Amazon, Prime müşterilerini kandırmakla suçlanıyor

Amazon, ABD tarafından müşterileri Prime aboneliklerini otomatik olarak yenilemeleri için kandırmakla ve bu üyelikleri iptal etmeyi zorlaştırmakla suçlanıyor.
Amazon, Prime müşterilerini kandırmakla suçlanıyor

Amazon'un kargo ve indirim kolaylıkları sağlayan, aynı zamanda dijital yayıncılık ve oyun alanlarında hizmetler sunan Prime üyelik modeli, son dönemde bazı sıkıntılar yaşıyor. ABD, Amazon'u, müşterileri Prime aboneliklerini otomatik olarak yenilemeleri için kandırmakla ve bu üyelikleri iptal etmeyi zorlaştırmakla suçluyor. 

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Amazon'un müşterileri Prime'a kaydolmaya ve alışveriş yaparken aboneliğin otomatik olarak yenilenmesini kabul etmeye iten web sitesi tasarımları kullandığını söyledi. Seattle'daki federal mahkemede açılan davada, şirketin kullanıcıların otomatik kayıttan vazgeçmelerini zorlaştırmaya çalıştığı, bu değişikliklerin Amazon'un kâr hanesini olumsuz etkileyeceğinin hesaplandığı iddia edildi.

Amazon Prime üyelik iptali süreci, şirket içinde İlyada destanı olarak anılıyor

FTC ayrıca Amazon'un Prime üyeliklerini iptal etmek isteyen müşterileri uzun bir belge sürecinden geçirdiğini ve bu sürecin şirket içinde, Homeros tarafından yazılan Yunan destanına bir gönderme olarak "İlyada" olarak anıldığını söyledi. Amazon söz konusu dava açılmadan kısa bir süre önce iptal sürecini değiştirmiş olsa da FTC, şirketin taktiklerinin alışveriş yapanları korumayı amaçlayan yasaları ihlal ettiğini belirtti.

FTC, mahkeme kararının yanı sıra belirtilmemiş bir miktarda para cezası da talep etti. Amazon ise kurumla görüşmelerin devam ettiğinin altını çizdi. Kurum, Amazon'un Prime programını 2021'den beri soruşturuyordu ve şirketin, belgeleri zamanında teslim etmemek gibi aksiyonlarla soruşturmayı birçok kez geciktirmeye çalıştığını söyledi.

Amazon'un Prime üyelik modeli, ülkemizde de 2020'den beri kullanılabiliyor. Prime üyelik ücreti ise bu seneye kadar 7,90 TL iken, geçtiğimiz nisan ayında yapılan zamla 39 TL'ye çıkmıştı

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.