IBM, yapay zekanın insan iş gücünün yerini alabilecek olması nedeniyle bazı rollerde işe alımları durdurdu

IBM CEO'su Arvind Krishna, yapay zeka ile değiştirilebilecek müşteri odaklı olmayan rollerde işe alımları durdurduklarını söyledi.
IBM, yapay zekanın insan iş gücünün yerini alabilecek olması nedeniyle bazı rollerde işe alımları durdurdu

IBM CEO'su Arvind Krishna, Bloomberg'e şirketin yapay zekanın insan iş gücünün yerini alabilecek olması nedeniyle bazı rollerde işe alımları durdurduğunu söyledi. Söz konusu işlerin, yapay zeka ile değiştirilebilecek müşteri odaklı olmayan roller olduğu belirtildi. 

Krishna, beş yıllık bir süre içinde işlerin yüzde 30'unun yapay zeka ile değiştirilebileceğini tahmin ettiğini söyledi ki bu da neredeyse 7 bin 800 iş kaybı anlamına geliyor. Şu anda bu pozisyonlarda çalışan kişiler işten çıkarılmayacak, ancak IBM sözcüsü, bu kapsamda boşalan bir pozisyonun da doldurulmayacağını söyledi. 

Arvind Krishna, çalışanların farklı departmanlara geçişlerini belgelemek ve istihdam doğrulama mektupları yazmak gibi İK görevlerinin muhtemelen yapay zekaya ilk aktarılanlar arasında olacağını söyledi. Krishna'ya göre, 260 bin çalışanı olan şirkette müşterilerle etkileşime geçme ve yazılım geliştirmeye odaklanan işler önümüzdeki yıllarda bu süreçten etkilenmeyecek.

Son zamanda yapay zekanın inanılmaz yükselişine hepimiz tanık oluyoruz. Her ne kadar bu teknoloji insan hayatını kolaylaştırmak için hayata geçirilmiş olsa da yapılan araştırmalar, birçok çalışanın yapay zekadan korktuğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni ise yapay zeka teknolojilerinin insanın işini elinden alabilecek olması. Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içerikte, ChatGPT'nin işlerini elinden alacağını düşünenlerin oranının yüzde 40 olduğunu aktarmıştık. Birçok kişi, bunun gerçekleşmeyeceğini iddia etse de IBM'den gelen son haber bunun tam tersinin de olabileceğini gösteriyor.

Yapay zekanın ileride kurumsal hayata nasıl etki edeceğini, söz konusu teknolojinin hangi rollerde daha aktif kullanılacağını ve bunun çalışanlara etkisinin nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.