İşinizin yapay zekaya karşı ne kadar dirençli olduğunu tahmin eden site: Will Robots Take My Job?

Kişiler kendi iş tanımlarının gelecekte hangi noktada olacağını; yapay zekanın veya robotların bu işleri ellerinden alıp almayacağını merak etmeye devam ediyor.
İşinizin yapay zekaya karşı ne kadar dirençli olduğunu tahmin eden site: Will Robots Take My Job?

Yapay zeka denince, her ne kadar gelişme ve ilerlemeyi düşünsek de bu teknoloji ile birlikte çalışanlar için bazı endişelerin gittikçe arttığını görüyoruz. Çalışanlar, kimi zaman patronlarına iş yerlerinde yapay zekayı kullandıklarını söylemeye çekiniyor; kimi zaman da yapay zekanın işlerini ellerinden alacağını düşünüyor. Yapay zeka iş yapış konusunda nasıl bir noktaya evrilecek, bunun için net bir şey söylemek için çok erken. 

Aslında söylenebilecek olan şey şu; yapay zeka, birçok işi daha verimli bir şekilde yapabiliyor, insanların işlerine yardımcı olabiliyor ve yeni iş fırsatları yaratabiliyor. Ayrıca, insanlar yapay zekanın geliştirilmesi, yönetimi ve bakımı için de iş fırsatları yaratabilme şansına sahip. Bu nedenle, yapay zeka insanların işlerini tamamen ellerinden alacak bir tehdit demek pek mümkün değil gibi, ancak işlerin doğası ve gereksinimleri bu noktada değişkenlik gösterebilir.

Kişiler yine de kendi iş tanımlarının gelecekte hangi noktada olacağını; yapay zekanın veya robotların bu işleri ellerinden alıp almayacağını merak etmeye devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen "Will Robots Take My Job?" platformu, oldukça enteresan araştırmalar sunuyor. 

Platformda işinizi aramak için "Enter Your Job" kısmına mesleğinizi İngilizce olarak yazmanız gerekiyor. Diyelim ki "Computer Programmers" seçtiniz, akabinde karşınıza bir ana grafik çıkıyor. Burada bakılması gereken ilk nokta "automation" seçeneği, çünkü bu seçenek işinizin yapay zeka tarafından ele geçirilme olasılığını sizlere söylüyor. Ancak bu yüzde tabii ki tamamen bir gerçeği yansıtmıyor. Yine de oranı yüzde 10 olan ile yüzde 90 olan işin arasında bazı farklar bulunuyor. Otomasyon oranı yüzde 90 çıkan şirketin, ileride diğer mesleğe göre daha fazla risk altında olması muhtemel ama kesin değil.

Şirket, bu araştırmayı nasıl yaptığını da açıklıyor. Will Robots Take My Job?, ilk olarak, otomatikleştirilmesinin çok kolay veya aşırı derecede zor olduğundan oldukça emin olduğu meslekleri elle etiketliyor. Bazı varsayımları doğrulamak için çok çeşitli kullanıcı oylarından da yararlanıyor. Daha sonra, kendileri için bir model eğiten bir Makine Öğrenimi sistemine her meslek için çok çeşitli farklı nitelikler giriliyor. Ardından herhangi bir mesleğin otomasyona ne kadar duyarlı olduğunu tahmin etmek için bu model kullanılıyor. Girişimin geliştiricileri, bunu birçok farklı model kullanarak test ettiklerini ve nihai sonuçların, kendilerine 0,9193'lük R-Squared veren bir Sdca Regression Trainer kullandığını belirtiyor. Modelin olabildiğince güvenilir bir şekilde çalıştığını doğrulamak için birçok kontrol yapıldığı ve bunun sürekli olarak geliştirildiği paylaşılıyor.

Paylaşılan sonuçlarda işin büyüme oranı, hacmi ve ortalama ücretleri gibi bilgiler de yer alıyor. Üstelik bu bilgiler, açıklamalarla ve grafiklerle destekleniyor. Örneğin; işinin büyüme oranı hesaplanırken toplam istihdam ve tahmini açık pozisyonları oranı grafikle kullanıcıya sunuluyor. 

Sonuç olarak, "Will Robots Take My Job?" kullanıcıya bazı veriler sunsa da otomasyonun istihdam üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğini ve genel etkinin muhtemelen karmaşık olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Platforma buradan göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.