Karbon yakalama teknolojisi için yer altındaki mantarları kullanan şirket: Funga

Funga, karbon yakalamak için yeraltındaki mantarları kullanıyor. Çünkü mantarlar, bitki köklerini birbirine bağlamak için karbondioksitten yararlanıyor. Yani bitki köklerinden milyarlarca karbonu alarak besinleri serbest bırakıyor.
Karbon yakalama teknolojisi için yer altındaki mantarları kullanan şirket: Funga

Küresel iklim değişikliği, insan sağlığı ve ekonomiye yönelik giderek artan riskleri beraberinde getiriyor. 2020 yılında havaya yaklaşık 38,2 milyar ton karbondioksit atmosfere salındı. Bu noktada "Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (CCUS)" teknolojileri iklim değişikliği ile mücadele için potansiyel bir çözüm olarak değerlendiriliyor.

Karbon yakalama teknolojisi, fabrikalar ve enerji santralleri tarafından üretilen karbondioksitin atmosfere ulaşmasını ve küresel ısıtmaya katkı sağlamasını engelleyebilen farklı teknolojiler zincirini ifade ediyor. Bu alan atığı ortadan kaldırarak, kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyor. 

Bu alanda çalışan ABD merkezli Funga, aldığı 4 milyon dolarlık tohum yatırım turuyla gündeme geldi. 2021 yılında kurulan şirketin tohum yatırım turu, Azolla Ventures tarafından yönetildi. Yatırım turunda Trailhead Capital, Better Ventures ve Shared Future Fund yer aldı. 

Funga'nın karbon yakalama teknolojisi

Şirket, karbon yakalamak için yer altındaki mantarları kullanıyor. Çünkü bunlar, bitki köklerini birbirine bağlamak için karbondioksitten yararlanıyor. Yani bitki köklerinden milyarlarca karbonu alarak besinleri serbest bırakıyor. Şirket, ilk doğa temelli karbon yakalama girişimlerinden biri olarak konumlanıyor. 

İklim bilimci Colin Averill, iklim krizini ilk olarak 2004'te üniversitede birinci sınıf öğrencisiyken öğrendiğini anlatıyor. İklim krizini hem kendi nesli hem de gezegen için en büyük sorunlardan biri olarak görüyor. Ona göre toprakta yaşayan mikroorganizmaların yaşamının küresel karbon döngüsünü nasıl etkilediği büyük soru işareti. Bu merakını "ayaklarımızın altında milyonlarca bakteri ve mantar türünden oluşan koca bir galaksi var. Bu da karbon tutma, yakalama üzerinde derin etkisi var" diyerek ifade ediyor.

Funga, Conservation Resources ile ortaklaşa Lexington, Georgia'da ilk mikrobiyom restorasyon projelerini başlattı. Şirketin hedefi, 2050 yılına kadar üç milyar ton karbondioksiti yakalayarak depolamak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.