Apple'ın zihin ve göz sağlığı odaklı güncellemeleri

Apple, iOS 17, iPadOS 17 ve watchOS 10 platformlarında sunulan araçlar ve deneyimlerle iki alana yayılan yeni sağlık özelliklerini duyurdu.
Apple'ın zihin ve göz sağlığı odaklı güncellemeleri

Apple'ın, uygulamalarla sağlık hizmetlerini iş stratejisinin esas parçası olarak gördüğü bilinen bir gerçek. Dün WWDC etkinliğinde bu stratejisinden ayrılmadığını gösterdi. WWDC 2023'te bireylerin günlük aktivitelerini ve düşüncelerini yazacağı mental sağlık odaklı bir günlük uygulama tanıtması tahmin ediliyordu.

Beklenen oldu ve iOS 17, iPadOS 17 ve watchOS 10 platformlarında sunulan yenilikçi araçlar ve deneyimlerle iki alana yayılan yeni sağlık özelliklerini duyurdu. Şirketin amacı insanların kendi sağlık yolculuklarının kontrolünü ellerine almalarını sağlamak.

Yeni sağlık özellikleriyle kullanıcılar anlık duygularını ve günlük ruh hâllerini kaydedip, değerli analizlerden yararlanabiliyor, değerlendirmelere ve kaynaklara kolaylıkla erişebilecek. Çünkü ABD’de yetişkinlerin yüzde 30’undan fazlası anksiyete veya depresyon belirtileri yaşadığını biliniyor. Aynı zamanda fiziksel sağlık kadar önemli olan zihin sağlığı her gün insanların düşündüklerini, hissettiklerini ve yaptıklarını etkiliyor.

Doktorlarla paylaşmak için PDF dosyası hazırlıyor

Apple'ın sunduğu yeni sağlık uygulamasıyla kliniklerde depresyon ve anksiyete değerlendirmeleri için sıklıkla kullanılan yöntemlere Sağlık uygulamasından da her zaman kolayca erişilebiliyor. Bu oldukça önemli bir adım olarak nitelendirilebilir. Değerlendirmeler, kullanıcıların kendi risk seviyelerini belirleyip bölgelerindeki mevcut kaynaklarla iletişime geçmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca kullanıcılar doktorlarıyla paylaşmak için bir PDF dosyası hazırlayabiliyor.

Bir taraftan iOS 17 ve iPadOS 17’deki Sağlık uygulaması ve watchOS 10’daki Farkındalık uygulaması kullanıcıların ruh hâllerini yansıtmaları için bir yol sunuyor. Kullanıcılar çok boyutlu ve ilgi çekici şekillerden yararlanarak Çok Keyifli ve Çok Keyifsiz arasında uzanan bir ölçekte o anki hislerine en uygun olan seçeneği işaretleyebiliyor. Ardından duygularına en çok etki eden Seyahat veya Aile gibi çağrışımları seçebiliyor, hislerini Minnettar veya Endişeli gibi seçeneklerle tanımlayabiliyor.

Göz sağlığı

iPhone, iPad ve Apple Watch göz sağlığı için yeni özelliklere kavuştu. Kullanıcıların miyopi riskini azaltmaya yardımcı olacak sağlıklı alışkanlıklar edinmesine destek veriliyor. Araştırmalar dünya genelinde en yaygın şekilde karşılaşılan görme bozukluğu olan miyopinin dünya nüfusunun yüzde 30’undan fazlasında bulunduğunu gösteriyor. Bu görme bozukluğunun 2050’de yüzde 50’ye ulaşarak yaklaşık 5 milyar kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Sağlık uygulamasında kullanıcılar artık Apple Watch aygıtlarının ölçümüyle gün ışığında geçirilen süreyi görebiliyor. Gün ışığında geçirilen süre çocuklarda miyopi riskini azaltabiliyor ve insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı için ekstra fayda sağlayabiliyor. iOS 17 ve iPadOS 17’deki yeni Ekran Mesafesi özelliği, aygıtını uzun süre boyunca yüzüne 30 cm mesafeden daha yakında tutan kullanıcıya aygıtı uzaklaştırmasını öneriyor.

İş Bankası Katkılarıyla WWDC 2023
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.