Yapay et üretimi, geleneksel et üretimine göre çevreye daha fazla zarar veriyor olabilir

Yapay et üretimini artırmak, küresel sığır eti endüstrisinden 4 ila 25 kat daha fazla emisyona neden olduğu konuşuluyor.
Yapay et üretimi, geleneksel et üretimine göre çevreye daha fazla zarar veriyor olabilir

Yapılan araştırmalara göre, laboratuvar ortamında canlı hayvanlardan alınan kök hücrelerin türetilmesiyle oluşturulan yapay etin, seri üretime geçmesi durumda çevreye geleneksel et endüstrisinden daha büyük zarar vereceğini ortaya çıktı. Ancak bu araştırma şu anda hakem heyetinden geçmedi, bu yüzden net bir çıkarımda bulunmak için çok erken. Hayvansal et üretiminde potansiyel olarak çevresel sürdürülebilirlik, etik ve hayvan refahı konularında avantajlar sunabildiği biliniyordu.

UC Davis araştırma ekibinden Edward Spang, "Bulgularımız, yapay et üretimi çevre için geleneksel sığır etinden daha iyi olmadığını gösteriyor. Yani her derde deva değil" diyerek yapay etin gelecekteki potansiyelini ortaya koyuyor.

Mevcut yöntemlerle yapılan yapay et üretimini artırmak, küresel sığır eti endüstrisinden 4 ila 25 kat daha fazla emisyona neden olduğu konuşuluyor.

Buna rağmen geçen mart ayında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yapay et girişimi Good Meat tarafından üretilen kültür tavuğu ürününü tüketmenin güvenli olduğu görüşünde birleşmişti. Şirketin ürünü satışa başlaması için sadece Tarım Bakanlığı'ndan onay alması yeterli olacaktı.

İlk yapay et 2013'te üretildi

İklim krizi ile birlikte, bir süredir sera gazı salınımında hayvancılığın etkisi de gündeme gelen konular arasında yer alıyor. Bu probleme çözüm getiren bitki bazlı et alternatifleri ya da hücresel tarımı ile elde edilen et ürünleri her geçen gün tüketicilerin gözünde daha fazla değer kazanmaya başladı. 

İlk kez 2013 yılında dünyanın ilk yapay etten hamburger köftesi Avrupa merkezli gıda teknolojisi şirketi Mosa Meat tarafından üretildi. Şirketin kurucusu bilim insanı Profesör Mark Post tarafından dünyanın ilk hayvan kesilmeden yaptığı hamburger köftesini Londra'da gazetecilerin karşısında pişirdi. Burger, bütün bir hayvanı yetiştirmek ve kesmek yerine, doğrudan inek hücrelerinden toplanmıştı.

Bill Gates, Richard Branson gibi isimler bu alanda dikkat çeken Memphis Meats, Beyond Meat ve Impossible Foods gibi şirketlere yapıyor. Hatta Kasım 2021'de laboratuvarda et üreten Upside Foods yaklaşık 49 bin metre karelik yeni bir yapay et üretim tesisi açtı. Bu 50 milyon dolarlık devasa tesis,181,4 ton et üretimi yapabilecek niteliğe sahip. Ancak yapay et üretim tesisi şu an için yılda yaklaşık 22 ton kilo et üretiyor.

AT Kearney tarafından yayınlanan bir rapor, çok da uzak olmayan bir gelecekte küresel ısınmanın olası sonuçları önlemek için sofralarımızda bildiğimiz etin yerini alacak yeni ürünlere işaret ediyor. Buna göre 2040 itibarıyla özellikle bitkisel bazlı alternatiflerin payı yüzde 60 yükselecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.