Silicon Valley Bank iflası Circle'ı nasıl etkiledi?

Circle, yaklaşık 40 milyar dolar değerinde USDC rezervinin, 3,3 milyar dolarlık kısmının Silicon Valley Bank'te olduğunu açıkladı.
Silicon Valley Bank iflası Circle'ı nasıl etkiledi?

Silicon Valley Bank'in çöküşü, Silikon Vadisi'ndeki şirketleri derinden etkileyebileceğini sizlere aktarmıştık. USD Coin'in üreticisi Circle, en son 2022'nin nisan ayında 400 milyon dolar yatırım ile gündeme gelmişti. BlackRock Inc. ve Fidelity Management and Research tarafından desteklenen Circle, yaklaşık 40 milyar dolar değerinde USDC rezervinin, 3,3 milyar dolarlık kısmının Silicon Valley Bank'te olduğunu açıkladı. 

Circle yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinde önemli bir yere sahip olan bu bankanın devamlılığı için yapılan çağrılara katıldığını vurguladı. Aynı şekilde şirket, eyalet düzenleyicileri ve Federal düzenleyiciler tarafından sağlanan rehberliği takip edeceğini sözlerine ekledi. 

Bu durum, USD Coin yatırımcılarının paniğe kapılarak paralarını çekmelerine neden oldu. Akabinde USD Coin'in dolara denkliği (peg) bozulmaya başladı. Circle'ın kurucu ortağı ve CEO'su Jeremy Allaire'in SVB'deki mevduatların yüzde 100'ünün güvende olduğunu ve bankaların açılmasıyla mevduatların erişime açılacağını duyurmasıyla yatırımcılar sakinleşti. 

11 Mart 2023 tarihinde 0.90 cent'e düşen USD Coin, bu yazının yazıldığı tarih olan 13 Mart 2023 itibarıyla 0.99 Cent'e ulaşmış durumda. 

Stabil coinlerdeki denkliğin bozulması konusu, daha önce de bireysel kripto yatırımcılarını olumsuz yönde etkilemişti. Hatırlarsanız, benzer bir yaklaşım ile ilerleyen Luna Foundation Guard'ın stablecoin'i UST'yi, algoritmik olarak dolara endeksleyebilmek adına rezerv bulundurması gerekiyordu. 

Luna Foundation Guard, UST'yi tekrar 1 dolara eşitlemek için Luna ve Bitcoin rezervlerini boşaltarak likidite etmek durumunda kaldı. Luna Foundation Guard'ın ana şirketi Terraform Labs'in rezerv cüzdanında bulunan 42 bin 530 Bitcoin'inin hareket etmesi, yatırımcıları paniğe sürükledi. Bu da piyasada aşağı yönlü bir hareket yaşanmasına neden oldu. Bir kaç günde için Luna, yatırımcıların gözleri önünde eriyip giderken pek çok kişiyi devasa bir zarara sürüklemişti. 

Böyle bakıldığında USD Coin yatırımcılarının paniğe kapılması anlaşılabilir. Ancak kısa sürede denkliğin de yeniden sağlanması, yatırımcıların kaygılarını gidermeyi başardı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.