Twitter'ın "kadife çekiç" lakaplı yeni CEO'su Linda Yaccarino kimdir?

Birçok medya şirketinin reklam satış operasyonu yöneterek şirketleri dijital geleceğe doğru hazırlayan Linda Yaccarino, reklam gelirlerini yükseltmek isteyen Twitter için oldukça uygun.
Twitter'ın

Aralık ayında Elon Musk, Twitter üzerinden Twitter CEO’luğunu bırakıp bırakmama konusunda bir anket başlatmıştı. Ankete 17 milyondan fazla kişi katılmış. Katılan kişilerin yüzde 57,5'i evet şıkkını işaretlemişti. Musk da sonucu Twitter'daki resmi hesabı üzerinden “Görevi kabul edecek kadar aptal birini bulur bulmaz CEO’luktan istifa edeceğim! Ondan sonra sadece yazılım ve sunucu ekiplerini yöneteceğim” diye yorumlamıştı.

Elon Musk'tan beklenen bir haber geldi. Yaklaşık altı ay sonra yani 12 Mayıs'ta Musk, X Corp. ve Twitter'ın CEO'su olarak Linda Yaccarino'nun yerini alacağını duyurdu. Musk, yönetim kurulu başkanı ve baş teknoloji sorumlusu (CTO) olarak görev yapmaya devam edecek.

Bu yazının asıl amacı Elon Musk'ın "Linda Yaccarino ile çalışmak ve bu platformu X'e, her şeyin uygulamasına dönüştürmek için sabırsızlanıyorum" diyerek ona olan güvenini ortaya koymaktan çekinmediği Linda Yaccarino'nun kim olduğunu anlatmak.

Linda Yaccarino'nun CEO olarak atanması birçok medya platformunda Musk'ın aradığı 'aptalı bulduğu' şeklinde yorumlandı. Büyük medya şirketlerinin reklam satış operasyonu yöneterek bu şirketleri dijital geleceğe doğru hazırlayan Linda Yaccarino, reklam gelirlerini yükseltmek isteyen Twitter için oldukça uygun. Çünkü Statista'ya göre Twitter'ın bu yılki küresel reklam geliri yüzde 37 oranında düşürerek 2,98 milyar dolara indi. Dolayısıyla deneyimli yönetici aslında en iyi bildiği yerden işe başlayacak. 

İş dünyasında "Kadife çekiç" lakaplı Yaccarino, sonuç odaklı ve tecrübeli bir yöneticinin becerilerine sahip olduğu biliniyor. İçgüdüleri kuvvetli olan yönetici gerçekçi çözümler bulma konusunda oldukça başarılı.

1963 yılında doğan ve Amerikalı İtalyan bir ailede büyüyen Yaccarino, 1985'te Penn State Üniversitesi’nden Liberal Sanatlar Fakültesi Telekomünikasyon Sistemleri bölümünden mezun oldu. Üst düzey yönetici olarak ABD'nin önde gelen medya şirketlerinde çalıştı.

Önce Turner Entertainment reklam satışlarından sorumlu başkan yardımcısı ve operasyon müdürü olan Yaccarino, 1992'den 2011'e kadar bu şirketteydi. O dönem için yenilikçi reklam ve stratejileri geliştiren deneyimli isim, büyük markalarla ilişkiler kurdu, televizyon programlarına reklam vermeye ikna etti. CNN, TNT ve TBS dahil olmak üzere Turner'ın reklam satış stratejisini geliştirmekten ve uygulamaktan sorumluydu.

Ekim 2011'de sonra dünyaca ünlü medya şirketi NBCUniversal’a geçti. Şirketin küresel reklam satışlarının sorumluluğunu üstlendi. NBC, Telemundo ve NBCUniversal Cable Entertainment dahil olmak üzere şirketin platformlarına özel reklam ve pazarlama stratejileri geliştirdi. Twitter'dan gelen teklifin ardından şirketten istifa etti.

Yılda 6 milyon dolar kazanacak

Forbes tahminine göre 40 milyon dolar servete sahip olan Yaccarino, 2014 yılında Reklam Konseyi'ne katıldı. 2018'de Başkan Donald Trump, onu Başkan'ın Spor, Fitness ve Beslenme Konseyi'ne atadı. Yaccarino, Ocak 2021'den 30 Haziran 2022'ye Reklam Konseyi'nin yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Ayrıca Dünya Ekonomik Forumu'nun Geleceğin İş Görev Gücü'ne başkanlık etti.

Bir taraftan Twitter'ın yeni CEO'sunun kim olduğuna dair detaylar merak edilirken diğer taraftan Linda Yaccarino'nun Twitter'dan ne kadar maaş alacağı da konuşulan konular arasındaydı. Yılda 6 milyon dolar kazanacak olan Yaccarino, buna ek olarak 2 milyon dolar ikramiye de alacağı söylendi. Twitter'ın CEO'su olarak 3 yıllık görevini tamamladıktan sonra ise şirketten 4 milyon dolarlık hisse senedi opsiyonu verilecek.

Bir taraftan bu atama geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk'ın bu hareketi en çok kendisine yarayacak. Çünkü Musk, şirkete liderlik edecek başka birini bulma ve dikkatini yeniden Tesla ve SpaceX'in odaklaması gerektiği konusunda baskı altında. Fortune 500 listesine giren şirketlerin sadece yüzde 10'unun kadınlar tarafından yönetildiğini de hatırlatalım. Bu adım aslında buradaki boşluğun daha hızlı dolmasını da sağlayacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.