Stablecoin rezervleri ne durumda? USDT, USDC, USDP, BUSD ve TUSD incelemesi

Öne çıkan stablecoin'ler USDT, USDC, USDP, BUSD ve TUSD'nin rezervlerine birlikte bakalım. 
Stablecoin rezervleri ne durumda? USDT, USDC, USDP, BUSD ve TUSD incelemesi

Kripto piyasasında yüzlerce stabilecoin yer almakta. Stablecoin'lerin toplam piyasa değeri bu yazıyı kaleme aldığımız 14 Mart 2023 tarihinde 135 milyar doları aştı. Ticaret hacmi ise 85,9 milyar dolara ulaşmış durumda. 

FED'in faiz artırımı kararlarıyla başlayan ayı piyasasında stablecoin'lerin dolara eşliğinin bozulması (de-peg) korkusu pek çok kez yaşandı. Hatta Luna Foundation Guard çöküşünde gerçek oldu. Hatırlarsanız, Luna Foundation Guard'ın stablecoin'i UST'yi, algoritmik olarak dolara endeksleyebilmek adına rezerv bulundurması gerekiyordu. Luna Foundation Guard, bir saldırının akabinde UST'yi tekrar 1 dolara eşitlemek için Luna ve Bitcoin rezervlerini boşaltarak likidite etmek durumunda kaldı. Luna Foundation Guard'ın ana şirketi Terraform Labs'in rezerv cüzdanında bulunan 42 bin 530 Bitcoin'inin hareket etmesi, yatırımcıları paniğe sürükledi. Bu da piyasada aşağı yönlü bir hareket yaşanmasına neden oldu. Bir kaç gün içinde Luna, yatırımcıların gözleri önünde eriyip giderken pek çok kişiyi devasa bir zarara sürükledi.

Yakın zamanda yatırımcılar benzer bir telaşı USDC için gösterdi. Ancak beklenenin aksine, USDC'nin üreticisi Circle, kısa süre içinde toparlanmayı başardı. Bu da pek çok kişiyi yeniden stablecoin'leri incelemeye itti. Gelin, öne çıkan stablecoin'lerin rezervlerine birlikte bakalım. 

Öne çıkan stablecoin'ler

USDT, USD Coin (USDC), Pax Dollar (USDP), BUSD, True USD (TUSD) ve DAI, Kripto piyasasında yüksek piyasa değeri ile başı çeken stablecoin'ler olarak konumlanıyor. 

14 Mart 2023 tarihli Coinmarketcap verilerine göre; USDT, 73,3 milyar dolardan fazla piyasa değerine sahip iken USD Coin yaklaşık 39,4 milyar dolar piyasa değeri ile öne çıkmakta. BUSD 8,4 milyar dolar,  DAİ, 6,4 milyar dolar, TrueUSD, 2 milyar dolar ve Pax ise 874 milyon dolar piyasa değerine sahip. 

USDT

USDT'nin blok zincir ağlarındaki dağılımına baktığımızda Tron ağında yer alan 40 milyar dolardan fazla USDT bulunduğunu görüyoruz. Tron'u 32.2 milyar dolar USDT ile Ethereum ağı takip ediyor. Solana'da 1,8 milyar dolar değerinde USDT bulunurken, Omni ağında 888 milyon dolar, Avalanche ağında ise 651 milyon dolar USDT bulunmakta. 

USDT rezerv kırılımlarına bakıldığında yüzde 82.13 ile Nakit ve nakit benzerleri ve diğer kısa dönemli mevduat ve ticari belgelerin yer aldığını görmekteyiz. Rezervlerin yüzde 8.73'lük kısmını krediler, yüzde 5.14'lük kısmını şirket bonoları, fonları ve değerli metaller, yüzde 4.01'lik kısımını ise diğer dijital token'lar dahil olmak üzere diğer yatırımlar oluşturuyor. 

Nakit ve nakit benzerleri ve diğer kısa dönemli mevduat ve ticari belgeler çatısı altında ABD Hazine tahvilleri, ABD merkezli olmayan hazine tahvilleri, nakit ve banka mevduatları yer alıyor. Daha detaylı bilgilere erişmek için 2022'nin Aralık ayında yapılan denetime ait dokümanı inceleyebilirsiniz

USDC

Circle'ın yaklaşık 40 milyar dolar değerinde USDC rezervinin, 3,3 milyar dolarlık kısmının Silicon Valley Bank'te olduğunu açıkladığını sizlere aktarmıştık. Bu durum, USD Coin yatırımcılarının paniğe kapılarak paralarını çekmelerine neden oldu. Akabinde USD Coin'in dolara denkliği (peg) bozulmaya başladı. Circle'ın kurucu ortağı ve CEO'su Jeremy Allaire'in SVB'deki mevduatların yüzde 100'ünün güvende olduğunu ve bankaların açılmasıyla mevduatların erişime açılacağını duyurmasıyla yatırımcılar sakinleşti. 

43.4 milyar dolar değerinde USDC dolaşımda iken, 43.5 milyar dolar rezervin, 32,4 milyar dolarlık kısmı Kısa Vadeli ABD Hazine Portföyü olarak bulunduruluyor. 11, 1 milyar dolarlık kısım ise nakit olarak rezerv bankalarında yer alıyor. Daha detaylı bilgilere erişmek için 2023'ün ocak ayında yapılan denetime ait dokümanı inceleyebilirsiniz. 

Pax Dollar (USDP)

Paxos destekli Pax Dollar'ın 2023'ün Şubat ayında yaptırdığı denetlemeye göre 766 milyon 369 bin 357 dolarlık dolaşımdaki Paz Dollar'ı karşılayacak rezervi bulunuyor. Rezervin kırılımlarına baktığımızda 357 milyon doların üzerinde değere sahip ABD Hazine Bonoları'nın bulunduğunu görüyoruz. Buna ek olarak 185 milyon 500 bin dolar değerinde Federal Mevduat Sigorta Kurumu Mevduat Yerleştirme Ağları ve 72 milyon 490 binden fazla  Özel Sigorta Kapsamındaki Nakit Mevduat bulunmakta. Rezervde yer alan Sigortalı Mevduat Kuruluşlarındaki Diğer Nakit Mevduatlar ise 10 milyon 923 bin dolardan fazla değere sahip. 

BUSD

Paxos destekli BUSD'nin 2023'ün ocak ayında gerçekleştirdiği her iki rezerv kontrolü de dolaşımdaki BUSD tokenlarını karşılayabilecek rezerve sahip olduğu yönünde. Dokümana göre 14 milyon dolar BUSD token sahipleri için ayrılmış ABD doları ya da ABD hükümeti garantili borçlanma araçları ile desteklenen tutar bulunmakta. Aynı şekilde 31 Ocak 2023'te yapılan bir denetleme de yaklaşık 16 milyon dolarlık rezerv olduğunu göstermekte. 

9 Mart'ta yayınlanan bir rapor ise BUSD'nin sahip olduğu ABD Hazine Bonoları ve ABD Hazine Borcu'nun kırılımlarını detaylandırıyor. 

True USD 

Dolaşımdaki 2 milyar dolardan fazla True USD'nin ağlardaki dağılımına baktığımızda, 1,3 milyar dolardan fazla bir kısmının TRON ağında bulunmakta olduğunu görüyoruz. Geri kalan kısmı ise Ethereum, Binance Chain ve Avalanche ağlarına dağılmış durumda. True USD'nin, 719 milyon dolardan fazla bir kısmı Ethereum ağında, 3,2 milyon dolarlık bir kısmı Avalanche ağında ve 305 bin dolarlık kısmı Binance Chain'de yer alıyor. Bununla beraber True USD'nin rezervlerinin dolaşımdaki True USD'yi karşılayabildiği görülüyor. Chainlink üzerinden rezervler detaylı olarak incelenebiliyor. 

Bu tarz incelemeler yatırım yaparken, yatırımcının kendini koruması için önem arz ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.