Başarıya ulaşmak için "yetenek" önemli bir faktör. Ancak başarıya ulaşma yolundaki süreçte, herhangi bir iş konusunda ısrarcı olmak da önem arz ediyor. Seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım alarak 1,22 milyar dolarlık bir değerleme ile unicorn şirket olan Insider'ın kurucu ortağı ve CEO'su Hande Çilingir bu tanımın en iyi örneklerinden biri.
Hande Çilingir'in, 2012 yılında Arda Koterin, Mehmet Sinan Toktay, Muharrem Derinkok, Okan Yedibela ve Serhat Soyuerel ile kurduğu şirket, bugüne kadar toplamda 270 milyon dolardan fazla yatırım aldı.
Insider'ın 51 farklı ülkede 1000'den fazla çalışanı bulunuyor. Çilingir de bu çeşitliliğin içinde lider bir pozisyonda yer alıyor.
Girişimciliği henüz üniversite öğrencisiyken başladı
Hande Çilingir, henüz üniversite yıllarındayken girişimciliğe başladı. Çözmek istediği ilk sorun eğitim sistemiyle ilgiliydi. Bu noktada sosyal sorumluluk projesi “BilgiAid” ile girişimcilik hayatına başladı ve bu girişimiyle, 2006’da JCI (Juniors Chambers International) tarafından düzenlenen Türkiye Genç Girişimciler (TOYP) yarışmasında, “Yılın Sosyal Projesi” ödülünü kazandı.
Hande Çilingir, London School of Economics'in Economics & Management bölümünden mezun olduktan sonra Shanghai Üniversitesi’nde International Chinese and Culture Yüksek Lisans Programı’nı bitirdi.
Daha sonra öğrencilerin, yurt dışında ailelerin yanında kalarak İngilizce öğrenmelerine imkan sağlayan “English and More” İngilizce dil okulunu kurdu. Bu projesiyle üç senede yaklaşık 30 ülkeden 3 bin öğrenciye ulaştı.
Yazılım ve kod ihraç edemeyen ülkelerin diğer ülkelere bağımlı hale geleceğine inandığı için ortaklarıyla kendi teknolojisini, yani Insider'ı hayata geçirdi.
Insider, dönüşüm oranlarını optimize etmek için öngörüsel pazarlama teknolojileri ve kullanılabilir veriler oluşturmaya odaklanan bir şirket olarak biliniyor. Aynı zamanda markaların ileri seviye segmentasyon ve otomatik optimizasyon yapabilmelerini sağlayan bir çoklu kanal müşteri deneyimi oluşturma platformu olarak öne çıkıyor.
Şirket, müşterilerinin dijital deneyimlerini geliştirmek için çeşitli kanallarda etkili pazarlama stratejileri oluşturmalarına yardımcı oluyor. İçerik ve teklifleri kişiselleştirerek, müşterilerin ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına uygun içerikler sunarak ve doğru zamanda doğru mesajları ileterek dönüşüm oranlarını artırıyor.
Hande Çilingir'in gündemi: Spor
Dünya genelinde birçok önde gelen markanın güvenini kazanan ve küresel pazarda etkili bir oyuncu haline gelen şirketin dümeninde yer alan Hande Çilingir, şimdi de Göztepe Spor Kulübü ile yeni bir proje başlattı. Çilingir bu kapsamda, 16 farklı branşta yürütülecek sosyal sorumluluk projeleri ile gençleri sporla buluşturmaya, özellikle kadın sporcuların spor kültüründeki rolünün artırılmasına ve mevcut amatör sporcuların sürdürülebilir bir şekilde desteklenmesine dair önemli adımlar atacak.
Çilingir'e göre Göztepe Spor Kulübü, kültürü olan ve bu kültürü hem Türkiye’de hem de ilk günden beri kazandırdığı madalyalar ile birlikte globale taşıyabilmiş bir kulüp.
Hande Çilingir, Göztepe Spor Kulübü ile böyle bir projeyi başlatma nedenini ise şöyle anlatıyor: "Kulüp, Türkiye’de en fazla olimpik spor branşını bünyesinde bulunduran spor kulübü özelliğini taşıyor. Bir diğeri ise Göztepe Spor Kulübü'nün "ilklerin spor kulübü" olarak anılması ve hatta olimpik başarılara imza atan sporcular yetiştirme potansiyelini ispatlamış olması."
Türkiye'de, jimnastikten okçuluğa, judodan eskrime, en fazla amatör ve olimpik branşı bünyesinde barındıran kulüplerden bir tanesi olan Göztepe Spor Kulübü bünyesinde, halihazırda milli takım seviyesinde olan ve uluslararası madalyaya sahip sporcular bulunuyor. Göztepe'nin, son dönemlerde, belki çok bilinmeyen, belki henüz daha duyulmayan, "Olimpik Sporlar" tarafında önemli başarıları var.
Birkaç örnek vermek gerekirse; Ferhat Arıcan, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda, üçüncü olarak, Türkiye'ye jimnastik tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı. Üstelik, dünya jimnastik literatüründe, kendi adına tescilli üç harekete sahip. Yasemin Ecem Anagöz, 2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda, klasik yay kadın milli takımı ile ilk kez gümüş madalya kazandı. Mehmet Ayberk Koşak, Bulgaristan'da düzenlenen Artistik Jimnastik Dünya Challenge Kupası'nda gümüş madalya elde etti. Bu gibi başarılı isimlerin çoğalmasına katkı sağlamak için uzun görüşmeler ve değerlendirmeler sonrasında Göztepe Spor Kulübü ile ilerlemeye karar verildi.
"Coğrafya kaderdir, ancak bu kaderi değiştirmek bizim elimizde" diyen Çilingir, Türkiye'yi global arenada çok daha fazla başarı kazanabilecek bir ülke olarak tanımlıyor ve ekliyor: "Bunun da yolu, ayaklarımız yerde, gözlerimiz yıldızlarda hedefi hep yukarılara sabitlemek. Dolayısıyla, hedefimiz olimpiyatlar için sporcu yetiştirmek. Bunu da 1 yılda da olsa, 5 yılda da olsa başaracağız."
Hande Çilingir'in dijitalden spora geçişi
En çok merak edilen şey ise Çilingir'in dijital işlerden bu tarafa neden geçiş yaptığı. Hande Çilingir'in kendisi aslında bunu bir "geçiş" olarak tanımlamıyor. Olimpik branşlara destek vermek amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlatmanın ve etkilerini teknolojinin ötesine taşımanın ilk günden beri hayali olduğunu söylüyor.
Çilingir: "Bulunduğu ülkelerden daha fazla teknoloji şirketi çıkartmak ve teknolojide kadın girişimcilerin, mühendislerin ve liderlerin sayısını artırmak için çalışmalarına devam ederken, kadın sporcular başta olmak üzere daha fazla olimpik sporcunun yetişmesini desteklemek için çok heyecanlı bir projenin temellerini atıyoruz. Bu bir dönüşümün parçası." diyor.