Yayıncılar, üretimsel yapay zeka içeriklerinin telif hakkı yasasını ihlal edebileceğini düşünüyor

Üyeleri arasında New York Times ve Washington Post gibi yayınların da bulunduğu Digital Content Next adlı yayıncı grubu, üretimsel yapay zeka içeriklerinin telif hakkı yasasını ihlal edebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Yayıncılar, üretimsel yapay zeka içeriklerinin telif hakkı yasasını ihlal edebileceğini düşünüyor

Üyeleri arasında New York Times ve Washington Post gibi yayınların da bulunduğu Digital Content Next adlı yayıncı grubu, üretimsel yapay zeka içeriklerinin telif hakkı yasasını ihlal edebileceği konusunda bazı uyarılarda bulundu. Hazırlanan yönerge taslağında, telif hakkı yasalarının içerik oluşturucuları içeriklerinin lisanssız kullanımına karşı koruduğu ve yapay zeka sistemlerinde telif hakkıyla korunan çalışmaların kullanımının, telif hakkı ve adil kullanım yasası kapsamında analize tabi olduğu bilgisi yer alıyor.

Ek olarak, yayıncıların orijinal içeriğinin yapay zeka sistemleri tarafından hem eğitim hem de çıktı amacıyla kullanımının, telif hakkı yasasında ve yerleşik içtihatta belirtildiği gibi adil kullanım kapsamının çok ötesine geçtiğinin tespit edileceği bilgisi yer alıyor. Ayrıca orijinal içeriğin üretimsel yapay zeka sistemleri tarafından eğitim veya sentezleme için kullanılmasına çoğu yayıncının hüküm ve koşulları tarafından izin verilmediği veya mevcut sözleşmeler tarafından bunun öngörülmediği de belirtiliyor.

Kullanıcıları kaynaklara gitmeye teşvik etmeli

Yönerge taslağı, yayıncıların fikri mülkiyetlerini korumalarına yardımcı olabilecek daha güçlü düzenlemeler çağrısına ek olarak, üretimsel yapay zeka araçlarının kullanıcılara çıktının orijinal kaynaklarını tanımlayacak ve kullanıcıları bu kaynaklara gitmeye teşvik edecek şekilde açık ve belirgin nitelikler içermesi gerektiğini söylüyor. 

Yayıncıların üretimsel yapay zeka araçlarını kullanması, telif hakları konusunda çeşitli sıkıntılara neden olabiliyor. Özellikle, yapay zeka araçları tarafından üretilen içeriklerin telif hakları konusunda kimin bu haklara sahip olduğu konusu bazı durumlarda karmaşa yaratabiliyor. Bu durumda, telif hakkı ihlali davaları açılabiliyor ve bu davaların sonucu belirsizlikler ve mahkeme masrafları nedeniyle yayıncılar için maddi kayıplara neden olabiliyor. Ayrıca, yapay zeka araçları tarafından üretilen içeriklerin telif hakkı sahipleri tarafından nasıl kullanılabileceği konusunda belirsizlikler de ortaya çıkabiliyor.

Bunlar ve benzeri nedenlerden dolayı, yapay zeka araçlarının kullanımı yayıncılar için potansiyel telif hakkı sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için, yayıncıların yapay zeka araçlarını kullanırken telif haklarına ilişkin yasal çerçeveleri dikkate alması ve telif hakkı sahipleriyle iş birliği yaparak üretilen içeriklerin kullanımı konusunda izinleri almaları gerekiyor.

Kısacası Digital Content Next'in böyle bir yönerge taslağı oluşturması, sırf bu sebeplerden bile önemli. Ancak üretimsel yapay zeka kullanımının yayıncılar için nasıl sınırlandırılacağı ve bu yönde tam olarak nasıl bir yol izleneceği ise şu an için belirsiz diyebiliriz. 

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.