Teknoloji şirketleri, daha önce işten çıkardığı çalışanları yeniden işe almaya başlıyor

Teknoloji şirketleri, işten çıkardıkları çalışanları geri getirme ihtiyacı duyuyor. Çünkü özellikle yapay zeka gibi alanlarda özel yeteneklere sahip çalışanlara olan talep artıyor.
Teknoloji şirketleri, daha önce işten çıkardığı çalışanları yeniden işe almaya başlıyor

Meta gibi büyük teknoloji şirketleri, yapay zeka gibi özel uzmanlık alanlarına sahip çalışanları yeniden işe almaya başlıyor. Ancak, eski çalışanların geri dönmeye karar vermeleri, önceki deneyimlerinin nasıl sonuçlandığına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği düşünülüyor.

Bu şirketler, işten çıkardıkları çalışanları geri getirme ihtiyacı duyuyor. Çünkü özellikle yapay zeka gibi alanlarda özel yeteneklere sahip çalışanlara olan talep artıyor. Eski çalışanlar, geçmişte yaşadıkları deneyimler ve şirketin işten çıkarmaları nasıl yönettiği gibi faktörleri dikkate alarak şirkete geri dönmeyi düşünüp düşünmeyeceklerini değerlendirecek.

Harvard İşletme Okulu'nda yönetim pratiği profesörü olan Sandra Sucher, işten çıkarmaları inceleyen bir uzman olarak işten çıkarmaları kötü yöneten şirketlerin eski çalışanları geri döndürme konusunda daha fazla zorlanabileceklerini belirtti. Ancak bazı durumlarda işten çıkarmaların düzgün bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde, eski çalışanların geri dönme fikrini değerlendirebileceklerini açıkladı.

Yeniden işe alım talebi, Silikon Vadisi gibi büyük teknoloji şirketlerinin Covid-19 pandemisi sırasında fazla sayıda işçiyi işten çıkardı. Trueup.io'ya göre, bu yıl teknoloji şirketleri toplamda yaklaşık 350 bin çalışanını işten çıkardı. Ancak bu işten çıkarmaların en yüksek seviyeye Ocak ayında ulaştığı görüldü.

Salesforce, yılın başında çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkardıktan sonra 3 bin yeni çalışanı işe almayı planlıyor. Şirket, satış, mühendislik ve veri bulutu ürün ekibi gibi çeşitli alanlarda işe alım yapacak ve bu yeni çalışanların şirketin yapay zeka işini büyütmeye katkı sağlayacağını duyurdu. CEO Marc Benioff, geri dönme düşüncesini sadece işten çıkarılmış olanlara değil, başka bir iş bulmuş olanlara da teşvik ediyor.

Teknoloji sektöründeki kimi çalışanlar geri dönmeyi düşünse de, bazıları daha yüksek ücret talep edebilirken, diğerleri büyük iş kesintilerine karşı korunmanın sınırlı olduğunu kabul edebilirler. İş güvencesi hala göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Trueup.io'da, yüksek profilli şirketlerin iş ilanlarının yanı sıra işverenlerin son işten çıkarma yapmadığı gün sayısını gösteren bir rakam bulunuyor.

Buna rağmen, güçlü talep bazı işçileri geri çekebilir. Genel olarak, yapay zeka becerilerine sahip kişilere olan talebin hala yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. LinkedIn'e göre, yapay zeka teknolojilerini içeren küresel İngilizce iş ilanlarının sayısı, Kasım 2022'de ChatGPT'nin tanıtıldığı tarihten bu yana 21 kat arttı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.