Meta, bir yıl içinde yapay zeka araştırmacılarının yüzde 30'unu kaybetti

Meta her ne kadar teknoloji dünyasının güçlü isimleri arasında sayılsa da yapay zeka alanındaki rekabetçi konumunu kaybediyor. Geçen ay Beyaz Saray, teknoloji liderleriyle yapacağı yapay zeka zirvesinde Meta’ya yer vermedi. 
Meta, bir yıl içinde yapay zeka araştırmacılarının yüzde 30'unu kaybetti

Yapay zeka teknolojisi pazarı hızla büyüyen bir alan. Google, Microsoft, Amazon, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketleri bu alanda rekabet etmek ve liderlik pozisyonunu elde etmek için yoğun bir rekabet içindeler. Bu yarış, 2022'nin Kasım ayında OpenAI'ın ChatGPT’yi piyasaya sürmesiyle başka bir hal aldı. 

Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi sosyal medya şirketlerinin sahibi olan Meta her ne kadar teknoloji dünyasının güçlü isimleri arasında sayılsa da yapay zeka alanındaki rekabetçi konumunu kaybediyor. Hatta geçen ay Beyaz Saray, teknoloji liderleriyle yapacağı yapay zeka zirvesinde Meta’ya yer vermedi. 

Şirketin kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, 2013 yılında yapay zeka alanında çalışan Yann LeCun'u yapay zeka departmanında çalışması için Meta'ya katılmaya ikna etmişti. Bu çabalarına rağmen Zuckerberg’in yanlış yönetim stratejisi çalışanların şirkete olan güvenini yok etti. Şirket, yapay zeka alanında çalışanlarının üçte birini kaybetti. Özellikle son aylarda işten çıkanların çoğu, şirket içi güvensizlik ortamı nedeniyle bıraktı. Hatta şirket içinde yapılan bir ankete göre Meta'da çalışanlarının sadece yüzde 26'sı Zuckerberg'e bir yönetici olarak güvendiklerini belirtti. 

Bir taraftan Meta, Kasım 2022'de 11 bin çalışanını işten çıkardı. Duyuru şirketin sahibi ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg’ün çalışanlara gönderdiği mesaj üzerinden yapıldı. Sadece 4 ay sonra Meta'nın yeniden 10 binden fazla kişiyi işten çıkaracağı haberi geldi. 

İşten çıkarılma konusunda yaptığı açıklamada verimlilik vurgusu yapan Zuckerberg, bunun zor bir karar olduğunu ve ne yazık ki bu kararı vermekten başka bir yol olmadığını dile getirdi. Yine de geride kalan çalışanlarının güvenini kaybetmiş oldu. Bu da şirketin teknoloji dünyasındaki konumunu sarsmaya başladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.