Twitter, yasa dışı tweet'leri kaldırmadığı için Almanya'da ceza alabilir

Yetkililerin yasa dışı olarak kabul ettiği tweetler, kullanıcı şikayetlerine rağmen yasal olarak şart koşulan sürede Twitter tarafından silinmedi.
Twitter, yasa dışı tweet'leri kaldırmadığı için Almanya'da ceza alabilir

Almanya'nın federal adalet ofisi paylaştığı bir duyuru ile Twitter'a para cezası vermek için işlem başlattığını açıkladı. Kurum, sosyal medya şirketinin yasa dışı içeriğe dair kullanıcı şikayetlerini yanlış bir şekilde idare ettiğini öne sürdü. 

Twitter'da yayınlanan içeriklerin bazıları Federal Adalet Ofisi'ne bildirildi. Açıklamada yer alan bilgilere göre yetkililerin yasa dışı olarak kabul ettiği içerikler, kullanıcı şikayetlerine rağmen yasal olarak şart koşulan sürede Twitter tarafından silinmedi. Ofis, bu durumu şikayet yönetiminin sistemsel başarısızlığı olarak tanımlıyor. 

Başlatılan ceza işleminin dayanak noktası ise NetzDG adıyla bilinen ülkenin Ağ Uygulama Yasası. Almanya'nın Ağ Uygulama Yasası kapsamında sosyal medya platformları, yasa dışı içeriklere dair kullanıcı şikayetlerine yanıt vermek, içeriği kontrol etmek ve yasa dışı olduğu takdirde içeriği kaldırmak için 7 günlük bir süreye sahip. Eğer açıkça yasa dışı bir durum söz konusuysa, sosyal ağların 24 saat içinde bu koşulları yerine getirmesi gerekiyor. 

Ofis, konuyu Bonn'daki bölge mahkemesine taşımaya karar vermeden önce Twitter'a suçlamalara dair açıklama yapmak için şans verdiğini belirtiyor. Twitter ise bu suçlamalar karşısında sessizliğini korumaya devam ediyor. 

Bu arada Twitter'ın ilk defa Almanya'daki yetkililer tarafından mercek altına alınmadığını belirtelim. Aralık ayında Almanya'daki üst düzey yetkililerden biri, Twitter'ın Avrupa Komisyonu'nun doğrudan denetimi altında yer alması için çağrıda bulunmuştu. 

Her ne kadar para cezası konusunda herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da, Ağ Uygulama Yasası kapsamında verilen para cezaları 50 milyon euroya kadar ulaşabilir. Geçen yıl Ağ Uygulama Yasası kapsamında ceza alan Telegram, 5.12 milyon euro ödemişti. Bu noktada Telegram'ın kullanıcılara yasa dışı içeriği bildirme araçları sağlamadığı ve yetkililerle resmi olarak iletişim kurabilmek için Almanya'da tüzel kişilik kurmadığı için ceza aldığını ekleyelim. Twitter'ın ihlal ettiği belirtilen yayından kaldırma kuralları için daha yüksek bir ceza alması ihtimal dahilinde. 

Twitter'ı satın almadan önce moderasyon süreçlerini sıkça eleştiren Elon Musk'ın bu suçlamalar karşısında nasıl bir tavır benimseyeceği ise merak konusu. Yakın zamanda Twitter logosunun yerini Dogecoin'in alması ve 1 ay içinde iki kez çöken Twitter'ın anasayfasında kullanıcıların hatalarla karşılaşmaya devam etmesi nedeniyle Elon Musk, zamanında yönelttiği eleştiri oklarını artık kendine çekiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.