25 yılda Google

25'inci yaşını kutlayan Google, bilgi arama, iletişim kurma, iş yapma, eğlenmeye kadar yaşamlarımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
25 yılda Google

Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin, internet dünyasında adeta bir devrimin temellerini atacaklarından habersizdi. Amaçları internetin kullanımını daha geniş bir kitleye ulaştırmak, bilgilere daha kolay erişim sağlamak ve interneti daha kullanıcı dostu hale getirmekti.

Şirketin ilk zamanları

İkili yurt odalarının sınırları içinde çalışmaya başladı ve projeleri beklenmedik bir şekilde hızla büyüdü. Bu esnada ise daha fazla alana ihtiyaç duymaya başladılar. İşte tam bu noktada, Google'ın ilk resmi çalışma alanına taşındılar. Ancak bu alan, lüks bir ofis binası veya yüksek teknolojili bir laboratuvar değil, bir garajdı. Kiraladıkları bu garaj, Google'ın ilk resmi merkezi oldu. 27 Eylül 1998 tarihinde, Google Inc. resmen kuruldu. Bu tarih, Google'ın resmi olarak bir şirket olarak faaliyete başladığı andı. (Fakat Google.com'un ICANN tarafından kaydedildiği tarihin 15 Eylül 1997 olarak belirtildiğini de ekleyelim.)

Google, sadece bir teknoloji şirketi olmanın çok ötesine geçti. Zira bugün, milyarlarca insan Google'a güveniyor. Şirketin, bilgi arama, iletişim kurma, iş yapma, eğlenmeye kadar yaşamlarımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söylemek mümkün.

Google'ın toplumsal etkisi sadece bilgiye daha hızlı erişimle sınırlı değil. İş dünyasından eğitime, iletişimden kültürel etkileşime kadar her alanda etkisi var. İşletmeler, Google'ın reklam ve analiz araçlarını kullanarak büyüdü. Eğitimciler, öğrencilere daha fazla kaynak sunmak için kullanıyor. Google, kültürel değişimin bir parçası haline geldi.

Ancak bu etki sadece teknolojik değil, aynı zamanda toplumsal bir dönüşümü de işaret ediyor. Bilgiye erişim demokratikleşti, küresel iletişim kolaylaştı, iş dünyası dönüştü ve eğitim daha erişilebilir hale geldi. Google, insanların yaşamlarını kolaylaştırdı ve dünyayı daha küçük hale getirdi.

Google'ın temelini oluşturan fikir, web sayfalarının önemini belirlemek için bağlantıları analiz etmeye dayanıyordu. Bu fikir, başlangıçta "Backrub" olarak adlandırıldı ve bir web sitesinin değerini ölçmek için "back link"leri değerlendiren bir sistemdi. Ancak daha sonra, bu isim yerine "Google" terimi kullanılmaya başlandı.

Google adı, matematiksel bir ifade olan "1" in ardışık 100 sıfır ile temsil edilmesinden türetilmişti. Bu, Google'ın büyük bir sayıda bilgiyi işleme ve sunma yeteneğini sembolize ediyor.

2006 ve 2015 arasında Google

Google, artık sadece bir arama motoru değil. Platform, bunun çok ötesine geçti. Yıllar içinde bir dizi önemli dönüm noktasına imza attı. 2006 yılında Google, Google Translate özelliğini tanıtarak bir dilin hızlıca başka bir dile çevrilmesini kolaylaştırmaya başladı. En başta bu özellik Arapça ve İngilizce arasında sınırlıydı, ancak şimdi Google Translate 100'den fazla dilde çalışıyor. Aynı yıl ses getiren başka bir detay vardı. Yani 2006'nın Ekim ayında Google, YouTube'u satın aldı. İki sene sonra bir dizi yenilikle kullanıcıların karşısına çıktı. Google, mobil uygulamasını iPhone'a taşıyarak otomatik tamamlama ve 'benim konumum' gibi özellikleri ekledi. Aynı yıl, Google Voice'ı tanıtarak kullanıcıların sesleriyle arama yapmalarını sağladı. Hızlı ve kullanıcı dostu bir internet tarayıcısı olan Google Chrome'u piyasaya sürdü.

2010'da ilk Android işletim sistemine sahip akıllı telefon olan Google Nexus One'ı tanıttı. Bir sene sonra Google+, şirketin sosyal medya platformu olarak başladı. Ancak daha sonra başarısızlığı nedeniyle kapatıldı. 12 ay sonra Google Drive, bulut depolama hizmeti olarak kullanıcılara sunuldu.

2013'te akıllı gözlükleri Google Glass'ı duyurarak ön siparişe açtı. O dönem otonom araç teknolojisi dünyayı sarsmaya başlamıştı. Bir sene sonra Google da bu rüzgarı arkasına alarak otonom sürüş teknolojileri üzerine çalışan Waymo adlı bir şirket kurdu.

2015'te şirketin yapısı değişti

2015'te şirketin yapısı değişti. Alphabet Inc. adlı bir holding şirketi altında faaliyet göstermeye başladı. Bir sene sonra Google Assistant, yapay zeka tabanlı bir sanal asistan olarak tanıtıldı. Google Home akıllı hoparlörüyle entegre hale getirildi. 2017'de Pixel 2 ve Pixel 2 XL adlı akıllı telefonları piyasaya sürdü. Aynı yıl Google, nesneleri tanıma ve bunları arama sorgularına dönüştürme yeteneğini sergileyen Google Lens'i tanıttı. 

Google Duplex adlı bir hizmeti duyurarak, yapay zeka kullanarak telefon görüşmeleri yapabilen bir sistem geliştirdi. Yıl 2018 idi. 2019'da Google Stadia, bulut tabanlı oyun akış hizmeti olarak tanıtıldı.

Bu arada bu hizmetlerin bazıları, bir süre sonra kapandı. Bu hizmetler ve ürünler piyasadan kalkınca başarısızlık olarak nitelendirilse de aslında şirketin şimdiki politikalarının yolu da böyle çizilmiş oldu.

2020 ve sonrası 

O yıl bütün dünyayı etkisi altına alacak Covid-19 pandemisi patlak verdi. Bu nedenle dünya üzerinde çalışanların hemen hemen hepsi uzaktan çalışma düzenine geçti. Google da birçok dijital hizmetini kullanıcılara ücretsiz olarak sundu. Bir sene sonra yapay zeka alanıyla ilgili çalışmaya başladı. "LaMDA" adlı doğal dil işleme modelini Google I/O etkinliğinde duyurdu. Aynı yıl kuantum bilgisayar alanındaki çalışmalarını hızlandırdı ve Sycamore adlı kuantum bilgisayarı geliştirdi.

Şirketin bugünü: Yapay zeka

2023 yılında Google, Google Bard ve PaLM 2 gibi generatif yapay zeka destekli deneyimlere odaklandı. Bu hareket, Google'ın teknolojik evriminin son durağı ve geleceğe dönük bir adımı diye okundu. Yani Google'un gelecekte nasıl bir rol oynayacağı sorusunun cevabını vermiş oldu.

Şirket, şimdilerde odağına yapay zekayı almış durumda ve bu alanda Microsoft, Nvidia, Amazon gibi diğer teknoloji devleriyle oldukça ciddi bir rekabet halinde. İlerleyen dönemde Google'ın geleceği noktayı ise merakla bekliyor olacağız.

Google hakkında ilginç bilgiler

  • Google'ın ilk ofisi, şirketin 16'ncı çalışanı Susan Wojcicki'nin sahibi olduğu bir garajdan işletiliyordu. Wojcicki, daha sonra Google'ın online video paylaşım platformu YouTube'un CEO'su olacaktı.
  • 2006 yılında "Google" kelimesi, "World Wide Web üzerinde biri ya da bir şey hakkında bilgi almak için Google arama motorunu kullanmak" anlamıyla sözlüğe fiil olarak eklendi.
Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.