Binance'in ABD'li ortağından CZ'nin yönettiği şirkete gizlice 400 milyon dolar aktardığı iddia edildi

Binance'in, ABD'deki bağımsız ortağı olan Binance.US'den Changpeng Zhao'nun yönettiği bir şirket olan Merit Peak'e gizlice 400 milyon dolar aktardığı iddia edildi.
Binance'in ABD'li ortağından CZ'nin yönettiği şirkete gizlice 400 milyon dolar aktardığı iddia edildi

Binance iddialara göre ABD'deki bağımsız ortağı olan Binance.US'den Changpeng Zhao'nun yönettiği bir şirket olan Merit Peak'e gizlice 400 milyon dolar aktardı. Bu arada Merit Peak'in önemli bir piyasa yapıcı olarak konumlandığını belirtmekte fayda var. 

Reuters'ın aktardığına göre, Binance'in ABD'deki ortağı Binance.US, 2020 yılında Merit Peak'e para aktarmaya başladı. Şirket, 2021'in ilk çeyreğinde Merit Peak'e 400 milyon doların üzerinde para gönderdi. Makalede iddiaların temeli, bankacılık kayıtlarına ve şirket mesajlarına dayanıyor.

Binance ise 2017'de Changpeng Zhao tarafından kurulan Binance.US ve Merit Peak'in birbirinden bağımsız iki kurum olduğunu ifade ediyor. Bu noktada Binance.US yetkililerinin Merit Peak'e para aktarıldığından haberi olmadığını ekleyelim. Bu olay ortaya çıktığında, yetkililer endişelerini dile getirdi. 

O dönemde Binance.US CEO'su olan Catherine Coley'e 2020'de gerçekleşen transferler sorulduğunda, Coley, bu transferlerin beklenmedik olduğunu belirtirken, kimsenin bu transferlerden söz etmediğini söyledi. 

Binance.US konu hakkında sessizliğini korumayı sürdürüyor. Binance.US'den Merit Peak'e neden para aktarıldığı henüz bilinmiyor. Bununla beraber aktarılan miktarın kullanıcılara ait olup olmadığı da bilinmemekte. 

ABD menkul kıymetler ve borsalar komisyonu daha önce Binance.US, Merit Peak, ve Changpeng Zhao bir diğer şirketi Sigma Chain AG arasındaki ilişkileri mercek altına almıştı. Bu yeni gelişmeler, ABD menkul kıymetler ve borsalar komisyonunun yeniden harekete geçmesine yol açabilir.

Özellikle FTX iflasından sonra pek çok bireysel yatırımcı, fonların ve kurumların güvenliği hakkında titiz bir yaklaşıma sahip. Hatta o dönemde FTX'in likidite problemlerini dile getiren Changpeng Zhao, şirketi satın almak için öne çıksa da;  sonrasında geri adım atmak durumunda kalmıştı. Aynı dönemde sık sık kullanıcıları güvenli platformlar seçmeleri konusunda uyarmıştı. 

Bu yeni iddiaların nasıl sonuçlanacağını ve piyasaya etkilerini hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Güncelleme: 

Bu iddiaları yeni iddialar takip etti. Şubat sonunda Forbes yayınladığı bir makale ile Binance'in geçen yıl müşterilerinin sabit coinlerini desteklemek amacıyla 1,8 milyar dolarlık teminatı hedge fonlara taşıdığını iddia etti. Paylaşılan yayınlarda sık sık FTX benzetilmesi kullanıldı. Bu gelişmelerin akabinde Binance bir açıklama yayınlayarak bu iddialara yanıt verdi

Binance, paylaştığı blog gönderisinde cüzdan sisteminin nasıl çalıştığını aktardı. Paylaşılan bilgilere göre, Binance, mevduat cüzdanlarında bulunan fonları konsolidasyon süreci kapsamında düzenli olarak omnibus sıcak cüzdanlara gönderiyor (sweeps). Bunun nedenlerinden biri sıcak cüzdanların para çekme işlemlerini kolaylaştırması. Bir para çekme talebi aldıktan sonra sistem, kullanıcıya sıcak cüzdandan fon gönderir ve aynı anda ilgili tutarı hesap bakiyesinden düşüyor. Fonların sıcak cüzdan içinde birleştirilmesi, kullanıcıların bekleme sürelerini ve maliyetleri düşürürken, platformun para çekme taleplerini karşılamasına destek oluyor. Fazla fonlar ise sıcak cüzdanlardan soğuk veya çevrimdışı cüzdanlarda taşınıyor. Şirket, bu süreci taşma (overflow) olarak adlandırıyor. Sıcak bir cüzdanda fonlar azaldığında, soğuk bir cüzdandan yükleme yapılması gerekebiliyor. 

Şirket, fonların para yatırma, sıcak ve soğuk cüzdanlar arasında gönderilmesi ve taşınmasının kullanıcı hesabı bakiye güncellemelerinden tamamen bağımsız olarak gerçekleştiğini vurguladı. 

Haberlere istinaden şu ifadeleri kullandı: 

En son haberlerde bahsedilen işlemler, yanlış yönlendirilmiş bir gazetecinin öne sürdüğü gibi "hedge fonlara ödeme yapmak" için teminatları kötüye kullanmamızdan ziyade, kurumsal müşterilerin kendi varlıklarını platformumuzdan çekmesi durumudur. Bu tür çılgınca bir sonuç, ancak cüzdan yönetiminin temelden yanlış anlaşılmasının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.