Ripple'ın SEC davasındaki galibiyetinin ardından XRP fiyatı yükselişe geçti

Dün ABD bölge Yargıcı Analisa Torres, Ripple Labs Inc'in kamuya açık borsalarda XRP satarak federal menkul kıymetler kanunlarını ihlal etmediğine dair hüküm verdi.
Ripple'ın SEC davasındaki galibiyetinin ardından XRP fiyatı yükselişe geçti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Ripple'a açtığı dava ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizlerle daha önce paylaşmıştık. Dün ABD bölge Yargıcı Analisa Torres, Ripple Labs Inc'in kamuya açık borsalarda XRP satarak federal menkul kıymetler kanunlarını ihlal etmediğine dair hüküm verdi. 

SEC ile dava sürecinde olan diğer kripto şirketleri düşünüldüğünde, kripto piyasası için kritik olan bu kararın akabinde XRP fiyatlarında artış görüldü. Refinitiv Eikon verilerine göre XRP fiyatı, dün akşamüstü yüzde 75 artış gösterdi. Bu noktada kararın, dava sürecinde Ripple için ilk galibiyet olarak konumlandığını belirtelim.

Bununla birlikte davada SEC de kısmi bir zafere ulaştı. Hakim, Ripple'ın XRP'yi doğrudan sofistike yatırımcılara satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğine hükmetti. Yine de kararın temyize gitmesinin de olası olduğunu belirtmekte fayda var. 

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse yaptığı açıklamada, bu kararın Ripple için büyük bir galibiyet olduğunu ancak bundan da önemlisi, bu galibiyetin ABD'deki tüm endüstri için geçerli olduğunu ifade etti. 

SEC'in dava açmasıyla XRP'yi platformundan kaldıran Coinbase ise XRP'ye yeniden platformunda yer vereceğini açıkladı. Coinbase'in hukuktan sorumlu yöneticisi Paul Grewal Twitter üzerinden paylaştığı bir gönderi ile hakim Torres'in kararını okuduklarını, bu kararı analistler ile değerlendirdiklerini dile getirdi. Grewal, bu sürecin sonunda XRP'yi yeniden listeleyeceklerini açıkladı. 

Bu gelişmelerin ardından SEC ile dava sürecinde olan Coinbase'in hisseleri yüzde 24 artarak hisse başına 107 dolara yükseldi. 

Hatırlarsanız SEC, Ripple Labs Inc, şirketinin iki yöneticisi Christian Larsen ve Bradley Garlinghouse'un kayıt dışı dijital menkul kıymetler teklifi yoluyla 1,3 milyar doların üzerinde para topladıklarını iddia etmişti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, özel şirketlerin kripto paralarını "kayıtsız" olarak nitelendirerek, kripto paraların, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na kaydettirilmesi gerektiğini vurguluyordu. 

SEC, şimdiye kadar çeşitli tokenlerin menkul kıymet olduğunu iddia ederek 100'den fazla dava açtı, ancak bunların çoğu uzlaşmayla sonuçlandı. Mahkemeye intikal eden az sayıdaki davada hakimler, söz konusu kripto varlıklarının, menkul kıymet olduğu konusunda SEC ile hemfikir oldu. Bu kararı veren hakimler, kripto varlıkların, emtia gibi varlıkların aksine sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini ve üreticileri tarafından SEC'e kaydedilmesi gerektiğini düşünüyordu. 

Hakim Torres ise Ripple'ın kamuya açık kripto para borsalarındaki XRP satışlarının menkul kıymet teklifi olmadığına karar verdi. Bunun nedeni alıcıların Ripple'ın çabalarına bağlı olarak makul bir kâr beklentisi olmamasıydı. Hakim Torres bu satışları "ürünü görmeden teklifte bulunma" (blind bid) olarak tanımladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.