Biyoteknoloji şirketi Illumina, kanser taraması yapan Grail'ı 8 milyar dolara satın alıyor

Grail, 2016 yılında Illumina tarafından kurulmuş bir şirket. Ancak Jeff Bezos ve Bill Gates gibi isimler zamanında Grail'a 2 milyar dolar civarında yatırım yaptı ve şu anda Grail'ın hisselerinin büyük bir kısmı diğer yatırımcıların elinde.
Biyoteknoloji şirketi Illumina, kanser taraması yapan Grail'ı 8 milyar dolara satın alıyor

Biyoteknoloji, belki de son zamanların en dikkat çeken başlıklarından biri. Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle sağlık şirketleri her zamankinden daha fazla talep görüyor ve bu alanda hemen hemen her gün yeni anlaşmalarla karşılaşıyoruz. Şimdiyse San Diego merkezli biyoteknoloji şirketi Illumina'nın, kanser taramasına odaklanan Grail'ı 8 milyar dolar karşılığında satın alacağını öğrendik. Bu da sağlık alanında gerçekleşen ciddi satın almalardan biri olacak gibi görünüyor.

Aslında işin ilginç kısmı da bu noktada başlıyor. Zira Grail, 2016 yılında Illumina tarafından kurulmuş bir şirket. Ancak Jeff Bezos ve Bill Gates gibi isimler zamanında Grail'a 2 milyar dolar civarında yatırım yaptı ve şu anda Grail'ın hisselerinin büyük bir kısmı diğer yatırımcıların elinde ve Illumina şu anda şirketin tedavüldeki hisselerinin sadece yüzde 14,5'ine sahip. Illumina, 8 milyar dolarlık anlaşma ile Grail'ı yeniden kendi bünyesine katmak istiyor. Yani bu anlaşma için "satın alma" yerine "yeniden buluşma" tabirini kullansak yanılmış olmayız.

Anlaşmanın bir parçası olarak, Grail 3,5 milyar dolar nakit alacak ve 4,5 milyar dolar da Illumina'ya ayrılacak. Şirket, satın almanın tamamlanması için 20 Aralık tarihini bitiş tarihi olarak belirledi ve bu noktada Illumina, anlaşma kapanana kadar nakit ödemelerde Grail'a aylık 35 milyon dolar teklif etmeye başlayacak.

Araştırmacılar Grail'ı ortaya çıkarırken hamile bir annenin kanını, çocuğunun genetik bir doğum kusuru taşıdığına dair işaretler için test etmenin bir yolunu arıyorlardı. Fakat bilim adamları, aramadıkları bir şey buldular ve yakında anne olacakların bazılarında kanser belirtileri gördüklerini bildirdiler. Grail da böyle ortaya çıkmış oldu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.