SEC, Elon Musk'ı Twitter hisse alımıyla ilgili ifade vermeye zorluyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) dün Elon Musk'a dava açarak onu ifade vermeye zorlamaya başladı.
SEC, Elon Musk'ı Twitter hisse alımıyla ilgili ifade vermeye zorluyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) yeni adıyla X'in sahibi Elon Musk'ın ilk Twitter hissesi alımına dair soruşturma başlattığını sizlere aktarmıştık. SEC dün Elon Musk'a dava açarak onu ifade vermeye zorlamaya başladı. SEC, federal bir mahkemenin, Elon Musk'ın geçen yıl gerçekleşen Twitter satın alımı sırasında federal menkul kıymetler yasalarını ihlal edip etmediğine ilişkin kurum soruşturması kapsamında ifade vermesine yönelik karar çıkarmasını istedi.

SEC, dün paylaştığı bir duyuruda Musk'ın 2023'ün Eylül ayında ifade vermesi için SEC ile bir araya gelmesi konusunda anlaştığını ancak Musk'ın ifade vermeye gelmediğini açıkladı. 

Hatırlarsanız tüm bu hikaye Elon Musk'ın Twitter'ın yüzde 9,2'sinin sahibi olmasıyla başlamıştı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ise Elon Musk'ın ilk Twitter hissesi alımına dair soruşturma başlattı. Bunun nedeni Elon Musk'ın Twitter hisselerini satın almak istediğini SEC'e açıklamadan önce Twitter hissesi alması. 

ABD'de yatırımcılar, bir şirketin yüzde 5'inden fazlasını aldığında konuya dair belgeleri hızlı bir şekilde yani 10 gün içinde teslim etmesi gerekiyor. Ancak Musk, söz konusu formları, teslim etmesi gereken tarihten yaklaşık 21 gün sonra teslim etti. Bu da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun satın alma sürecini araştırmasına yol açtı.

Kurum, Elon Musk'ın Twitter'daki yüzde 9.2'lik bir pozisyonunu yasal süreçlerden önce kamuya açıklayarak kanunları ihlal edip etmediğini kesin olarak belirlemek istiyor. Ayrıca kurum, Elon Musk'ın bu durumu geç bildirmesinin yanı sıra bildirme yönteminde neden daha farklı bir yöntem izlediğini de merak ediyor. ABD'de aldığı hisselerle kontrolü elinde bulundurmak isteyen herhangi bir hissedarın Schedule 13D isimli bir formu teslim etmesi gerekiyor. Paylaşılan bilgilere göre; Elon Musk, bu süreçte Schedule 13D'den daha az raporlama gerekliliği olan bir form kullandı. 

SEC'in aktardıklarına göre; Musk'ın avukatı kararlaştırılan tarihten yalnızca 2 gün önce ifade için gönderilen celbe itiraz etti. Bu noktada SEC'in söz konusu celbi 2023'ün Mayıs ayında gönderdiğini belirtelim. Kısacası avukatın celbe itiraz etmek için bolca vakti vardı. 

Musk'ın avukatı Alex Spiro ise yaptığı bir açıklamada SEC'in halihazırda bu yanlış yönlendirilen soruşturma için Elon Musk'ın ifadesini pek çok kez aldığını belirterek. "Bu kadarı da fazla." ifadesini kullandı. 

SEC yapılan itirazların yasal geçerliliği olmadığını ifade ediyor. SEC'in ifadesiyle; Elon Musk'ın SEC'in mahkeme celbine uymaması için haklı bir mazereti bulunmuyor.

Elon Musk ve SEC arasındaki ilişki SEC'in Tesla CEO'su Elon Musk'ı dolandırıcılık suçlaması ile dava etmesiyle bozuldu. Elon Musk'ı yanlış ve yanıltıcı ifadeleri için dava eden ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Musk'ın Tesla'daki CEO görevine devam etmesini de engellemeyi hedeflemişti. Dava süreci sonunda Musk, 20 milyon dolar ödemeyi ve Tesla ile ilgili iletişimini kısıtlamayı kabul etmişti. Böylece iki tarafta 2018 yılında anlaşmaya vardı. Öte yandan Elon Musk, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle yıllarca anlaşmayı iptal ettirmeye çalıştı. 

SEC, bu yeni adımı ile ilgili mahkemeden 9 Kasım'da kararla ilgili bir duruşma yapılmasını talep etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.