Geçtiğimiz Mart ayında ABD Başkanı Joe Biden, altyapı paketini açıklamış. Ama konuyla ilgili ABD Senatosu'nda bir karara varılamamıştı. Temmuz ayının sonunda yapılan oylamayla paket, oy birliği ile kabul edilmişti. Biden Hükümeti, altyapı paketi kapsamında 8 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık harcama yapmayı planladığını açıklamıştı. Bunun üzerine Ağustos ayının başında Joe Biden sıfır emisyon kararnamesini imzalamış, buna göre 2030 yılına kadar ABD’de satılacak tüm araçların yüzde 50’sinin elektrikli olması hedeflendiği belirtilmişti.
Bütün bu olayların üstünden altı ay geçti. Bu konuda geçtiğimiz hafta yeni bir gelişme yaşandı. Biden hükümeti 2030'a kadar ülke genelinde yaklaşık 400 bin elektrikli araç şarj ünitesi kurmayı planladıklarını açıkladı. Halka açık toplam şarj ünite sayısını yarım milyona çıkardı. Bu kapsamda önümüzdeki beş yıl için projeye 5 milyar dolar ayıracakları belirtildi.
ABD'nin altyapısını modernize ederek büyüyen iklim kriziyle mücadele edeceklerini duyurdular. Buna paralel olarak Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, “Bir asır önce ABD modern otomotiv çağını başlattı; Şimdi elektrikli araç devrimine öncülük etmeli” diye konuşarak bu konuya ne kadar önem verdiklerini ortaya koyuyor.
Bir taraftan ülkeler elektrikli araç konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Kasım ayında İngiliz Hükümeti, 2022'den itibaren yeni inşa edilen tüm evlerin ve ofislerin elektrikli araç şarj cihazları içermesi gerektiğini duyurmuştu. Hükümetin hedefinin her yıl 145 bin yeni şarj noktası eklemek olduğu söylenmişti. Yapılan basın açıklamasına göre şarj noktalarının hazır olması araç şarj etmeyi benzinli veya dizel araca yakıt ikmali yapmak kadar kolay hale getireceği açıklanmıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap