Spotify'da tasarım değişikliği: Ana sayfaya şarkı, podcast ve sesli kitap ön izlemeleri geliyor

Spotify'ın ana sayfası, TikTok benzeri bir akış sayfasına dönüşüyor. Ana sayfada aşağıya indikçe şarkıların can alıcı noktalarını, podcast'lerden veya sesli kitaplardan bölümleri dinlemek mümkün hale geliyor.
Spotify'da tasarım değişikliği: Ana sayfaya şarkı, podcast ve sesli kitap ön izlemeleri geliyor

Dijital müzik platformu Spotify, bugün online olarak gerçekleştirdiği Stream On 2023 etkinliğinde bazı yenilikleri paylaştı. Özellikle içerik oluşturucuların daha fazla dinleyiciye ulaşma ve daha fazla gelir elde etmesi üzerine gerçekleşen etkinlikte, kullanıcı tarafını yakından ilgilendiren bir tasarım değişikliğinin bilgisini de verdi. Söz konusu değişiklik ile Spotify ana sayfasını büyük ölçüde değiştiriyor ve TikTok benzeri bir akış sayfasına dönüştürüyor. 

Diyelim ki mobil cihazınızda Spotify uygulamasını açtınız ve karşınıza ilk başta en fazla dinlediğiniz, beğendiğiniz birkaç çalma listesi çıktı. Evet, bu hepimizin alıştığı bir Spotify tasarımı. Ancak yenilik bunun hemen altında gerçekleşiyor, zira bundan böyle şarkı, podcast ve sesli kitap ön izlemeleri, adeta bir TikTok videosu gibi kullanıcıya gösterilecek. Basit gibi görünse de aslında içerik keşfi açısından oldukça önemli bir özellik.

Şarkı, podcast ve sesli kitap fragmanları

Spotify'da bilmediğim bir şarkıyı ya da podcast'i açtığımda, ilk yaptığım şey içeriği biraz ilerletmek oluyor. Bunun en önemli nedeni ise şarkının nasıl bir tempoda ilerlediğini görmek istemem veya podcast içeriğinin kalitesinin ve içerikte konuşulanların neler olduğunu fragman izlermiş gibi öğrenme isteğim. Spotify'ın yeni özelliği, işte tam da benim gibi kullanıcılar için işe yarar bir özellik olacak. 

Ön izlemelerden sonra içeriği tek bir dokunuşla kaydetmek, indirmek veya paylaşmak mümkün olacak. Önerilerinizi kaydetmek için artı (+) simgesine dokunmanız yeterli olacak. Ardından, ön izlemenin altındaki üç noktaya dokunarak şarkıyı sıraya alabileceksiniz. Bu arada Spotify'ın kısa bir süre önce beğenme amaçlı kalp butonu ile "çalma listesine ekle" özelliğini artı (+) simgesinde bir araya getirdiğini söylemiştik. Bu özellik bazı kullanıcılar için hala aktif değil. Sanıyorum Spotify, yeni güncelleme ile bunlara da el atacak. 

Ana sayfada aşağıya indikçe şarkıların can alıcı noktalarını, podcast'lerden veya sesli kitaplardan bölümleri dinlemek kısa bir süre sonra hem premium hem de ücretsiz kullanıcılar için mümkün olacak. Sesli kitap önizlemeleri şu anda ABD, Birleşik Krallık, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanılabilir durumda. Bu özelliğin diğer ülkelerde ne zaman aktif edileceği ise belirsiz. 

Yerli örneği: Poddy

Aslında bu Spotify için yeni olsa da geçtiğimiz günlerde sizlere detaylı bir şekilde aktardığımız Poddy uygulaması halihazırda bu amaçla yola çıkmış bir girişim. Poddy, dinleyicinin aynı mecradan kendi görüşlerini beğenilerini dinlediği kişiye gerek yazılı gerek sesli ulaştırabildiği, üretenin farklı uygulamalara gitmeden geri bildirim alıp dinleyici kitlesi ile bağ kurabildiği bir platform olarak hizmet veriyor. Girişimi merak edenler buradan detaylı bir şekilde inceleyebilirler.

Etkinlikte Spotify'ın bir diğer yeni özelliği olan DJ'den de bahsedildi. Spotify'ın OpenAI teknolojisini kullanan bu yeni özelliği, yapay zeka destekli yorumlarla kişiselleştirilmiş müzik önerileri oluşturuyor. Bu özelliğin de kısa bir süre sonra birçok kullanıcı için aktif edileceği belirtiliyor. Ancak DJ, an itibarıyla sadece İngilizce olarak çalışıyor. Yani diğer ülkelerde nasıl bir adaptasyon olacağı belirsiz. 

Çalma listelerine benzer şarkıları otomatik ekleyen özellik: Smart Shuffle

Ayrıca kişisel çalma listelerinin moduna uygun şarkıları otomatik olarak eklemeye imkan tanıyan Smart Shuffle özelliği de Stream On etkinliğinde tanıtıldı. Spotify, bu özellikle 15'ten fazla şarkı içeren bir çalma listesinde, her üç parça için bir şarkı önereceğini belirtiyor. Bu ne demek derseniz, çok sevdiğiniz çalma listesinde şarkılar tükendiği zaman yeni keşiflere daha kolay ulaşabilmeniz anlamına geliyor. Aslında Spotify bunu dolaylı yollardan yapıyor. Bazı özellikleri aktif ettiğinizde çalma listeniz bitse bile benzer bir tempoda devam ediyor veya çalma listenizin en altında listeye manuel olarak ekleyebileceğiniz bazı öneriler çıkıyor. Spotify şu anda buna bir isim vermiş gibi görünüyor.

Bunlar dışında etkinlikte, yukarıda da bahsettiğim gibi sanatçıların kitlesini ve gelirlerini artırmalarını odağına alan bazı yenilikler tanıtıldı. Tanıtılan tüm içeriklere buradan ulaşmak mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.