2020 yılında Facebook'un Giphy'yi 400 milyon dolara satın aldığını sizlere aktarmıştık. Shutterstock bugün paylaştığı bir duyuru ile Giphy'yi satın aldığını açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre satın alma işlemi 53 milyon dolar net nakit karşılığında gerçekleşti. Anlaşmanın gelecek ay tamamlanması planlanıyor.
Anlaşmanın finansal detayları, Facebook'un çatı şirketinin parasının yalnızca yüzde 13'ünü geri alabildiğini gösteriyor. Yine de Meta'nın Giphy ile ilişiğini kesmediğini belirtelim. Meta, ticari bir anlaşma kapsamında Giphy'nin içeriklerine erişebilecek.
Bu arada satış anlaşmasının Birleşik Krallık'ın tekelleşmeyi (antitröst) denetleyen yetkili mercii Competition and Markets Authority'nin (CMA) kararı ile gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Zira 2021 yılında CMA tarafından Meta'nın Giphy'yi satmasına karar verilmişti. Ancak Meta, yasal yollara başvurarak bu kararın ertelenmesini sağladı.
2022'nin Ekim ayında ise şirket, yasal süreçleri uzatmayı bırakarak Giphy'yi satmaya karar verdi. Satışa dair yasal süreç ise bu yılın Ocak ayında CMA'in verdiği kesin hüküm ile başladı.
Hüküm gereğince, Meta'nın Giphy'yi bütün bir varlık olarak satması şarttı. Bununla beraber satışı yapacağı kurum da yasalara uygun olmalıydı. Üstelik satışın gerçekleşebilmesi için CMA'in onayı da gerekmekteydi.
Bu noktada Birleşik Krallık'ın teknoloji devlerine karşı benimsediği sıkı tavrı sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Geçtiğimiz Nisan ayında Birleşik Krallık, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması için onay vermediğini duyurdu. Birleşik Krallık'ın yanı sıra ABD'de de sorunlar yaşayan Microsoft - Activision Blizzard anlaşması Avrupa Birliği'nden istediğini aldı.
Birleşik Krallık'ın bu sert tavrı ise en çok Shutterstock'a yaradı. Bir süredir içerik formatlarını çeşitlendirmek isteyen şirket, Giphy gibi devasa bir kütüphaneyi bünyesine katma fırsatını elde etti. Shutterstock bundan sonra reklamverenlere ve markalara GIF çıkartmaları sunabilecek.
Shutterstock', GIF kütüphanesinin ticarileştirilmesini sağlamak için içerik ve meta verilerden gelir kazanımı, üretimsel yapay zeka, stüdyo prodüksiyonu ve yaratıcı otomasyon alanlarını da işe katmayı planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap