Amazon, Alexa ve Ring'in gizlilik ihlalleri nedeniyle 30 milyon dolar ödeyecek

FTC'nin iddialarına göre bir çalışan, Ring ürünlerini kullanarak en az 81 kadının videolarını görüntüledi. Ayrıca iddialara göre Amazon, ebeveynlerin talebi üzerine Alexa kayıtlarını silmedi ve bunları gereğinden uzun süre sakladı.
Amazon, Alexa ve Ring'in gizlilik ihlalleri nedeniyle 30 milyon dolar ödeyecek

Federal Ticaret Komisyonu'nun mahkemeye sunduğu dokümanlara göre 2017 yılında Amazon'un eski çalışanlarından biri, aylar boyunca banyolara ve yatak odalarına yerleştirilen Ring güvenlik kameraları üzerinden kadın müşterileri gözetledi. Bunun karşılığında şirkete ceza verilmesi üzerine harekete geçen Federal Ticaret Komisyonu (FTC) gizlilik ihlali nedeniyle Amazon ile 5.8 milyon dolarlık anlaşmaya vardı

FTC Ring'in gizlilik problemlerinin 2016 ila 2020 yılları arasında istikrarlı bir şekilde sürdüğünü belirtti. 2018 yılının Nisan ayında Ring'i satın alan Amazon, şirketin uygulamalarında bazı değişiklikler yapacağını dile getirmişti. Ancak FTC'nin iddialarına göre Ring, çalışanlarına hiçbir şekilde kısıtlanmayan bir erişim verdi. Böylece çalışanlar Ring müşterilerinin hassas video verilerine ulaşabildi. 

2017 yılında bir çalışan, Ring ürünlerini kullanarak en az 81 kadın müşterinin ve Ring çalışanının videolarını görüntüledi. Bu çalışanın meslektaşı olan bir başka kişi bunu tespit ederek bildirdi. 

2018'de ise bir müşterinin kayıtları, rızası olmadan eski eşine teslim edildi. Dikkat çekici başka bir olay ise bir Ring çalışanının insanlara Ring cihazları vermesi ve sonrasında bu insanları gözetlemesi oldu. 

2019 yılında Ring ilkelerini değiştirerek Ring çalışanlarının ve taşeronlarının, yalnızca müşterinin rızası ile özel videolara erişebileceğini belirtti 

Amazon'un anlaşmaya vardığı tek dava bununla sınırlı değil. Seattle'daki federal mahkemeye teslim edilen bir dava dosyası, ayrı bir uzlaşmanın detaylarını içeriyor. Dosyada yer alan bilgilere göre, Amazon çocukların gizlilik haklarını ihlal ettiği iddialarına karşılık 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Dokümanlar, Amazon'un ebeveynlerin talebi üzerine Alexa kayıtlarını silmediğini ve bunları gereğinden uzun süre sakladığını öne sürüyor. 

FTC'nin Amazon'a karşı Washington eyaletinde yaptığı şikayete göre Amazon, hem çocukların mahremiyetini koruyan kuralları hem de Alexa kullanıcılarını aldatmaya karşı konulan kuralları ihlal etti. FTC şikayet dosyasında yer alan bilgilereFTC göre Amazon, kullanıcılara talep üzerine ses dökümlerini ve konum bilgilerini sileceğini söyledi ancak bu beyanını yerine getirmedi.

Son zamanlarda FTC'nin Amazon'u yakın takibe aldığını söylemek mümkün. Bunlara ek olarak Amazon'a yönelik tekelleşme karşıtı (antitröst) bir soruşturma yürüten FTC, Amazon'un iRobot Corp'u satın almak için yaptığı 1,7 milyar dolarlık anlaşmayı da inceliyor. Anlaşmanın ilk olarak Ağustos 2022'de duyurulduğunu ekleyelim. 

Amazon yaptığı açıklamada, Alexa ve Ring hakkında sunulan iddialar konusunda FTC ile aynı fikirde olmadıklarını belirtirken, yasaya aykırı bir şey yapmadıklarını vurguladı. Amazon, bu konuları geride bırakmak için anlaşmaya vardıklarının altını çizdi.  

Ring konusunda varılan anlaşma 20 yıl sonra geçerliliğini yitirecek. Anlaşma kapsamında Ring, müşterilerine, şirketin ve taşeronların verilere ne kadar erişebildiğini açıklamak durumunda. Cezalar bir araya getirildiğini toplamda 30.8 milyon dolar tutarına ulaşıyor. Ancak Amazon'un ilk çeyrek gelirlerinin 3.2 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bu tutarın şirkette finansal açıdan derin bir etki yaratmayacağını söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.