Walmart, elektrikli araçlar için şarj ağı kurmaya hazırlanıyor

Walmart'ın hali hazırda 80 mağazada yaklaşık 1.300 elektrikli şarj cihazı bulunuyor. Şirketin amacı elektrikli araç sahipleri için temiz, güvenli şarj alanları yaratmak. 
Walmart, elektrikli araçlar için şarj ağı kurmaya hazırlanıyor

Walmart kendi elektrikli araç şarj ağını kurmaya hazırlandığını açıkladı. 20 ülkede 10 binden fazla mağazaya sahip olan şirket, elektrikli şarj ağını 2030 yılına kadar kurmayı hedefliyor. Walmart'ın hali hazırda 80 mağazada yaklaşık 1.300 elektrikli şarj cihazı bulunuyor. Şirketin amacı elektrikli araç sahipleri için temiz, güvenli şarj alanları yaratmak. Bir taraftan şirket, kendi lojistik sistemlerinin ürettiği sera gazı emisyonlarını 2040 yılına kadar sıfıra indirmeyi planlıyor. 

Bu adımın ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin geçen ay yasayla imzalanan Enflasyon Azaltma Yasası'nın (IRA) bir parçası olduğu söylendi. IRA'nın imzalanmasının amacı, enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenleme idi. Buna paralel olarak  7-Eleven, BP ve DC-America gibi şirketler kendi elektrikli şarj çözümlerini geliştirmeye başladı.

Elektrikli araç pazarının büyüklüğünün 2026 yılına kadar yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Birçok şirket, bu alana girmek için rekabet içinde. 2022'nin Mart ayında Starbucks da bu alana şarj istasyonlarıyla adımını attı.

Volvo ve Chargepoint ile anlaşan şirket, ABD’deki bazı mağazalarını elektrikli araç şarj istasyonuna dönüştüreceğini açıklanmıştı. 2022 yılının sonuna kadar ABD’deki Denver ve Seattle arasındaki yollarda bulunan 15 Starbucks mağazasına yaklaşık 60 şarj cihazı kurulacağı söylenmişti. Aynı yılın Ağustos ayında IKEA da Elecrify America şirketi ile iş birliği yaparak süper hızlı şarj istasyonu projesini hayata geçireceğini duyurmuştu. 

Şarj meselesi aslında elektrikli araçlarda oldukça önemli bir konu. Bu nedenle ABD, 2030 yılına kadar 400 bin elektrikli araç şarj ünitesi kurmayı planladıkları haberi ile gündeme gelmişti. Halka açık toplam şarj ünite sayısını yarım milyona çıkardı. Bu kapsamda önümüzdeki beş yıl için projeye 5 milyar dolar ayıracakları belirtilmişti.

Ülkemizde de elektrikli araçlar için şarj ağları konusunda önemli bir atılım yaşanıyor. Togg'un piyasaya çıkması ve Tesla'nın ülkemize gelmesi şarj ağları konusundaki çalışmaların daha da artmasını sağlayacaktır. Türkiye'de elektrikli araç şarj ünite lisansını alan şirketleri geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. İlerleyen dönemlerde ülkemizdeki süpermarket zincirlerinin de elektrikli şarj ağları kurması sürpriz olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.