Meta, Facebook ve Instagram için reklamsız ücretli abonelik modelini yayına alıyor

Meta, Kasım ayında Facebook ve Instagram için reklamsız ücretli abonelik modelini yayına alacağını duyurdu. 
Meta, Facebook ve Instagram için reklamsız ücretli abonelik modelini yayına alıyor

Meta'nın Instagram ve Facebook için ücretli abonelik seçeneğini AB ülkelerine sunabileceğini sizlere aktarmıştık. Meta, Kasım ayında Facebook ve Instagram için reklamsız ücretli abonelik modelini yayına alacağını duyurdu

Avrupa Birliği ülkelerinde kullanıcılara sunulacak ücretli abonelik seçeneği, web sürümü için aylık 9.99 euro veya iOS ve Android sürümleri için ise aylık 12.99 euro fiyatlarına sahip. Mobil sürümde iOS ve Android uygulama mağazalarının ek ücretleri de fiyata dahil ediliyor. 

Meta neden ücretli abonelik seçeneğine yöneldi? 

Facebook'un Avrupa Birliği'nde kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek için izin almak zorunda kaldığını sizlere aktarmıştık. Lüksemburg merkezli mahkeme, Meta'nın Facebook markasının AB'de, bazı kişiselleştirilmiş reklamları sunmadan önce onay alması gerektiğine karar verdi. Söz konusu karara bakıldığında, kişiselleştirilmiş reklamlar, kullanıcıların izni olmadan bu hacimde verinin işlenmesini haklı göstermiyor. Teknoloji devi de bu nedenle bazı kısıtlamalara maruz kalacak. 

Abonelik seçeneği mahkeme kararı kapsamında alternatif bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada geçtiğimiz aylarda Meta'ya AB'nin gizlilik yasaları kapsamında 390 milyon euro ceza verildiğini de hatırlatalım

Meta abonelik modellerinden bahsettiği blog gönderisinde Avrupa yasalarına saygı duyduğunu ve bu yasalara uyum göstermeyi taahhüt ettiğini bir kez daha vurguladı. 

Şirket ayrıca ödeme yapmak istemeyen kullanıcılara, ücretsiz erişim vermeye devam edeceğini de açıkladı. Meta'nın aktardıklarına göre ödeme yapmayan kullanıcıların deneyimi değişmeyecek. Bununla beraber reklam tercihleri araçları bu kullanıcılara hizmet vermeye devam edecek. 

Reklamsız ücretli abonelik kimlere açılacak?

Reklamsız ücretli abonelik yalnızca AB, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre'deki 18 yaş ve üzeri kullanıcıların ilgisine sunulacak. Abonelik, başlangıçta tüm bağlantılı Facebook ve Instagram hesapları için geçerli olsa da; ilerleyen dönemde Meta bağlantılı hesaplar için ekstra ücret talebinde bulunacak. Bu anlamda 1 Mart 2024'ten itibaren, bağlantılı hesap başına web'de 6 euro, iOS ve Android'de ise 8 euro ek ücret alınacak. Şirketin açıklamalarına göre, bir kişi abone olmaya devam ettiği sürece kişinin verileri, reklam hedefleme için kullanılmayacak. 

Son dönemde sosyal ağların reklamsız abonelik odağında özelliklerle gündeme geldiğini gördük. Adeta YouTube Premium öncülüğünde hayatımıza giren reklamsız abonelik modeli, yakın zamanda TikTok'un reklamsız abonelik özelliğini test etmesiyle sosyal ağlardaki varlığını artırıyor. Aynı şekilde X'in de reklamlı ve reklamsız olmak üzere iki farklı Premium abonelik modeli sunacağını hatırlatmakta da fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.