Meta'da gelir eşitsizliği: Bazı ülkelerde kadın çalışanların maaşı daha düşük

Birleşik Krallık ve İrlanda'daki 8 bin kişilik iş gücü Meta'nın küresel işgücünün yüzde 10'unu oluşturuyor. Özellikle Birleşik Krallık'ta Meta'da mühendis olarak erkeklerin yoğunlukta olduğu biliniyor.
Meta'da gelir eşitsizliği: Bazı ülkelerde kadın çalışanların maaşı daha düşük

Meta, son günlerde ücret eşitsizliği konusu ile gündeme geldi. Yayınlanan yeni raporlara göre Meta'nın İngiltere ve İrlanda'daki kadın çalışanlarının erkeklerden daha az kazanmaya devam ettiği ortaya çıktı.

2022'de İrlanda'da Meta genelinde çalışan kadınlara şirkette erkeklerden ortalama yüzde 15,7 daha az ödeme yapıldı. Kadınlara verilen maaş ikramiyeleri de erkeklerden yüzde 43,3 daha düşük olduğu belirtildi. Yani Meta'da erkek çalışanlar ile aynı eğitim seviyesine sahip ve aynı işi yapan kadın çalışanlar daha düşük ücret alıyor.

Yıllık kazanç farkı: İrlanda için 23 bin, Birleşik Krallık için 3 bin dolar

Meta'da taban ücret genellikle yılda yaklaşık 150 bin dolardan başlıyor. Bu nedenle İrlanda'da bu kadar kazanan bir kadının, bir erkeğin ondan yaklaşık 23 bin dolar daha fazla kazanmasını bekleyebileceğini söyleyebiliriz. Birleşik Krallık'ta bir kadın ise bir erkeğin kendinden yaklaşık 3 bin dolar daha fazla kazanmasını bekleyebilir.

Birleşik Krallık ve İrlanda'daki 8 bin kişilik iş gücü, şirketin küresel iş gücünün yüzde 10'unu oluşturuyor. Özellikle Birleşik Krallık'ta Meta'da mühendis olarak erkeklerin yoğunlukta olduğu biliniyor. 2018'den bu yana şirket genelinde kadın çalışan oranı yüzde 1 arttı. Kadın çalışan sayısının oranı toplam iş gücünün yüzde 37'sini oluşturuyor. Bu da her sektörde olduğu gibi teknoloji sektörünün de erkek çalışanların tekelinde olduğunun bir göstergesi.

Meta çalışanları için bu hafta oldukça kritik. Çünkü iki gün önce yüzde 13 küçülmeye ek olarak binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığı haberiyle gündeme geldi. Bu hafta binlerce kişinin işten çıkarılması bekleniyor. Meta sözcüleri, işten çıkarmalarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmayarak bu konudaki sessizliğini koruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.