2020 yılında Trump yönetimininin koyduğu TikTok indirme yasağıyla başlayan ABD'deki TikTok krizi, yeniden gündemimizde. Hatırlarsanız, TikTok indirme yasağına karşı bir federal yargıç ihtiyati tedbir kararı vermişti. Tedbir kararı; TikTok'un ABD Hükümeti'ne açtığı dava kapsamında değerlendirildi. TikTok'un davası sonuçlanmadan, yasak da kesinleşmeyecekti.
Ancak TikTok ve ABD'nin yönetim kademesi arasında sular durulmuyor. Paylaşılan bilgilere göre Biden hükümeti, TikTok'un Çin merkezli sahibi ByteDance'den uygulamadaki hisselerini satmasını istiyor. Aksi halde uygulamanın ABD'de yasaklanabileceği konuşuluyor.
Söz konusu talep ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi'nden geliyor. Bu noktada, Yabancı Yatırım Komitesi'nin sınır ötesi yatırımlardaki ulusal güvenlik risklerini denetleyen bir federal görev gücü olduğunu belirtelim.
Biden hükümetinin TikTok karşıtı adımları ilk olarak Şubat ayında federal kurumlara yapılan bir çağrıyla, hükümete ait cihazlardan TikTok'un kaldırılmasını istemesiyle başladı. Bununla beraber onlarca eyaletteki yönetim kademeleri de uygulamaya benzer yasaklar getirdi.
2022'nin Ağustos ayında ByteDance, Çin hükümetinin ABD kullanıcılarına ait verilere erişmesini nasıl engelleyeceğini aktaran bir plan sundu. Plan kapsamında, ABD hükümetinin platformun gözetimini nasıl sağlayabileceği de paylaşılmaktaydı. Ancak bir süre sonra TikTok ve Washington arasındaki görüşmeler durduruldu.
Bu arada başka ülkelerin yönetimleri de uygulamanın devlete ait cihazlardan silinmesi yönünde kararlar almaya başladı. Kanada, Belçika ve Avrupa komisyonu uygulamanın devlet telefonlarında kullanımını yasakladı. Ayrıca Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından yapılan bir incelemenin ardından, İngiliz hükümet bakanları ve devlet memurlarının telefonlarında TikTok'un yer alması yasaklanacak.
Bütün bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, akla gelen tek bir soru var. ABD'deki TikTok yasağı ByteDance'e hisselerini sattıracak mı?