Facebook'un algoritma değişikliği, haber ve medya sitelerinin trafiğini düşürdü

Haber yayıncılarının Facebook'tan gelen trafiğinin payı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50 düştü.
Facebook'un algoritma değişikliği, haber ve medya sitelerinin trafiğini düşürdü

Sosyal medya yönetim şirketi olan Echobox'tan alınan verilere göre, Facebook'un algoritmasında mayıs ayında yapılan bir değişiklik, haber ve medya web sitelerinin trafiğinde düşüşe neden oldu. Gizmodo tarafından ortaya çıkarılan bilgilere göre Facebook'ta haber linklerine tıklama oranı yaklaşık bir yıldır düşüşe sahne oluyor. Globalde 2 binden fazla yayıncıdan veri toplayan Echobox'a göre bu düşüş, Mayıs 2023'te daha da hızlandı. Echobox'ın müşterileri arasında, Facebook'tan gelen trafiğin payı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50 düştü.

Echobox CEO'su Antoine Amann, bunun nedenini söylemenin zor olduğunu açıklasa da Facebook'un, video içeriklere öncelik verme niyetini gizlemediğini belirtti. Yayıncılar için üçüncü taraf platformların insafına kalmanın son derece zorlayıcı olabileceğini söyleyen Amann, bu platformların performans ve gelirlerinin, üzerinde kontrol sahibi olmadıkları algoritmik değişikliklerden ciddi şekilde etkileneceğinin altını çizdi. 

Vice Media'nın iflas başvurusu ve BuzzFeed News'in kapanması gibi son zamanlarda yaşanan olaylar, sosyal medya trafiğindeki beklenmedik değişimlerin etkisini gösteriyor. 

Mayıs ayında Meta, Kaliforniya'da, teknoloji platformlarını, haber içeriği için yayıncılara ödeme yapmaya zorlayacak bir yasa tasarısına yanıt olarak Facebook ve Instagram'da haber bağlantılarını tamamen engellemekle tehdit etmişti. Meta bu engellemeyi yapmamış olsa da şu an haberlere baskı uyguluyor olabilir. Meta'nın 2021 yılında Avustralya'da benzer bir yasa teklifine yanıt olarak sadece haberleri değil, hastanelerin ve itfaiye hizmetlerinin sayfalarını da engellediğini iddia edilmişti.

Şirket, söz konusu algoritma değişikliği ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.