Ülkemizdeki yatırım ekosistemi ve exitlerin son 10 yılına detaylı bakış

Girişim dünyası için danışmanlık hizmetleri sunan bir şirket olan Ventures & Beyond, hazırladığı bir rapor ile birlikte ülkemizdeki yatırım ekosistemi ve exitlerin detaylarını paylaştı.
Ülkemizdeki yatırım ekosistemi ve exitlerin son 10 yılına detaylı bakış

Girişim dünyası için danışmanlık hizmetleri sunan bir şirket olan Ventures & Beyond, odağına ülkemizdeki girişim ve yatırım ekosistemini alan bir rapor hazırladı. Ventures & Beyond tarafından hazırlanan ve 2013 ile 2022 yıllarını kapsayan ekosistem raporu ile ilgili detayları bu haberimizde sizlerle paylaşacağız. Ekosistem raporu içinde exit türleri, fon türleri, exit zamanlamaları, sektörler ve exit süreçleri ile ilgili detaylı veriler bulunuyor.

10 yıllık bir süreci kapsayan rapor, toplamda 106 yatırımcı exitinin detaylarını bizlere sunuyor. Raporda yer alan bilgilere göre ülkemizdeki exitlerin yüzde 70'i satın alma ve birleşmeler ile birlikte gerçekleşiyor. Satın alma ve birleşmeleri ise yüzde 13 ile şirketin başka bir yatırımcıya satılması, yüde 9 ile devralma ve yüzde 8 ile halka arzlar takip ediyor.

Ventures And Beyond

Exitlerin incelenmesi ile ortaya çıkan verilere baktığımızda ise ülkemizde gerçekleşen girişim yatırımların büyük çoğunluğunun girişim sermayesi (Venture Capital) ve Micro VC'lerden geldiğini görüyoruz. Yatırımların yüzde 43'ü Micro VC'ler, yüzde 42'si ise girişim sermayesi şirketleri tarafından gerçekleştirildi.

Listenin üçüncü sırasında ise Corporate Venture Capital yani kurumsal girişim sermayesi şirketleri yer alıyor. Raporda yer alan bilgilere göre yapılan yatırımların ortalama exit süresi ise 3,5 yıl. 10 yıllık dönem içinde en gerçekleşen en hızlı exitin 1 yıl, en uzun exitin ise 10 yıl içinde gerçekleştiğini de ekleyelim.

En çok exit gerçekleştirilen sektörlere baktığımızda ise karşımıza ilk sırada yüzde 18 ile e-ticaret çıkıyor. E-ticaret sektörünü yüzde 17 ile fintech, yüzde 9 ile veri - analiz, yüzde 7 ile SaaS, yüzde 5 ile siber güvenlik, yüzde 5 ile HRtech, yüzde 4 ile oyun, yüzde 4 ile sağlık teknolojileri ve yüzde 4 ile lojistik takip ediyor.

Ventures And Beyond

Son iki yılın exitler anlamında oldukça yoğun geçtiğini de hatırlatalım. Raporda yer alan bilgilere göre en çok exitin gerçekleştiği yıl 2021 oldu. Son iki yıl içinde ülkemizdeki girişim sektöründe toplamda 62 exit gerçekleşti. Karşılaştırmak gerekirse 2013 ila 2019 yılları arasında ise toplamda 44 exit oldu. 

Söz konusu exitlerin yüzde 35'i ise tohum aşamasında gerçekleşiyor. Tohum aşamasını ise sırasıyla erken aşama ve A serisi yatırım turu aşamaları takip ediyor. Son olarak raporu hazırlayan Ventures & Beyond'dan biraz bahsedelim. 2022 yılında Sedat Avşar ve Sena Eren Avşar tarafından kurulan Ventures & Beyond'ın ana hedefi sürdürülebilir bir gelecek için girişimcilik vizyonunu küresel olarak desteklemek.

Girişimcilik ekosistemi özelinde danışmanlık ve hizmetler sunan Ventures & Beyond, girişimcilik alanında rehberliğe ihtiyaç duyan firmalar ve bireyler için, temel eğitimden özel çözümlere kadar danışmanlık sağlıyor.Ventures & Beyond tarafından hazırlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.