Yerli endüstriyel veri yönetim platformu: MaestroHub

MaestroHub, farklı veri kaynaklarını teker teker birbirine bağlamak yerine akıllı bir veri katmanı oluşturup entegrasyon eforunu yüzde 80 azaltıyor
Yerli endüstriyel veri yönetim platformu: MaestroHub

Yerli girişim MaestroHub, şirketlerdeki herhangi bir sistem veya çalışanın gerçek zamanlı veri ve bilgiye ulaşabilmesini sağlayan dijital bir altyapı sunuyor. Tüm verilerin ortak altyapı üzerinden haberleşmesi sayesinde işletmenin anlık durumunu tek noktadan görüp yönetebilmeniz sağlanıyor.

Girişim temelde 3 problemi çözüyor. Paylaşılan bilgilere göre MaestroHub, farklı veri kaynaklarını teker teker birbirine bağlamak yerine akıllı bir veri katmanı oluşturup entegrasyon eforunu yüzde 80 azaltıyor. Böylece veriden katma değerli analiz çıkartabilmek için harcanan veriyi standardize etmek, temizlemek, aramak gibi ilgili çalışanların vaktinin yüzde 44’ünü alan katma değersiz işleri ortadan kaldırıyor, veriyi herhangi bir sistemle paylaşmadan önce otomatik anlamlandırıp işletmenin tüm anlamsal hiyerarşisini ISA-95 denilen bir yapıda adresliyor.

Tüm bunları yapmak için gereken yazılım yetkinliğine ihtiyacı da sürükle-bırak teknolojisi kullanarak sahada konu uzmanlarının istedikleri analizi yapabilmesine olanak sağlıyor. Bu çözüm sayesinde üreticiler, dijital ve sürdürülebilirlik dönüşümlerinde 5 katı fazla proje yapıp, projelerdeki yatırımın geri dönüş oranlarını 3 katına çıkartabiliyor.

MaestroHub 25 Ocak 2023 tarihinde Yasir Tunçer (CEO), Barış Velioğlu (CTO), Aras Yiğit Çakmak (Chief Delivery Officer), Fevzi Murat Solmaz ve Ongun Demirler olmak üzere 5 ortakla kuruldu. Şirket, 18 kişilik bir ekibe sahip. 

Girişim altyapısını 8 aylık bir sürede geliştirdi, MaestroHub ayrı bir markaya dönüşmeden önce Digitheta Yazılım ve Danışmanlık bünyesinde geliştirildi. Ekip, hazır bir altyapı kullanmadığını belirtiyor. MaestroHub’da 40’dan fazla mikroservis ve 18 farklı teknoloji kullanılıyor.

13 müşteriye hizmet veren MaestroHub 2022’nin son 5 ayında gelir elde etmeye başlamasına rağmen yılı 212 bin euro ile tamamladı. Girişimin 2023’te aydan aya büyümesi ise yüzde 15 civarında.

EMEA bölgesinde 3 entegratör anlaşması yaptığını açıklayan ekip, İrlanda ve ABD’de partnerlikler kurduğunu ifade ediyor. Ayrıca girişim, Microsoft’un Founders Hub’ında Grow fazını tamamladı. Aktif olarak pilot ya da proof of concept çalışması devam eden 14 potansiyel müşteri mevcut. 

Girişimin rakipleri ağırlıklı olarak ABD’de bulunuyor. Rakipler arasında Highbyte, Litmus Automation, Sightmachine, Cognite, UMH ve Cybus gibi firmalar yer alıyor. MaestroHub, Endüstriyel Veri Yönetimi (Industrial Data Governance) pazarını hedefliyor. Pazar yıllık yüzde 28.7 CAGR ile büyüme gösteriyor. Ekip pazarın detaylarını ve pazardaki konumunu şöyle aktarıyor: 

Bu pazarda yeni bir kategori oluşuyor, Unified Namespace. Biz aynı zamanda bunu Single Source of Truth Industrial Data Governance olarak tanımlıyoruz. Endüstriyel veriyi yönetmede gördüğümüz genel yaklaşım data thread dediğimiz farklı veri kaynaklarını veya anlamsal hiyerarşiyi dahil etmeden toplanması şeklinde, bu da veriden katma değer elde edilebilecek analizlere harcanan sürenin 6-7 katı kadar katma değersiz işlere harcanmasına neden oluyor.

Rakiplerimizden bizi ayrıştıran en temel 2 özellik ise veri, bizce üreticilerimiz için en değerli varlık o yüzden her durumu anlık olarak teşhis edebilen self-aware bir yapı sunuyoruz. Yaşanan problemleri, değişimleri her bağlı bileşenin anlık olarak alabilmesi adına açık mimari şeklinde paylaşıyoruz.

Diğer ayrıştırıcı özelliğimiz ise ölçeklenebilmesi, rakiplerimizin kullandığı altyapılar birden fazla fabrikada üretim yapan işletmelerin ihtiyaçlarına cevap vermede problemler yaşarken MaestroHub pürüzsüz şekilde yatay bir ölçeklenme özelliğine sahip.

Girişimin 2 türlü gelir modeli bulunuyor. Bunlardan ilki tek seferlik ve müşterinin dijital olgunluk seviyesine göre opsiyonel olan genellikle kompleks kullanım senaryolarının devreye alınması şeklinde bir hizmeti var.

Diğer gelir modeli ise tekrar eden yıllık lisans şeklinde, lisanslar da ihtiyaçlar doğrultusunda temelde 2’ye ayrılıyor. Standard ve Enterprise dediğimiz 2 lisansın da kullanıcı limiti, protokol limiti, veri transfer limiti bulunmuyor. Yönetilen işlemci çekirdek sayısı arttıkça ilave olarak ücretlendiriliyor. Komisyon oranları, girişim satış kanal partnerlerinde devreye giriyor. Bununla birlikte girişim, verdiği hizmetten dolayı veya sağladığı ilave gelirden herhangi bir komisyon almıyor.

MaestroHub ekibi gelecek planlarını şöyle sıralıyor: 

Üreticilerin endüstriyel veri yönetiminde ihtiyaç duyduğu tek altyapı haline gelmek istiyoruz. Bunun için hem anlık hem de tarihsel veriden optimizasyon fırsatları sağlayacak geliştirmeler devreye alacağız, bu geliştirmeler sonrası tedarik zincirindeki tüm paydaşları birbirine bağlayacak bir platforma dönüşmek istiyoruz. Büyüme anlamında Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD pazarlarına odaklanmış durumdayız. Türkiye’de elde ettiğimiz başarıyı bu pazarlarda da tekrarlayarak küreselleşme yolculuğumuzu hızlandırmak istiyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.