OpenAI, web sitesi sahiplerine GPTBot'u engelleme imkanı sunuyor

Web site sahipleri, Robots.txt dosyasına gerekli ayrıntıları ekleyerek veya IP adresini engelleyerek GPTBot arama robotunu engelleyebilecek.
OpenAI, web sitesi sahiplerine GPTBot'u engelleme imkanı sunuyor

OpenAI, tanıttığı yeni bir özellik ile web sitelerinin OpenAI'ın arama robotu olan GPTBot'u engelleyebilmesini sağladı. Şirket açıklamasında web site sahiplerinin Robots.txt dosyasına gerekli ayrıntıları ekleyerek veya IP adresini engelleyerek GPTBot arama robotunu engelleyebileceklerini ifade etti. 

Buna ek olarak OpenAI'ın açıklamasına göre, GPTBot tarafından taranan sayfalar, ödeme duvarlı kaynakları, kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII) ve politikalarını ihlal eden içeriği kaldırmak üzere filtreleniyor. 

Bu yeni özellik ile birlikte kullanıcılara, verilerinin OpenAI dil modelinin geliştirilmesinde kullanılmaması seçeneği tanınıyor. Hatırlarsanız, bu yaklaşımın bir benzerinin DeviantArt tarafından hayata geçirildiğini görmüştük. DeviantArt’ın “NoAI” etiketi, platformdaki içeriklerin eğitim verilerinden ayrışmasını sağlıyordu.

Öte yandan GPTBot'u engellemek, OpenAI'ın ChatGPT'sini eğitmek için kullanılan önceden kazınan (scrape) içerikleri silmenizi sağlamıyor. OpenAI’ın GPT modelleri ve Google'ın Bard ürününde kullanılan Geniş dil modelleri (LLM), internetten aldığı eğitim verilerinden güç alıyor. Şimdiye kadar OpenAI eğitim verilerinin, sosyal medya içeriklerini, telif hakkıyla korunan eserleri ya da belirli kaynakları içerip içermediği açıklamadı. Buna rağmen Reddit ve Twitter gibi platformlar, kullanıcı içeriklerinin yapay zeka şirketleri tarafından ücretsiz olarak kullanılmasına tepki koydu. Ayrıca yaratıcı içeriklerin izinsiz kullanımı üzerine öne sürülen iddialar, bu konuyu ABD senatosuna da taşıdı. 

Tüm bu tartışmaların akabinde OpenAI ve diğer yapay zeka şirketleri, Beyaz Saray ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, şirketler yapay zeka tarafından üretilen içeriklere filigran ekleyeceklerini belirtmiş olsalar da, eğitim süreci için internetteki verileri kullanma konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadılar. Yine OpenAI'ın attığı bu adım, ilerleyen dönemde karşısına çıkabilecek yasal sorunlara karşı önlem niteliği taşıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.