Filler tepişirken çimenler ezilir: FTX, Alameda, Binance ve Bybit arasında neler yaşanıyor?

Binance'in FTX'deki yatırımlarını likidite etmesi, FTT fiyatlarında ciddi anlamda düşüş yarattı. Binance satışının ve Binance ile FTX arasındaki anlaşmazlığın nedeni ne? Alameda'nın Bybit tokenlarını satması FTT'yi nasıl etkiledi?
Filler tepişirken çimenler ezilir: FTX, Alameda, Binance ve Bybit arasında neler yaşanıyor?

Son günlerde kripto piyasasının iki dev borsası Binance ve FTX arasında yaşanan anlaşmazlık bir süredir yoğun bir şekilde Twitter gündemini meşgul ediyor. Binance'in FTX'deki yatırımlarını likidite etmesi, FTT fiyatlarında ciddi anlamda düşüş yarattı. Peki Binance satışının ve Binance ile FTX arasındaki anlaşmazlığın nedeni ne?  

FTX ve Alameda Research yapılanmasının detayları 

Terra'da yaşanan sorunlardan sonra kripto piyasası bütün kurumları mercek altına almaya ve her kurumun güvenilirliğini sorguladığı bir döneme girmeye başladı. Bu anlamda Alameda ve FTX'in iki farklı şirket olmasına rağmen, yakın ilişki içinde olması özellikle okların bu yapılanmaya çekilmesine yol açtı. Yakın zamanda Coindesk'te yayınlanan bir makalede, FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'ın kurduğu bir diğer şirket olan Alameda Research'ün varlıklarını incelendi. 

İncelenen dokümanlar Alameda Research'ün varlıklarının çoğunluka FTX'in Token'ı FTT'den ve FTT teminatlarından oluştuğunu gösterdi. Bu durum, şimdiye kadar 2 bağımsız şirket gibi görünen FTX ve Alameda Research yapılanmanın aslında hiç de öyle olmadığını gösterdi. Alameda'nın temeli, bir para birimi veya bir kripto para gibi bağımsız bir varlığa değil, büyük ölçüde bir kardeş şirketi FTX'in ortaya koyduğu bir coine dayanıyor.

Alameda Research'ün varlıkları

Dokümanda yer alan bilgilere göre Alameda Research, 8 milyar dolarlık borca (liabilities) karşılık 14.6 milyar dolara sahip. Bu 14.6 milyar dolarlık varlığın en büyük kısmını 3.66 milyar dolar ile "kilitli" (unlocked) FTT tokenları oluşturuyor. Ayrıca varlıklar arasında 2.16 milyar dolarlık FTT teminatı yer alıyor. 

Varlıkların alt kırılımlarına baktığımızda 3,37 milyar dolarlık kripto (292 milyon dolarlık SOL ve 863 milyon dolarlık “kilitli SOL"), 134 milyon dolarlık USD ve 2 milyar dolarlık hisse senedi olduğunu görüyoruz. Yani sermayenin büyük bir kısmı tamamen likit olmayan altcoinlere bağlı. 

Ayrıca CoinMarketCap verilerine göre 5.82 milyar dolarlık FTT ile Alameda, pazardaki 3 milyar dolarlık FTT'nin yüzde 193'üne sahip. 

Binance ve FTX ilişkisi 

Binance, geçen yıl FTX hissedarlığından çıkışının bir parçası olarak, yaklaşık 2,1 milyar ABD Dolarına denk gelen BUSD ve FTT aldı.

Ayrıca son dönemde FTX'in üst düzey yöneticilerinin Binance hakkında Twitter'da olumsuz yorumlarda bulunduğunu belirtelim. Bununla beraber Binance ve FTX arasındaki çekişme hali bir süredir sosyal ağlara yansıyordu. 

Binance'e karşı lobicilik iddiaları 

Son dönemde Binance hakkında ABD'li kullanıcılar ve yasa koyucuları üzerinde olumsuz intiba bırakacak haberler yayınlanmasında, FTX'in lobicilik faaliyetlerinin etkili olduğu iddia ediliyor. Bu haberler arasında Binance'in, ABD yaptırımlarına rağmen İranlı şirketler için 2018'den bu yana 8 milyar dolar değerinde  işlem gerçekleştirdiğini aktaran haberler de yer alıyordu

Changpeng Zhao'dan tepki 

Binance'in CEO'su Changpeng Zhao paylaştığı bir tweet ile ortaya çıkan son ifşaatlar nedeniyle, hesaplarında kalan tüm FTT'leri likidite etmeye karar verdiklerini açıkladı. 

Bunu piyasa etkisini en aza indirecek şekilde yapmaya çalışacaklarını belirten Zhao, hem piyasa koşulları hem de sınırlı likidite nedeniyle, bu durumun tamamlanmasının birkaç ay süreceğini tahmin ettiklerini dile getirdi. Yaptıkları eylemin rakibe karşı bir hamle olmadığının altını çizdi. 

Genellikle token'ları uzun süre elde tutmayı tercih ettiklerini vurgulayan Zhao, uzun süredir FTT'yi ellerinde tutuklarını da sözlerine ekledi. 

CryptoQuant verilerine göre, FTT token'ı alıp satan yalnızca 200-300 civarında aktif adres mevcut. Bu nedenle, büyük satış emirlerinin, bunu karşılayacak likidite olmaması nedeniyle FTT fiyatını düşüreceği ön görüsü paylaşıldı. 

Alameda CEO'su Caroline Ellison'dan açıklama 

Alameda CEO'su Caroline Ellison yaptığı bir açıklama ile söz konusu bilançonun, Alameda Research'ün kurumsal varlıklarının bir alt kümesi için hazırlandığını ve o bilançoya yansıtılmayan 10 milyar dolardan fazla varlığın bulunduğunu dile getirdi. 

Ellison, bu araştırmanın, en büyük uzun vadeli (long) pozisyonlarından birkaçını ortaya çıkardığını belirtti. Bununla birlikte serbest yatırım fonlarında da yatırımlarının bulunduğunu açıkladı. Bu yıl kripto kredi alanında yaşanan sıkılaşmaya dikkat çekerek şimdiye kadar kredilerinin çoğunu geri ödediklerini de vurguladı. 

Sam Bankman-Fried iddiaları yalanladı

Tüm bu verilerin ortaya çıkması, kripto yatırımcıları arasında tedirginlik yaratırken, Sam Bankman-Fried paylaştığı bir Twitter gönderisi ile raporu yalanladı. Sam Bankman-Fried paylaştığı bir tweette bir rakibin kendilerini hedef aldığını ve finansal olarak herhangi bir problem bulunmadığını dile getirdi. Ortaya çıkan haberi ise "yanlış söylentiler" olarak niteledi. 

Sam Bankman-Fried, FTX'in düzenli olarak denetlenmeden geçtiğini hatırlattı. FTX'in tüm müşteri varlıklarını kapsayacak kadar yeterli kaynağa sahip olduğunu belirten Sam Bankman-Fried, hazine bonolarına bile yatırım yapmadıklarını açıkladı. Bunlara ek olarak Sam Bankman-Fried para çekme hızıyla ilgili bazı ayrıntılar paylaştı. 

FTX'in yatırım turu

Sam Bankman-Fried, Ekimin son haftalarında katıldığı Wall Street Journal'ın Tech Live etkinliğinde kripto kışının ortasında “verimli satın almalar” yapmak için bir yatırım turu başlatmak istediğini ve bunun için görüşmelere başladığını açıkladı. 

Kripto yatırımcılarından bazıları Changpeng Zhao'nun FTX'in yatırım turunu sabote etmek için bu adımı attığını düşünüyor. Kripto yatırımcılarının bir diğer kısmı ise rapor kapsamında Changpeng Zhao'nun mantıklı davrandığını her ne kadar fırsat kollayan bir tavrı olsa da; bu adımın rakibini sabote etmek ve piyasayı manipüle etmek için atılmadığını düşünmekte. 

Alameda'nın Binance'e teklifi 

Changpeng Zhao'nun FTT satışını piyasa etkisini en aza indirecek şekilde yapmaya çalışacaklarını söylemesi üzerine Alameda CEO'su Caroline Ellison, Changpeng Zhao'nun karşısına yeni bir teklifle çıktı.

Ellison, "Eğer FTT satışının pazardaki etkisini minimum seviyeye indirmek istiyorsanız, Alameda elinizdeki tüm FTT'yi 22 dolardan satın alır" dedi. Bu teklifin yapıldığı anda FTT fiyatlarının 26 dolar civarında olduğunu belirtelim. Caroline Ellison, piyasanın etkilenmemesi adına Binance OTC (over-the counter) teklifi yapmış oldu. 

Caroline Ellison'ın bu teklifi, FTT fiyatlarının düşüşü öne sürülerek eleştirildi. Twitter kullanıcılarından biri "Peki bunu hangi parayla yapacaksınız?" ifadesini kullandı. 

FTT yılın en düşük seviyesinde

CryptoQuant'ın kurucu ortağı ve CEO'su Ki Young Ju, 7 Kasım'da 2:17'de attığı tweette FTX'in sabit kripto para biriminin yılın en düşük seviyesine geldiğini belirtti. Tweetin atıldığı dönem itibariyle toplamda 51 milyon dolar değerinde olan kripto paranın son 2 haftada yüzde 93'den fazla değer kaybettiğini açıkladı. 

Son 7 günde ise FTX'in stabil coini, 451 milyon dolar kayıp yaşarken, Binance stabil coini 411 milyon dolar kazanç yaşadı. 

Ayrıca 8 Kasım'da FTT fiyatı 22.06 dolardan 15.4 dolara düşüş gösterdi. Tüm bu sürece dair daha fazla bilgi almak için geleneksel piyasaların Bitcoin'i nasıl etkilediğine dair tweetler paylaşan @tedtalksmacro'nun tweetlerini de inceleyebilirsiniz. 

Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun,  Caroline Ellison'ın teklif ettiği OTC (over-the-counter) anlaşmayı kabul etmesi bekleniyordu. Ancak yeni gelişmeler, anlaşmanın gerçekleşmesini zorlaştırabilir. 

Bybit ve FTX ilişkisi 

Zira tüm bu olaylar yaşanırken, Bybit kurucu ortağı Ben Zhou paylaştığı bir tweet ile Alameda'nın ani $bit token satışını sorguladı. Zhou, paylaşımında Bitdao topluluğunun, Alameda'nın neden ani $bit token satışı gerçekleştirdiğini merak ettiğini belirtti.

Bu noktada Alameda Research 2021'de 3.36 milyon FTT'yi (toplam miktarın yüzde 1'i) 100 milyon BIT'e (toplam miktarın yüzde 1'i) dönüştürdüğünü hatırlatalım. Zira iki kurum, 3 yıl boyunca satış yapmayacağına dair karşılıklı bir şekilde taahhütte bulunmuştu.

 

İddialara göre, Alameda Research'in satışının akabinde Bybit'in borsada işlem gören tokenı BitDAO BIT bir saat içinde aniden yüzde 20 düşüş yaşadı.Bununla beraber FTT de yüzde 20 düştü.

Binance, FTX, Alameda ve ByBit çekişmesinde sular henüz durulmuş değil. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.