Spotify, yapay zeka tarafından üretilen komuta dayalı çalma listelerini test ediyor

Spotify'ın kodunda "yapay zeka çalma listeleri" ve "komutlara dayalı çalma listeleri" ifadeleri yer alıyor.
Spotify, yapay zeka tarafından üretilen komuta dayalı çalma listelerini test ediyor

Spotify'ın OpenAI teknolojisini kullanan yapay zeka destekli "DJ" özelliğini yayına aldığını sizlere aktarmıştık. Ayrıca şirket yakın zamanda OpenAI ile yaptığı ortaklığın bir parçası olarak podcast'leri diğer dillere çevirmek için yapay zekâ kullanmaya başlayacağını duyurdu. Spotify şimdi ise yapay zeka tarafından üretilen komuta dayalı çalma listelerini geliştirmeye hazırlanıyor. 

Teknoloji dünyasının tanınmış ismi ve Product Hunt'ın öne çıkan Hunter'larından Chris Messina'nın Threads hesabında paylaştığı bilgilere göre; Spotify'ın kodunda "yapay zeka çalma listeleri" ve "komutlara dayanan çalma listeleri" ifadeleri yer almakta. Messina bu yeni özelliğin Blend ile üretilen çalma listeleri kapsamında sunulacak bir seçenek olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni, kodda yer alan ifadelere göre, kullanıcıların müşterek çalma listesi oluşturmak üzere bir diğer kullanıcıyı davet edebilmesi. Bu arada Blend ile iki farklı kullanıcını sevdiği müziklere dayanarak ortak çalma listeleri oluşturulabildiğini hatırlatalım. 

Gelelim komutlara dayalı ve yapay zeka destekli çalma listelerinin detaylarına. Messina'nın aktardıklarına göre, tüm koda satırları Spotify'ın son güncellemesinin ardından uygulamada yerini aldı. Dolayısıyla özelliğin hala geliştirme aşamasında olduğunu düşünebiliriz. Ayrıca bu değişiklikler yalnızca kod üzerinde görünmekte, arayüze yansıyan bir test aşaması ise henüz söz konusu değil. 

Spotify, şu an için özellik kapsamında resmi açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak Spotify sözcüsü, sürekli iterasyon yaptıklarını ve kullanıcılara yeni değerler sunmak, ürünü geliştirmek adına yeni fikirler ortaya koyduklarını dile getiriyor. Bununla beraber olası yeni özelliklere dair spekülasyonlara yanıt vermediklerini vurguluyor. 

Geçtiğimiz dönemde Niche mixes özelliğiyle komutlara dayalı çalma listelerinin temellerini atan şirket, müzik türü, ruh hali veya estetik değerler üzerinden kullanıcıların belirttiği tanımlar kapsamında çalma listesi oluşturmasını sağlıyordu. Öte yandan Niche mixes özelliğinin yapay zeka destekli olmadığını belirtmekte fayda var.

Özellik şirketin kişiselleştirme teknolojisi ve algoritmalarından yararlanıyor. Spotify’ın Kişiselleştirme Yöneticisi Ziad Sultan'ın aktardıklarına göre, departmanda makine öğrenimi ve kişiselleştirme teknikleri üzerinde yüzlerce kişi çalışıyor. Ekip son dönemde ağırlıklı olarak üretimsel ses ve kişiselleştirme kapsamında Büyük/Geniş Dil Modellerine (LLM) yönelmiş durumda. 

Bu esnada Spotify'ın ChatGPT benzeri bir chatbot ile karşımıza çıkmaya hazırlandığı yönünde söylentiler de mevcut. Bu yeni özelliğin ise kullanıcılarla buluşup buluşmayacağı ya da ne zaman buluşacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.