Google, Workspace ve Cloud hesaplarında şifresiz girişi test ediyor

9 milyondan fazla kurum, kullanıcılarının Google Workspace veya Google Cloud hesaplarına, şifre yerine geçiş anahtarı (passkey) ile giriş yapabilmesini sağlıyor.
Google, Workspace ve Cloud hesaplarında şifresiz girişi test ediyor

Google tarafından yayınlanan şifre anahtarı özelliği sayesinde kullanıcıların  şifre kullanmadan hesaplara giriş yapabileceğini sizlere aktarmıştık. Bunun öncesinde ise daha önce Safari'de gördüğümüz Passkey (geçiş anahtarı), kendini Chrome'da da göstermeye başlamıştı

Google şimdi de Google Workspace ve Google Cloud hesaplarında şifresiz girişi test ediyor. Bir süredir açık beta sürümünde olan Google'ın geçiş anahtarı desteği, dünden itibaren kurumların kullanımına sunuldu. Böylece 9 milyondan fazla kurum, kullanıcılarının Google Workspace veya Google Cloud hesaplarına, şifre yerine geçiş anahtarı (passkey) ile giriş yapabilmesini sağlıyor.

Endüstri standartlarına göre geliştirilen geçiş anahtarlarının, farklı işletim sistemlerinde ve tarayıcı ekosistemlerinde kolaylıkla çalışabildiğini hatırlatalım. Buna ek olarak hem web sitelerinde hem de uygulamalarda kullanılabilir. Geçiş anahtarları, kullanıcıların websiteleri ve uygulamalara, kendi cihazlarının kimlik doğrulama sistemleri ile giriş yapmasını sağlıyor. Buna Windows Hello, Android cihazlar için parmak izi sensörü ya da iPhone için Face ID özelliklerini örnek gösterebiliriz. Bu özelliklerin kullanıldığı girişlerde, geleneksel şifrelere ya da 2 faktörlü doğrulama ya da SMS ile doğrulama gibi seçeneklere ihtiyaç duyulmuyor.

Geçiş anahtarlarının güvenlik açısından pek çok avantaj sunduğunu belirtelim. Örneğin, geçiş anahtarları, şifreler gibi yeniden kullanılamaz. Ayrıca sunucu güvenliği aşıldığında, geçiş anahtarları dışarı sızmaz. Bunun yanında geçiş anahtarlarının, kullanıcıları kimlik avı (phising) saldırılarına karşı koruduğunu ekleyelim.

Workspace yöneticileri için geçiş anahtarı desteği, önümüzdeki haftalarda kademeli olarak yayına alınacak. Bu yeni güncelleme ile birlikte parolaları atlama özelliği, varsayılan ayar olarak devre dışı bırakılıyor. Ancak bu ayarın öncelikle yöneticiler tarafından etkinleştirilmesi gerekmekte. Bu arada ayar devre dışı bırakılsa bile kullanıcılar 2 aşamalı kimlik doğrulaması için geçiş anahtarları oluşturabilir ve kullanabilir.

Geçiş anahtarlarının uzun vadede şifrelerin yerini alması belleniyor. Özellikle Google'ın yanı sıra Apple ve Microsoft'un da geçiş anahtarı teknolojilerini kullanması, bu teknolojinin yaygınlaşmasında önemli bir rol üstleniyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.