SPONSORLU

2023 İçin Beş Etkili Çalışan Elde Tutma Stratejisi

Bulut tabanlı insan kaynakları ve iş gücü yönetim yazılımı İdenfit, sürdürülebilir bir çalışan elde tutma stratejisinin önemi hakkında görüşlerini açıklıyor.
2023 İçin Beş Etkili Çalışan Elde Tutma Stratejisi

Geçen birkaç yıl içinde, global olarak etkileri hissedilen büyük istifa dalgasıyla birçok farklı sektörden milyonlarca çalışan kitlesel şekilde istifa etti. Aynı dönemde çalışanlar kariyer gelişimi, iş-yaşam dengesi, değer ve takdir kavramlarını sorgulamaya başladı. Çalışma hayatına dahil olan genç kuşakların farklılaşan beklentileri ve yeni çalışma trendleri de İK yaklaşımında değişimi kaçınılmaz kıldı.  İnsanı odağına alan İKY yaklaşımının en önemli unsurları arasında bulunan elde tutma konusu birçok İK profesyonelinin öncelikleri arasında yerini aldı.

Etkili Bir Çalışan Elde Tutma Stratejisi Geliştirmek Neden Önemlidir?

Belirli süreler içerisinde işletmeye katılan ve işletmeden ayrılan çalışanların yüzdelik oranı çalışan devir oranını gösteriyor. Çalışan devir oranının artması şirketler için ciddi mali kayıplara neden oluyor. Bunun yanı sıra iş arkadaşlarının ayrılması ekibin iş yükünün artmasına ve ekip üyelerinin strese girmelerine neden olabiliyor. Yetenek krizinin sonuçları da bu konunun önemini artıran etkenler arasında yer alıyor.

Yetenek krizi, ayrıcalıklı bir konumu değil iş süreçlerinde ihtiyaç duyulan doğru niteliklere sahip adaylara ulaşma hususunda yaşanan zorlukları ifade ediyor. Günümüzde doğru yeteneklere ulaşmak ve sonrasında onları elde tutmak İK gündeminde ağırlık kazanan konular arasında yer alıyor.

Bu noktada kurum kültürüne uygun sürdürülebilir bir çalışan elde tutma stratejisi geliştirilmesi kaçınılmaz hale geliyor.  İşte çalışanların kurum bağlılığını artırmak ve en iyi çalışanlarınızı elinizde tutmanıza yardımcı olmak için 5 etkili strateji.

Yeteneklerin Elde Tutulmasını İyileştirmeye Yardımcı Olacak 5 Strateji

1. Çalışanların Kariyer Gelişimlerini Destekleyin

LinkedIn'e göre çalışanların %94'ü, kariyer gelişimlerine destek sağlayan şirketlerde uzun süre çalışmak istediğini belirtiyor.  Dijitalleşen iş süreçleri ve iş dünyasının hızla değişen dinamikleri çalışanların becerilerini sürekli güncellemesini gerektiriyor.

Şirketlerin mentorluk programları, şirket içi ve şirket dışı eğitim programları düzenleyerek çalışanlarının becerilerini yeniden kazanması ve gelişmesine destek sağlaması önem taşıyor. Günümüzde kullanımı günden güne yaygınlaşan çevrim içi eğitim kursları ile kurumların dahili yetenek hareketliliği olasılığı da artıyor.

2. Onboarding Deneyimini Önemseyin

Etkili bir işe alım sürecinin ardından doğru yeteneğe ulaşınca sürecin sona erdiği algısı kurumları hataya sürüklüyor. Onboarding sürecine gereken özenin gösterilmesi çalışanların ilk andan itibaren değerli hissetmelerine yardımcı oluyor.  Onboarding, çalışanları rollerine, şirketinizin değerlerine hazırlamanın yanı sıra çalışan deneyiminin geliştirilmesine de destek sağlıyor. idenfit onboarding modülüyle, tüm rutin onboarding işlemleri sorunsuz bir akış içinde tamamlanıyor.

3. Çalışanlarınızı Dinleyin, Önemseyin ve Takdir Edin

Hiç şüphesiz hayatın her alanında olduğu gibi iş süreçlerinde de bireyler çabalarının ve özel niteliklerinin tanınmasını ve takdir edilmesini bekliyor. Çalışan bağlılığı söz konusu olduğunda etkili bir geri bildirim stratejisi geliştiren kurumlar ciddi avantajlar sağlıyor. Dijitale taşınan İKY süreçlerinde geleneksel İKY yaklaşımının aksine çok daha sık uygulanan anketlerle çalışanlarla doğrudan temas kuruluyor. Ayrıca etkili bir geri bildirim stratejisi geliştirilmesi de çalışanların desteklenmiş hissetmelerini sağlıyor. 

4. İş-Yaşam Dengesine Öncelik Verin

İş-yaşam dengesi kavramı özellikle uzaktan çalışma modelleri ve esnek zamanlama politikalarının varlığını güçlendirerek sürdürdüğü günümüzde önem taşıyan detaylar arasında yer alıyor.  Çalışanların sürekli ulaşılabilir olmasını talep eden yöneticiler özenle geliştirdiğiniz çalışan deneyimine zarar verebiliyor. Çalışanlara mesai sürelerinde tamamlamaları mümkün olmayan yoğunlukta iş yükü verilmediğinden emin olunması da ayrıca önemli bir husus oluyor.

5.Çalışanların Dahil Olmaktan Mutlu Olacağı Bir Kurum Kültürü İnşa Edin

Kurum kültürünün güçlü olması çalışan elde tutma ve doğru yetenekleri çekme konusunda fark yaratıyor. Çalışanların büyük bir kısmı kurum kültürünün bir şirkette uzun süre çalışması için önemli kriterler arasında yer aldığını belirtiyor. Özellik dinamik ve çalışanların önemli kararlara dahil edildiği bir kurum kültürünün şirketlere sektörlerinde ciddi rekabet avantajı sağladığı biliniyor. İnsanı odağına alan İKY yaklaşımın olmazsa olmazları arasında bulunan çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna iş süreçlerinin her aşamasında özen gösterilmesi gerekiyor.  Kapsayıcı ve eşitlikten yana bir kurum kültürü daha güçlü ekipler yaratılması ve bu ekiplerin elde tutulmasında önemli bir destek aracı olarak ortaya çıkıyor.

İKY trendlerinde öncü ve tetikleyici rol üstlenen idenfit’in sunduğu avantajlar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için idenfit.com/tr ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.