SEC, Coinbase'in Bitcoin dışındaki tüm varlıkları listeden çıkarmasını talep etti

ABD menkul kıymetler komisyonu (SEC), Coinbase'e dava açmadan önce Bitcoin dışındaki tüm kripto paraların platformda listelenmesinin bırakılmasını talep etti.
SEC, Coinbase'in Bitcoin dışındaki tüm varlıkları listeden çıkarmasını talep etti

ABD menkul kıymetler komisyonu (SEC), Coinbase'e dava açmadan önce Bitcoin dışındaki tüm kripto paraların platformda listelenmesinin bırakılmasını (delist) talep etti. Coinbase CEO'su Brian Armstrong'un paylaştığı bilgilere göre, SEC, bu öneriyi, geçen ay şirkete karşı bir broker olarak kayıt yaptırmadığı için yasal işlem başlatmadan önce yaptı. Bu arada Coinbase'in Nasdaq'ta listelenen bir şirket olduğunu hatırlatmakta fayda var. 

6 Haziran'da SEC, Coinbase'in aynı anda bir broker, bir borsa ve kayıtsız menkul kıymetler için bir takas odası olarak faaliyet gösterdiğini iddia etti. Bu bağlamda SEC, Coinbase'i, federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmek ile suçladı. Kurum, Bitcoin dışındaki 13 kripto parayı kayıtsız menkul kıymetler olarak tanımladı. 

Buna karşılık Coinbase, SEC'in bu davranışının, yasal süreci ihlal ettiğini ve takdir yetkisinin kötüye kullanılmasını ortaya koyduğunu ifade etti. Brian Armstrong'un aktardıklarına göre, SEC, "Bitcoin dışındaki her varlığın menkul kıymet olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı. Coinbase ise SEC'e şu ifadelerle karşılık verdi: 

Peki, bu sonuca nasıl varıyorsunuz, zira bizim yasaya dair yorumumuz bu değil. 

SEC, Coinbase'e cevaben şu ifadeleri kullandı: 

Bunu size açıklamayacağız, bitcoin dışındaki her varlığı listeden çıkarmanız gerekiyor.

Armstrong SEC'in yaptığı bu önerinin kendilerine mahkemeye gitmekten başka çare bırakmadığını ifade etti. SEC konuya ilişkin yaptığı açıklamada, icra bölümünün şirketlerin kripto varlıkları listeden çıkarması için resmi talepte bulunmadığını dile getirdi. Öte yandan SEC, kurumda çalışanların bu tarz görüşler paylaşmış olabileceğini ifade etti. 

Bir soruşturma sırasında, personel hangi davranışların menkul kıymetler yasaları kapsamında komisyon için soru işaretleri doğurabileceği konusunda kendi görüşünü paylaşabilir.

Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıl SEC yönetim kurulu başkanı Gary Gensler, Bircoin dışındaki tüm kripto paraları "menkul kıymet" olarak tanımlamıştı. Bu kapsamda Ethereum'un da SEC'in gözünde bir menkul kıymet olarak konumlandığını söyleyebiliriz. Armstrong'un açıklamaları da bu izlenimi desteklemekte. Bununla beraber Gensler, SEC'in dört komisyon üyesi ve SEC personeli konular hakkında farklı görüşlere sahip. Bu görüşler kurumsal olarak ifade edilmediği sürece, kurumun görüşlerini yansıtmamakta. 

Geçtiğimiz haftalarda Ripple'ın XRP token'ının bir menkul kıymet olmadığına hükmedilmesiyle, Ripple'ın SEC davasındaki galibiyeti, ABD'deki tüm kripto endüstrisi için bir zafer niteliği taşısa da, Coinbase ve SEC'in dava süreci hala devam etmekte.

Öte yandan SEC'in dava açmasıyla XRP'yi platformundan kaldıran Coinbase, davanın sonucuna dayanarak XRP'ye yeniden platformunda yer vereceğini açıklamıştı. Görünen o ki; Coinbase ve SEC'in dava sürecinde bahsi geçen kripto paraların menkul kıymet dışında bir tanıma kavuşması, hem Coinbase hem de kripto endüstrisi için oldukça mühim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.