LinkedIn ve X, şifresiz giriş üzerinde çalışıyor

X ve LinkedIn, geçiş anahtarı (passkey) desteği sunmaya hazırlanıyor.
LinkedIn ve X, şifresiz giriş üzerinde çalışıyor

Şifresiz girişler popülerlik kazandıkça, bir giriş yöntemi olarak şifre kullanımı da yavaş yavaş geçmişte kalan bir seçenek halini almaya başlıyor. Geçiş anahtarı (Passkey), FIDO Alliance ve World Wide Web Consortium (W3C) tarafından geliştirilen ve herkese şifresiz bir gelecek sunmayı amaçlayan yeni bir oturum açma ve kimlik doğrulama standardı. 

Paylaşılan bilgilere göre X (eski adıyla Twitter) ve LinkedIn de geçiş anahtarı (passkey) desteği sunmaya hazırlanıyor. Uygulamalardaki test sürümündeki özellikleri ortaya çıkarmasıyla tanınan Steve Moser, paylaştığı gönderide X ve LinkedIn'in geçiş anahtarı (passkey) desteği üzerinde çalıştığını açıkladı. 

Moser'in paylaştıklarına göre; X ve LinkedIn'in geçiş anahtarı (passkey) desteğini ne zaman sunmaya başlayacağı şimdilik bilinmiyor. Ancak her iki şirketin de geçiş anahtarı (passkey) üzerinde çalışması, şifresiz bir gelecek için olumlu bir adım olarak konumlanıyor. 

Aslına bakarsanız, geçiş anahtarı pek çok teknoloji şirketi tarafından benimsenmiş durumda. Geçen sene Apple, Microsoft ve FIDO Alliance'ın cihazlar, işletim sistemleri ve tarayıcılar arasında sorunsuz bir şekilde şifresiz oturum açmayı gerçeğe dönüştürmek için beraber çalışmaya başlayacaklarını duyurmuştu. Bu anlamda Apple'ın Apple cihazlarını kullanan kişiler için geçiş anahtarını yeni bir norm haline getirmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Şirket, kimlik doğrulama için geçiş anahtarı kullanımını, Mac, iPad ya da iPhone'nunuzda Face ID ya da Touch ID kullanmak kadar kolay bir hale getiriyor. Ayrıca Apple, iOS 17 ve macOS 14 Sonoma ile başlayarak iCloud.com ve Apple.com'da çalışan Apple ID geçiş anahtarlarını devreye aldı. Geçiş anahtarları, iOS 16 ve macOS 13 Ventura ile de uyumlu bir şekilde çalışıyor. 

Google Passkey ile öne çıkan Google ise Workspace ve Cloud hesaplarında şifresiz girişi test ediyor. Bunun yanı sıra şimdiden pek çok uygulama şifresiz giriş özelliğinden faydalanıyor. Ayrıca şirket 2022 yılında Chrome Passkey'i kullanıcıların ilgisine sunmuştu. 

Şifresiz geleceğe adım atan sosyal uygulamalar arasında TikTok ve WhatsApp da yer alıyor. TikTok yakın zamanda geçiş anahtarı desteği sunmayı planlandığını duyurdu. WhatsApp ise söz konusu kimlik doğrulama teknolojisini kullanmayı planladığını açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.