Tesla yılın ikinci çeyreğinde 25 milyar dolar gelir elde etti

Geçtiğimiz yıl şirketin 16.9 milyar dolar gelir elde ettiğini düşünürsek, şirketin gelirlerinde yüzde 50 artış yaşadığını söyleyebiliriz.
Tesla yılın ikinci çeyreğinde 25 milyar dolar gelir elde etti

Cybertruck için 2 yıllık gecikmenin ardından üretime başlayan Tesla, 2023 için ikinci çeyrek kazanç raporunu paylaştı. Raporda yer alan verilere göre Tesla, yılın ikinci çeyreğinde 25 milyar dolar gelir elde etti. Böylece şirket Wall Street analistlerinin tahminlerini tutturmuş oldu. Geçtiğimiz yıl şirketin 16.9 milyar dolar gelir elde ettiğini düşünürsek, şirketin gelirlerinde yüzde 50 artış yaşadığını söyleyebiliriz. 

Ayrıca 2.7 milyar dolar net gelir elde eden şirket, bu metrikte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artış yakaladı. Tesla, bir süredir ABD, Meksika, Avrupa ve Çin'deki elektrikli araç modellerinde maliyetleri düşürüyordu. Bu sayede şirketin 2023'ün ikinci çeyreğinde 466 bin 140 adet araç satışı gerçekleştirdiğini sizlere aktarmıştık. 

Tesla'nın üçüncü çeyrekteki gelirlerinin büyük bir kısmı 21.3 milyar dolar ile otomotiv gelirlerinden oluşuyor. Bu meblağın içinde 282 milyon dolarlık federal vergi teşviği de yer almakta. Gelirlerin küçük ancak dikkate değer bir kısmı ise hizmetler ve diğer gelirler kategorisinden elde edilmekte. Bu kategori genellikle parça satışı ve Supercharger ağı da dahil olmak üzere satış sonrası hizmetleri kapsıyor. 

Bu arada Tesla'nın Supercharger istasyonları ve bağlantılarının ikinci çeyrekte yüzde 33 artış gösterdiğini belirtelim. Supercharger istasyonları 5 bin 265'ye ulaşırken, bağlantıları 48 bin 82 olarak öne çıktı. Supercharger ağının geçtiğimiz aylarda Ford, General Motors ve Nissan gibi diğer üreticilere açıldığını hatırlatmakta fayda var. 

Enerji üretimi ve depolama gelirleri çeyrekten çeyreğe durağan bir görüntü sergilese de; yıldan yıla yüzde 74 büyüme gösterdi. Buna ek olarak ilk çeyrekte yüzde 11,4 olan Tesla'nın işletme marjı ikinci çeyrekte yüzde 9,6'ya düşüş gösterdi.

Sermaye harcamaları ise önceki çeyreğe kıyasla sabit kaldı. Ancak söz konusu harcamalar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 artış gösterdi. Bu harcamaların 2 milyar dolarlık kısmı, Berlin ve Teksas'taki gigafactory'lere ait. Bununla beraber harcamalar beklenen sonuçları beraberinde getirmiş görünüyor. Zira ilk çeyreğe kıyasla ikinci çeyrekte Berlin'in araç kapasitesi 25 bin adet arttı. 

Tesla 2023'ün ikinci çeyreğini 1 milyar dolar serbest nakit akışı ile tamamladı. İlk çeyrekte serbest nakit akışının 441 milyon dolar olduğunu ekleyelim. Tüm bu sonuçların akabinde Tesla hisseleri çarşamba gününü 291.26 dolar ile kapatırken, borsa kapanış saatlerinde Tesla hisselerinde yüzde 5 düşüş görüldü.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.