Biyoteknoloji şirketi Grail, 408 kişiye yanlışlıkla kanser olabileceklerini söyledi

Grail, büyük bir hata olarak nitelendiren ve kişiler arasında paniğe yol açan bu hatanın kendisinden kaynaklanmadığını söyledi. Şirket, bu hatanın yazılım yapılandırma sorunu olduğunu belirterek iş ortağı PWN Health'i suçladı.
Biyoteknoloji şirketi Grail, 408 kişiye yanlışlıkla kanser olabileceklerini söyledi

Elektronik sağlık kayıtları, kronik hastaların takibinde ve uzaktan tedavisinde önemli rol oynayan hassas, dikkatli sınıflandırılması ve gizli tutulması gereken veriler olarak ön plana çıkıyor. Özellikle kanser tedavisinde yeni bir umut olarak görülen biyoteknoloji şirketlerin bu konuda daha dikkatli olması ve hata yapmaması gerekiyor. 

Erken kanser tespiti için Galleri adlı kan testi geliştiren biyoteknoloji şirketi Grail, geçen ay böyle haberle gündeme geldi. Şirket, 408 kişiye yanlışlıkla ileride kansere yakalanabileceklerini iddia eden bir e-posta yolladı. Şirket, büyük bir hata olarak nitelendiren ve kişiler arasında paniğe yol açan bu hatanın kendisinden kaynaklanmadığını söyledi.

Şirket, bu hatanın yazılım yapılandırma sorunu olduğunu belirterek iş ortağı PWN Health'i suçladı. PWN de bu hatayı kabul etti. Bundan sonra böyle bir hatanın bir daha tekrarlanmaması için daha dikkatli olacağını kaydetti. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında 10 milyon kişi kanser hastalığından yaşam kaybetti. Dünya'da her 5 kişiden biri yaşamı boyunca bir kez kansere yakalandığı tespit edildi. Bu yüzden yukarıdaki örnek oldukça önemli bir hata. Çünkü şirketin ticarileştirdiği kan testinin 50'den fazla kanser türünü tespit edebildiği iddia ediliyor. Bu testlerin başarılı olması halinde kansere karşı mücadelede devrim yaşanacağını ve milyonlarca insanın hayatının kurtulabileceği öngörülüyor.

Grail, 2016 yılında Illumina tarafından kuruldu. Ancak Jeff Bezos ve Bill Gates gibi isimler zamanında Grail'a 2 milyar dolar civarında yatırım yaptığı için Ilumina  Grail’i 2021 yılında 7,1 milyar dolara yeniden satın aldı

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.