Son dönemde yapay zekanın önlenemez yükselişi hükümetleri de harekete geçirdi. Bu kapsamda tarihin ilk yapay zeka yasası olarak nitelendirilebilecek yasa da Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi. Avrupa Parlamentosu, "AB Yapay Zeka Yasası" olarak bilinen ve yapay zeka için önemli bir dönüm noktası olan kuralları onaylayarak, Batı'da yapay zekaya ilişkin ilk resmi düzenlemenin yasalaşması için adım atmış oldu. Söz konusu yasa, 499 lehte, 28 aleyhte ve 93 çekimser oyla kabul edildi.
Kamusal alanda akıllı kameralar aracılığıyla yüz tanıma uygulaması yasaklanıyor
Yapay zeka yasasında neler olduğuna da bir göz atalım. Öncelikle bu yasaya göre üretimsel yapay zeka geliştiricilerinin, sistemlerini ticari olarak piyasaya sürmeden önce incelemeye sunmaları gerekecek. Parlamento ayrıca gerçek zamanlı biyometrik tanımlama sistemlerinin yanı sıra tartışmalı "sosyal puanlama" sistemlerini de yasaklamaya karar verdi. Yani bu da kamusal alanlarda akıllı kameralar aracılığıyla yüz tanıma uygulamasının yasaklanacağı anlamına geliyor.
Sosyal puanlama için yapay zeka kullanımı kesinlikle yasaklanacak. Çin'de olduğu gibi vatandaşların davranışlarını analiz eden ve değerlendiren sistemlere hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
Otonom taşıtlar ve robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zekaya katı kontroller geliyor
Yasaya göre spam filtreleri ve video oyunları gibi düşük riskli yapay zekaya izin verilecek. Bankacılık veya havayolu internet sitelerindeki sohbet robotları gibi sınırlı riskli yapay zeka ise şeffaflık yükümlülüklerine uymak zorunda kalacak. Otonom taşıtlar ve robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zeka katı kontrollere tabi olacak.
Yasanın 2024 yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu, hem Avrupa Parlamentosu hem de üye ülkeler ile yasanın uygulanmasına ilişkin müzakerelere başlayacak.
Şirketlere 40 milyon euro veya global gelirin yüzde 7'sine kadar para cezası gelebilir
Bu yasa, OpenAI'ın ChatGPT'si, Google'ın Bard'ı ve Midjourney gibi üretimsel yapay zeka modellerinin geliştiricileri için büyük etkilere sahip olacak. Zira bununla birlikte dünya çapında daha güvenli ve şeffaf bir standart belirlenmesi gerekecek. Kuralları uygulamak AB'nin 27 üye devletine bağlı olacak. Düzenleyiciler, kurallara uyulmadığı takdirde şirketleri uygulamalarını piyasadan çekmeye zorlayabilecek. Aşırı durumlarda, ihlaller 40 milyon euroya veya bir şirketin yıllık global gelirinin yüzde 7'sine kadar para cezalarına neden olabilecek. Bu da özellikle Google ve Microsoft gibi teknoloji devlerine büyük kayıplar yaşatabilir.
Bu konuda yeni gelişmeler yaşandıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.