları değil, her sektörden insanın bu sektörle tanışmasını istediklerinin altını çizen Kaya, Paribu Hub'ı "herkes için hub" olarak tanımlıyor.

Paribu Hub, akademi olmak yolunda ilerliyor ve pandemi sonrasında öğrencilerle fiziksel olarak bir araya gelmeyi planlıyor. Şu ana kadar her şeyin online olarak gerçekleştiğini hatırlatalım.

Son olarak Yasin Oral, blockchain'in yarın dünyamızda birçok şeyin yerini alacağını; ne kadar erken adım atarsak bu geliştirmeleri yapmanın da o kadar kolaylaşacağını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.