X, rakiplerine yönlendirilen trafiği yavaşlatıyor

Twitter, platformunda kullanılan t.co bağlantı kısaltıcısını Instagram, Facebook, Threads, Substack ve New York Times gibi kurumlara yönlendirilen trafiği yavaşlatmak için kullanıyor. 
X, rakiplerine yönlendirilen trafiği yavaşlatıyor

Twitter, yani yeni adıyla X, rekabet ettiği sosyal ağlara ve çeşitli web sitelerine yönlendirilen trafiği yavaşlatmasıyla gündeme geldi. The Washington Post tarafından paylaşılan bilgilere göre, X, platformunda kullanılan t.co bağlantı kısaltıcısını Instagram, Facebook, Threads, Substack ve New York Times gibi kurumlara yönlendirilen trafiği yavaşlatmak için kullanıyor. 

Elon Musk'ın karşıtlığını açıkça ifade etmekten çekinmediği kurumların bu trafik yavaşlatmasından nasibini alması gözlerden kaçmadı. Zira Elon Musk ve Mark Zuckerberg'in kafes dövüşü için birbiriyle sürekli atışması, bu düşmanlığın en açık örneklerinden biri. Hatta en son Elon Musk, Mark Zuckerberg'ün evine dövüşmek için habersiz gideceğini söyledi. 

X'den yönlendirilen trafiğin yavaşlatıldığı siteler arasında Instagram, Facebook, Threads, Substack, New York Times ve Bluesky yer alıyor. Fox News, Mastodon ve YouTube ise bu yavaşlatma stratejisinden etkilenmeyenlerden. 

Şirket, söz konusu kısıtlamayı X'e gönderilen tüm bağlantıları işlemek için kullanılan t.co bağlantı kısaltıcısını kullanarak uyguluyor. Yavaşlatmadan etkilenen web sitelerinden birine giden bir bağlantıya tıkladığınızda, web sitesinin asıl URL'si yüklenmeye başlamadan önce beş saniyelik bir gecikme yaşanıyor.

Bu gecikme ilk olarak dün Hacker News'taki bir kullanıcı tarafından fark edildi. Kullanıcı, bu açıklanamayan gecikmenin ilk olarak 4 Ağustos'ta ortaya çıktığını dile getirdi. Kullanıcı gönderisinde; "o kadar tutarlı ki, açıkça kasıtlı" ifadesini kullandı. Bunun üzerine The Washington Post kendi araştırmasını yürüterek bu iddiayı bulgularla desteklemek üzere harekete geçti. 

New York Time sözcüsü Charlie Stadtlander, yaptığı açıklamada; New York Times'ın sistemsel gecikmeler hakkında benzer gözlemlere sahip olduğunu, ancak X'in bu hamlesi hakkında herhangi bir açıklama yapmadığını ifade etti ve ekledi: 

"Bu gecikmenin arkasındaki mantığı bilmemekle birlikte, herhangi bir haber kuruluşuna belirsiz nedenlerle uygulanan hedefli baskıdan endişe duyarız."

New York Times'ın operasyonlarına yakın kaynakların paylaştığı bilgilere göre haber şirketi, gecikmelerin başlamasıyla birlikte X'ten aldıkları trafikte düşüş gördü.

Bildiğiniz üzere X bir süredir Substack ile rekabet içinde. Substack geçtiğimiz yıldan bu yana platformunda X'e benzer özellikler yayınlıyor. Buna karşılık X, geçmişte Substack bağlantılarının platformunda beğeni ve paylaşım gibi etkileşimler almasını önledi. X'in uzun makaleler için yeni çözümü Articles ise tam olarak Substack rakibi bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Ancak X'in bu fevri yaklaşımı Substack'in kullanıcı tabanını kendisine çekmesinde zorluk yaşamasına neden olabilir. Tüm bu gelişmeler ve açıklamalar esnasında X ve Elon Musk sessizliğini korumaya devam ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.