Neuralink, insan deneyleri için gönüllüler arıyor

Neuralink'in teknolojisi başarılı olursa, insanların düşünceleriyle bilgisayarları ve diğer cihazları kontrol edebilmeleri sağlanabilir.
Neuralink, insan deneyleri için gönüllüler arıyor

Neuralink, uzun yıllar boyunca maymunlar üzerinde gerçekleştirdiği deneylerin ardından şimdi de insan gönüllülerin katılmasını amaçladığı yeni bir deney serisine başlıyor. İnsanlar ile gerçekleştirilecek bu deneylerin amacı, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin insan sağlığına ve yaşam kalitesine nasıl katkı sağlayabileceğini anlamak ve geliştirmek.

2016 yılında Elon Musk ve Max Hodak tarafından kurulan şirketin ana hedefi, insan beyni ve yapay zeka arasında bir tür entegrasyon kurulmasını sağlamak. Şirket bu hedefi gerçekleştirmek için öncelikle maymunlar üzerinde denemeler yapmıştı. Maymunlar ile yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde edildiğini de ekleyelim. Tabii bu deneyler hayvan hakları aktivistlerinin eleştirilerine maruz da kaldı.

Ancak eleştirilere rağmen bu deneylerin sonuçlarına göre; bu teknolojinin felçli insanların vücut kontrolünü yeniden kazanmalarına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Yani Neuralink'in teknolojisi sayesinde insanlar felçli olduklarında bile vücutlarını kontrol etme yetisini geri kazanabilecek.

Deneye katılmak isteyen gönüllülerin invaziv beyin cerrahisi geçirmeleri gerekecek. Bu cerrahi işlem, gönüllülerin beyinlerine çok küçük tellerle bağlanacak olan "The Link" adlı bir implantın yerleştirilmesini sağlayacak. 

Şirket, bu denemeler için en az 22 yaşında ve dikey omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına sahip en az 10 gönüllü arıyor. Toplam 6 yıl sürecek olan deneye "PRIME Study" adı veriliyor. Deneyin ilk 18 ayı içinde, gönüllülerin araştırmacılarla 9 farklı buluşma gerçekleştirmesi de gerekecek. Ardından, gönüllüler haftada en az iki saat boyunca beyin-bilgisayar arayüzü oturumlarına katılacak. Bu süreç yaklaşık 5 yıl boyunca devam edecek.

Neuralink'in teknolojisi başarılı olursa, insanların düşünceleriyle bilgisayarları ve diğer cihazları kontrol edebilmeleri sağlanabilir. Bu denemeler, teknolojinin insan sağlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki olası olumlu etkilerini anlamak ve gelecekte daha fazla insanın bu tür teknolojiden yararlanabilmesi için önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.