Yapay et üretimine odaklanan Uncommon, 30 milyon dolar yatırım aldı

Uncommon'ın 30 milyon dolarlık yatırım turunda, OpenAI CEO'su Sam Altman da yer aldı.
Yapay et üretimine odaklanan Uncommon, 30 milyon dolar yatırım aldı

Yapay et üretimine odaklanan Uncommon , 30 milyon dolar yatırım aldı. A Serisi yatırım turu, Balderton Capital ve Lowercarbon Capital tarafından yönetildi. İngiltere merkezli şirketin yatırım turuna Red Alpine, East Alpha, Max ve Sam Altman, Miray Zaki ve Sebastiano Castiglion katıldı. Şirket yeni yatırımı, yapay domuz eti üretimini ölçeklendirmek için kullanacak. 

Uncommon eski adıyla Higher Steaks, 2018 yılında Benjamina Bollag, Stephanie Wallis ve David Hay tarafından kuruldu. Şirket, bitki bazlı ve hücre kültürlü eti birleştirerek yapay et üretiyor. Uncommon domuz pastırma ve domuz yağı üretimi üzerine uzmanlaştı. Çünkü domuzlarda görülen ve yüksek derecede bulaşıcı, ateşli ve salgın şeklinde seyreden bir hastalık olarak tanımlanan Afrika Domuz Vebası'nın domuz eti arzını etkileyeceği tahmin ediyor.

Laboratuvar ortamında üretilen, hayvan hücreleri veya doku örnekleri kullanılarak elde edilen bir tür et ürünü olarak tanımlanan yapay et, ürünleri her geçen gün tüketicilerin gözünde daha fazla değer kazanmaya başladı. Bir taraftan teknoloji sektörünün önde gelen isimleri yapay et üretimi yapan şirketleri destekliyor. Örneğin; Microsoft'un kurucusu Bill Gates, ineklerden kaynaklanan metan gazı salınımının azaltılması için zengin ülkelerin yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söylemişti.

Hayvansal et üretiminde potansiyel olarak çevresel sürdürülebilirlik, etik ve hayvan refahı konularında avantajlar sunduğu biliniyor olsa da yeni araştırmalar bunun tam tersini belirtiyor. UC Davis araştırma ekibinden Edward Spang, "Bulgularımız, yapay et üretimi çevre için geleneksel sığır etinden daha iyi olmadığını gösteriyor; yani her derde deva değil" diyerek yapay etin gelecekteki potansiyelini ortaya koymuştu. Mevcut yöntemlerle yapılan yapay et üretimini artırmanın, küresel sığır eti endüstrisinden 4 ila 25 kat daha fazla emisyona neden olduğu konuşuluyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.